ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Συρία: ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία βομβάρδισαν στόχους στην ανατολική Δαμασκό

Πόλεμος Συρία: ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία βομβάρδισαν στόχους στην ανατολική Δαμασκό

ΠόλεμοςΣυρία: H στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου - «Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ -Έξαλλος ο Πούτιν, τρόμος για την αντίδρασή του

siria8
siria1

Παρακολουθήστε LIVE όλες τις εξελίξεις από το RT:

Στρατιωτική επέμβαση στη Συρία σε συνεργασία με την Γαλλία και τη Βρετανία ανακοίνωσε από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τα ξημερώματα του Σαββάτου (14/4).

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. «Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου», δήλωσε ο Tραμπ. «Είναι το έγκλημα ενός τέρατος».

Την ώρα που ο Τραμπ ενημέρωνε τους Αμερικανούς για την απόφασή του να χτυπήσει τη Συρία, στη Δαμασκό, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλές ισχυρές εκρήξεις ενώ καπνοί αναδύονται στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας της Συρίας.

Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων», ανέφερε επίσης ο Τραμπ στην ομιλία του.

Απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν, ο Τραμπ ρώτησε: «Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;»

Ο Συριακός στρατός βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό και από την περασμένη Τρίτη εγκατέλειψε στρατιωτικές βάσεις για να μειώσει τις δυνατότητες ενδεχόμενης επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του στη Γαλλία και τη Βρετανία.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ γαι τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία:

Μετά το διάγγελμα Τραμπ ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση της Τερέζας Μέι η οποία δήλωσε πως εξουσιοδότησε τις βρετανικές δυνάμεις στη Συρία.

«Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Λίγο αργότερα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων στη δυτική Δαμασκό στις 4 τα ξημερώματα με 30 πυραύλους κατά τριών επιστημονικών ερευνητικών κέντρων, δύο στην Δαμασκό και ένα στην Χομς. Σχεδόν το ένα τρίτο από τους πυραύλους αναχαιτίστηκε, ενώ οι στόχοι που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί νωρίτερα μέσα στη βδομάδα.

Ο αρχηγός του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Τζο Ντάνφορντ δήλωσε πως οι δυτικές δυνάμεις έπληξαν στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, τον έναν κοντά στη Δαμασκό και τους δύο άλλους στην περιοχή της Χομς, στην κεντρική Συρία.

Τα πλήγματα αυτά «ολοκληρώθηκαν» στις 05:00 (ώρα Ελλάδας) πρόσθεσε ο στρατηγός Ντάνφορντ, διευκρινίζοντας μάλιστα πως δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες.

Διαβάστε επίσης: Η απίστευτη αντίδραση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά τους βομβαρδισμούς

Ο στρατηγός Ντάνφορντ ξεκαθάρισε πάντως ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται κάποια άλλη επιχείρηση, σημειώνοντας πως οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, αλλά και πως η Μόσχα δεν είχε ειδοποιηθεί εκ τον προτέρων για την επέμβαση.

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Ήρθε η ώρα να "ενωθούμε" για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία».

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», συνέχισε ο Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.

«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του γαλλικού γενικού επιτελείου στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, ήταν παρών κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.

Ζαχάροβα: Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος να επιτεθείς στη Δαμασκό όταν έχει ευκαιρία για ειρήνη

Η Συρία δέχθηκε επίθεση ακριβώς την ώρα που είχε μια ευκαιρία για ειρήνη, σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο συριακός λαός δοκιμάσθηκε πρώτα από την «Αραβική άνοιξη», μετά από το Ισλαμικό Κράτος, τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση», έγραψε στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα.

«Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε.

H κυβέρνηση της Δαμασκού καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι «καταδικασμένη να αποτύχει», ενώ τη χαρακτήρισε μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Διαβάστε επίσης: O διπρόσωπος κ. Ερντογάν: Από τη μία «γλύφει» τον Πούτιν και από την άλλη συγχαίρει τον Τραμπ

Οι ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες

Οι ενέργειες που έγιναν στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ.

«Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», τόνισε ο Αντόνοφ.

«'Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι», πρόσθεσε.

Συρία: «Καταδικασμένη να αποτύχει η στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας»

Το καθεστώς της Δαμασκού καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι «καταδικασμένη να αποτύχει». Παράλληλα, τη χαρακτήρισε μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 13 πυραύλους

Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 13 πυραύλους που εκτόξευσαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

Ανέφερε. δε. ότι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν σε μια περιοχή νότια της Δαμασκού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι συνολικά τρία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα έχουν πληγεί στις επιθέσεις, δύο στην Δαμασκό και ένα στην Χομς, παράλληλα με τις στρατιωτικές βάσεις που έχουν χτυπηθεί στη συριακή πρωτεύουσα.

Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι όλες οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί από τη συριακή κυβέρνηση νωρίτερα την εβδομάδα.

