ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Σχεδόν 700.000 οι εκτοπισμένοι από την αρχή του 2018

Συρία: Σχεδόν 700.000 οι εκτοπισμένοι από την αρχή του 2018

Σχεδόν 700.000 Σύροι έχουν εξωθηθεί να τραπούν σε φυγή από τα σπίτια τους από την έναρξη του χρόνου, εξαιτίας των μαχών που μαίνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το συντονιστή του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, Πάνο Μουμτζή.

«Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τη συνεχή μαζική εκτόπιση περίπου 700.000 Σύρων από την έναρξη του χρόνου λόγω των μαινόμενων εχθροπραξιών στη χώρα», τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ και 133.000 από την Ανατολική Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού, ενώ η βία συνεχίζεται στο νότιο τμήμα της συριακής πρωτεύουσας, στη βόρεια επαρχία Χομς και στο βορειοανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στην ανατολική Γούτα

Ο ΟΗΕ εξέφρασε από την πλευρά του την ανησυχία του για «την κλιμάκωση των νέων εκτοπισμών» από το θύλακα της Ανατολικής Γούτα στη Συρία, αφού περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από μια περιοχή στην οποία ο οργανισμός δεν έχει ακόμα πρόσβαση.

Περίπου 45.000 από τους εκτοπισμένους μένουν σε οκτώ καταφύγια στην ύπαιθρο της Δαμασκού, ενώ περίπου αντίστοιχος αριθμός γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων ανδρών έχουν εγκαταλείψει τα υπερπλήρη καταφύγια αφού ελέγχθηκαν από τις κυβερνητικές αρχές.

«Γνωρίζουμε ότι γίνονται έλεγχοι καθώς οι άμαχοι εγκαταλείπουν την Ανατολική Γούτα, αλλά, όπως γνωρίζετε, δεν έχουμε συμμετάσχει στις ισχύουσε συμφωνίες απομάκρυνσης ούτε στην εφαρμογή τους», δήλωσε ο Αντρέι Μάχετιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR).

Σχετικές ειδήσεις