ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ για τη σφαγή στη Γάζα

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ για τη σφαγή στη Γάζα

Η Άγκυρα ανακάλεσε σήμερα (14/5) τους πρεσβευτές της σε Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, όπως επιβεβαίωσε η τουρκική κυβέρνηση. Σε αντίστοιχη κίνηση είχε προβεί νωρίτερα και η Νότια Αφρική σε σχέση με τον πρέσβη της στο Ισραήλ.

Η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε επίσης τριήμερο πένθος για τους 55 Παλαιστίνιους διαδηλωτές που δολοφονήθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα Ισραήλ - Γάζα.

Η Άγκυρα καταδίκασε τη σφαγή των Παλαιστινίων που πραγματοποίησαν ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, προσθέτοντας ότι η περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα δεν θα υπάρχουν μέχρι να επιτευχθεί μια διαρκής και δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για κρατική τρομοκρατία και χαρακτήρισε τις ενέργειές του ενάντια στους Παλαιστινίους γενοκτονία.

Η Τουρκία θα αντιδράσει σε αυτό αυστηρά. Ανακαλούμε τους πρέσβεις μας από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις... Επίσης προτείνουμε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα διεξάγουμε συνομολίες με πολλούς ηγέτες και κηρύσσουμε τριήμερο πενθός από αύριο, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε Τούρκους φοιτητές στο Λονδίνο που μεταδόθησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καταδικάζω αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, αυτή την γενοκτονία, από όπου και αν προέρχεται από το Ισραήλ ή την Αμερική, είπε ο Ερντογάν.

«Καταδικάζουμε εντόνως την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η ενέργεια είναι νομικά άκυρη», δήλωσε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ.

Πηγή: RT

Σχετικές ειδήσεις