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε σημαντικό αριθμό από τους 100 πυραύλους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον της Συρίας και «ένας σημαντικός αριθμός» απ' αυτούς αναχαιτίσθηκε από τις συριακές δυνάμεις, ανακοίνωσε με τη σειρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρουζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Ένας σημαντικός αριθμός από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκε από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.

Βίντεο των συριακών αρχών δείχνει την αναχαίτιση πυραύλου από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα

Την ίδια ώρα, βίντεο που μετέδωσαν οι συριακές αρχές δείχνει απαθανατίζει την αναχαίτιση ενός πυραύλου από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

«Ο Θεός να σας ευλογεί, ο Θεός να σας ευλογεί», ακούγεται ένας άνθρωπος να λέει λίγο μετά την αναχαίτιση του πυραύλου.

«Αμερικανοί μπάσταρδοι», ακούγεται να λέει ο ίδιος άνθρωπος στο βίντεο.

Ο συριακός στρατός υποστηρίζει ότι κατέρριψε 20 πυραύλους στη διάρκεια της επιχείρησης των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ερωτηθείς για τους πυραύλους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις αναφορές αυτές.

Ο ανταποκριτής του Sputnik μετέδωσε επίσης ότι οι πύραυλοι δεν έπληξαν το προεδρικό μέγαρο ούτε κυβερνητικά κτίρια στη Δαμασκό.

Μετά την επίθεση, ο πρεσβευτής της Συρίας στην Κίνα ευχαρίστησε τη Ρωσία που «στέκεται δίπλα μας», λέγοντας ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας συνέβαλαν στην αποτροπή μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης.

«Εχθροί πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον του στρατού μας, αλλά θα υπομείνουμε, θα πάω τώρα να εργαστώ, η ζωή συνεχίζεται», δήλωσε στο Sputnik κάτοικος της επαρχίας.

«Οι βάσεις που έγιναν στόχοι κατά την επίθεση είχαν εκκενωθεί»

Η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «απορρόφησαν» την επίθεση που δέχθηκαν σήμερα από τις ΗΠΑ, ενώ οι θέσεις που έγιναν στόχοι είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες χάρη σε προειδοποίηση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό.

«Απορροφήσαμε το πλήγμα», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Είχαμε μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πλήγμα από τους Ρώσους... και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχους. Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση και το ένα τρίτο απ' αυτούς καταρρίφθηκαν, δήλωσε ακόμη.

«Προβαίνουμε σε εκτίμηση των υλικών ζημιών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι στον πόλεμο που διεξάγεται εδώ και επτά χρόνια στη Συρία, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ υποστηρίζεται από τη Ρωσία, το Ιράν και υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές οργανώσεις στην περιοχή, περιλαμβανομένης της λιβανικής Χεζμπολάχ.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο ντοκουμέντο: Βρετανικά Tornado σηκώνονται από την Κύπρο για την επίθεση στη Συρία

Μόνο υλικές ζημιές προκάλεσε η δυτική επίθεση σε κέντρο έρευνας στην Μπαρζέχ

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ακόμα πως αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές σ' ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού.

Από την επίθεση καταστράφηκε κτίριο που στέγαζε ένα κέντρο μάθησης και εργαστήρια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ωστόσο πως η εγκατάσταση που επλήγη στη Δαμασκό χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δοκιμή χημικών και βιολογικών όπλων.

«Οι πύραυλοι που στόχευσαν μια στρατιωτική θέση στη Χομς εκτράπηκαν από τον στόχο τους και τραυμάτισαν τρεις αμάχους», μετέδωσε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Εξάλλου διοικητής μιας περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε πως στους στόχους της δυτικής επίθεσης περιλαμβανόταν μια αεροπορική βάση δυτικά της Δαμασκού και κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η αεροπορική βάση αλ-Σιράι, που αποτέλεσε στόχο, βρίσκεται στην αλ-Ντιμάς, δήλωσε ο διοικητής στο πρακτορείο Reuters.

Από την επίθεση επλήγησαν επίσης θέση στη Μασιάφ, περίπου 170 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, στρατιωτικές αποθήκες στην ανατολική περιφέρεια Καλαμούν βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, στην περιοχή Κισουέχ νότια της Δαμασκού και μια θέση στους λόφους Κασιούν που δεσπόζουν της πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης: Το Ιράν προειδοποιεί για «περιφερειακές συνέπειες»

«Κανένα από τα δυτικά πλήγματα δεν σημειώθηκε κοντά σε ρωσικές βάσεις»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τέλος πως κανένα από τα δυτικά πλήγματα στη Συρία δεν σημειώθηκε κοντά στις βάσεις της αεροπορίας και του ναυτικού που διατηρεί η Ρωσία στο συριακό έδαφος.

