ΚΟΣΜΟΣ

Έλληνας ο 17χρονος μακελάρης του Τέξας που σκόρπισε το θάνατο (pics+vids)

Έλληνας ο 17χρονος μακελάρης του Τέξας που σκόρπισε το θάνατο (pics+vids)

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του δράστη της αιματηρής επίθεσης σε σχολείο του Τέξας που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον10 ανθρώπων.

Ο 17χρονος μαθητής του σχολείου στο Σάντα Φε του Τέξας, Δημήτρης Παγουρτζής, ελληνικής καταγωγής, έχει συλληφθεί από τις Αρχές ως ο βασικός ύποπτος για το μακελειό, όπως μεταδίδει το cbsnews.com.

Επισήμως, οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του υπόπτου.

Ο Παγουρτζής φέρεται ότι είχε αναρτήσει στο Facebook φωτογραφίες του ίδιου να φορά ένα μπλουζάκι με τη φράση Born to Kill (γεννήθηκα για να σκοτώνω) ενώ σε άλλον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης υπήρχαν φωτογραφίες του με ένα όπλο και ένα μαχαίρι. Η σελίδα του στο Facebook έχει πλέον απενεργοποιηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post.

born copy

Σχεδίαζε να αυτοκτονήσει

Ο δράστης σκόπευε αρχικά να βάλει τέλος στη ζωή του, όμως τελικά παραδόθηκε στην Αστυνομία, αποκάλυψε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ.

«Όχι μόνο ήθελε να διαπράξει την επίθεση αλλά ήθελε και να αυτοκτονήσει αμέσως μετά. Δεν είχε το θάρρος να αυτοκτονήσει», είπε ο κυβερνήτης, επικαλούμενος την έρευνα της αστυνομίας στα ημερολόγια που άφησε ο 17χρονος.

Άλλα δύο πρόσωπα έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται, πρόσθεσε. Δεν ανέφερε το όνομα του δράστη, ούτε των δύο άλλων ανθρώπων που έχουν συλληφθεί.

Ο δράστης «μπούκαρε» με μια καραμπίνα σε σχολική αίθουσα κι άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Εκτός των θυμάτων, τραυματίστηκαν 12 άτομα, έξι εκ των οποίων σοβαρότερα και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ανάμεσα στα άτομα που πυροβολήθηκαν είναι κι ένας αστυνομικός.

Παράλληλα, στο χώρο του σχολείου εντοπίστηκαν και εκρηκτικά, τόσο εντός της περιμέτρου του, όσο και περιμετρικά. Αστυνομικοί ερευνούν δύο σπίτια και ένα όχημα που συνδέεται με τον δράστη, όπου βρήκαν επίσης πολλά εκρηκτικά. «Ο ένας από τους λόγους για τους οποίους ανησυχούμε είναι το γεγονός ότι εντοπίσαμε πολλούς διαφορετικούς τύπους εκρηκτικών», εξήγησε ο κυβερνήτης, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για βόμβες μολότοφ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο δράστης πήρε τα δύο όπλα από τον πατέρα του, ο πατέρας του τα κατείχε νόμιμα. Δεν γνωρίζω αν ο πατέρας ήταν ενήμερος ότι ο γιος του είχε πάρει τα όπλα», πρόσθεσε.

Αμερικανικά και βρετανικά δίκτυα μεταδίδουν φωτογραφίες από προφίλ στο Facebook που φέρεται να ανήκει στον 17χρονο μακελάρη.

texas5

Το χρονικό του μακελειού

Ο ήχος των πυροβολισμών σκόρπισε τον τρόμο στο λύκειο της Σάντα Φε του Τέξας λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας). Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά και τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται μαθητές να εκκενώνουν το κτίριο ενώ βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί αναπτύσσονταν στον χώρο.

Μια μαθήτρια είπε στο τοπικό δίκτυο ABC ότι γύρω στις 7.45 χτύπησε ο συναγερμός και οι μαθητές άρχισαν να βγαίνουν από τις τάξεις. Κάποιοι νόμισαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και κρύφτηκαν, μαζί με τους καθηγητές τους, στον χώρο κοντά στο σχολείο. Ένα αγόρι, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε ότι άκουσε τρεις πυροβολισμούς και ότι όλοι έτρεξαν στην πίσω πλευρά του κτηρίου ενώ ο ίδιος προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από κάποια δέντρα για να μην δίνει στόχο. «Άκουσα άλλους τέσσερις πυροβολισμούς και μετά πηδήξαμε τον φράχτη και μπήκαμε στον κήπο κάποιου σπιτιού», πρόσθεσε.

«Ένα πρόσωπο εισέβαλε με ένα τουφέκι και άρχισε να πυροβολεί και ένα κορίτσι τραυματίστηκε στο πόδι» δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας, η Νίκι, στο τηλεοπτικό δίκτυο KTRK. Η ίδια διευκρίνισε ότι τα παιδιά έτρεξαν να σωθούν.

Μια άλλη μαθήτρια περιέγραψε τη στιγμή που όλοι άκουσαν τους πυροβολισμούς. «Ήταν μία κανονική μέρα σαν όλες τις άλλες. Ξαφνικά ακούσαμε κάτι σαν συναγερμό για πυρκαγιά», δήλωσε μία 14χρονη μαθήτρια, στο CNN.

«Ακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία σαν σε περιστατικό φωτιάς. Βγήκαμε έξω. Στεκόμασταν εκεί, δεν πέρασαν πέντε λεπτά και αρχίσαμε να ακούμε πυροβολισμούς. Τότε άρχισαν να τρέχουν όλοι, αν και οι δάσκαλοι έλεγαν να παραμείνουμε στις θέσεις μας. Όμως όλοι αρχίσαμε να τρέχουμε», πρόσθεσε.

«Έκπληξη»

Οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων σοκάρουν. Σύμφωνα με αμερικανικά δίκτυα, ο δράστης φώναξε «έκπληξη!» πριν αρχίσει να πυροβολεί αδιακρίτως.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ-πολύ θλιβερή» τη σημερινή, μιλώντας για μια «φρικτή επίθεση».

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι η σημαία της Πολιτείας θα κυματίζει μεσίστια στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης: Μακελειό Τέξας: Σοκάρουν οι μαρτυρίες των μαθητών - «Τρέχαμε για να σωθούμε»

Σχετικές ειδήσεις