«Κανένας από τους πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τους συμμάχους τους δεν μπήκε στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας που προστατεύει τις εγκαταστάσεις στην Ταρτούς και τη Χμέιμιμ», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν μια ναυτική βάση στην Ταρτούς και μια αεροπορική βάση στη Χμέιμιμ.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστά τα εξής:

Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδικωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διευκρίνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν διπλάσια πυρομαχικά απ' όσα είχαν χρησιμοποιήσει για το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 εναντίον της στρατιωτικής βάσης του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απάντησε, όμως σύμφωνα με το Πεντάγωνο δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από την αμερικανική πλευρά.

Οι στόχοι

Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα --μια παλιά βάση πυραύλων-- σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά της Χομς, «όπου το καθεστώς φέρεται ότι διατηρεί χημικά όπλα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως τα γαλλικά πλήγματα «περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων».

Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, αρχηγό του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι δυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, ο ένας κοντά στη Δαμασκό και οι δύο άλλοι στην περιοχή της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στόχοι έγιναν κέντρα επιστημονικής έρευνας, «στρατιωτικές βάσεις» και οι εγκαταστάσεις της Προεδρικής φρουράς στη Δαμασκό και τα περίχωρά της.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες ένα «κέντρο ερευνών» στη συνοικία Μπαρζέχ, στη βορειοανατολική Δαμασκό, αποτέλεσε στόχο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως πύραυλοι «αναχαιτίσθηκαν» στη Χομς.

Οι αντιδράσεις

Το συριακό καθεστώς καταδίκασε σήμερα μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

Η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, αντέδρασε έντονα. Η Συρία, η οποία αντιστάθηκε επί χρόνια σε «μια τρομοκρατική επίθεση», επλήγη από τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση την ώρα που είχε «μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Καναδάς, δια του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, υποστήριξε αντίθετα τη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών.

Το ΝΑΤΟ προσέφερε επίσης την «υποστήριξή» του στα πλήγματα που, σύμφωνα με το ίδιο, θα μειώσουν την ικανότητα του καθεστώτος να διαπράξει άλλες χημικές επιθέσεις.

Με τραγούδια και χορούς «απάντησαν» οι Σύριοι

Με τραγούδια, χορούς και εύθυμη διάθεση «απάντησαν» οι κάτοικοι της Δαμασκού στους συντονισμένους βομβαρδισμούς ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας τα ξημερώματα του Σαββάτου - Συρία: «Καταδικασμένη να αποτύχει η στρατιωτική επιχείρηση - Οι βάσεις που έγιναν στόχοι είχαν εκκενωθε - Μόνο υλικές οι ζημιές»

Στις πρώτες εικόνες που αναμεταδίδονται από τα τοπικά Μέσα και κάνουν το γύρο του κόσμου, Σύροι απαθανατίζονται να έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Umayyad της Δαμασκού, σε μια προσπάθεια να εμψυχώσουν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις. Πώς; Με παραδοσιακά τραγούδια και τοπικούς χορούς, δίνοντας μια ομολογουμένως ξεχωριστή νότα αντίδρασης και στήριξης στον Bashar Al-Assad.

Δείτε LIVE εικόνα από τη Δαμασκό:

Παράλληλα, το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει από τη Δαμασκό πως εκατοντάδες Σύροι συγκεντρώνονται σε μεγάλες πλατείες της συριακής πρωτεύουσας κορνάροντας με τα αυτοκίνητά τους, κάνοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατώντας συριακές σημαίες για να δείξουν ότι αψηφούν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Αμέσως μετά την επίθεση, εκατοντάδες κάτοικοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία των Ομεϊαδών στη συριακή πρωτεύουσα.

Πολλοί κρατούσαν συριακές, ρωσικές και ιρανικές σημαίες. Μερικοί χειροκροτούσαν και χόρευαν, ενώ άλλοι οδηγούσαν τα αυτοκίνητά τους σε φάλαγγα κορνάροντας.

«Είμαστε οι άνθρωποί σου, Μπασάρ», φώναζαν.

Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε απ' ευθείας μετάδοση από την πλατεία, όπου υπήρχε μεγάλο πλήθος πολιτών μαζί με άνδρες με στολές.

Ανάμεσα στο πλήθος ήταν ένας ηθοποιός, βουλευτές και άλλες προσωπικότητες, όπως μεταδίδει το Associated Press. «Καλημέρα αποφασιστικότητα», προλόγισε ένας παρουσιαστής.

Διαβάστε επίσης:

Η απίστευτη αντίδραση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά τους βομβαρδισμούς

O διπρόσωπος κ. Ερντογάν: Από τη μία «γλύφει» τον Πούτιν και από την άλλη συγχαίρει τον Τραμπ

Βίντεο ντοκουμέντο: Βρετανικά Tornado σηκώνονται από την Κύπρο για την επίθεση στη Συρία

Το Ιράν προειδοποιεί για «περιφερειακές συνέπειες»




Σχετικές ειδήσεις