ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Τέξας: Ο 17χρονος σκότωσε πρώτη την κοπέλα που τον απέρριψε

Μακελειό Τέξας: Ο 17χρονος σκότωσε πρώτη την κοπέλα που τον απέρριψε

Νέα στοιχεία έρχονται στο φωςγια το μακελειό στο λύκειο του Τέξας, που στοίχισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του FBI, ο Δημήτρης Παγουρτζής σκότωσε οκτώ μαθητές και δύο καθηγητές, ενώ 13 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση, μεταξύ των οποίων ένας από τους αστυνομικούς του σχολείου που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του δικαστηρίου, ο 17χρονος δράστης παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να παραμείνει σιωπηλός και παραδέχθηκε ότι «πυροβόλησε εναντίον πολλών ανθρώπων».

TEXAS1

Ο 17χρονος, φέρεται να πυροβόλησε πρώτα μια συμμαθήτριά του, η οποία τον είχε απορρίψει ερωτικά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, που επικαλείται δηλώσεις της μητέρας ενός από τα θύματα, ο 17χρονος πολιορκούσε στενά την κόρη της, αλλά εκείνη τον απέρριπτε.

Η Σάντι Ροντρίγκεζ, η μητέρα της Σάνα Φίσερ, 16 ετών, δήλωσε στην εφημερίδα πως η κόρη της είχε απορρίψει επί τέσσερις μήνες ερωτικές προτάσεις του δράστη Δημήτριου Παγουρτζή, 17 ετών, στο λύκειο της Σάντα Φε. Η Φίσερ του αντιστάθηκε τελικά και τον προσέβαλε στην τάξη, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ιδιωτικό μήνυμα της μητέρας της στους Times.

«Μία εβδομάδα αργότερα ανοίγει πυρ εναντίον όποιου δεν του άρεσε», είπε. «Η Σάνα ήταν η πρώτη».

Η Ροντρίγκεζ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Αν αληθεύουν τα λεγόμενά της, θα είναι το δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολείο τους τελευταίους μήνες που υποκινήθηκε από ερωτική απόρριψη. Τον Μάρτιο, ένας 17χρονος μαθητής σε λύκειο του Μέριλαντ χρησιμοποίησε το όπλο του πατέρα του για να πυροβολήσει και να σκοτώσει μια μαθήτρια με την οποία είχε πρόσφατα τερματίσει μια σχέση.

Καθώς η έρευνα εισέρχεται σήμερα στην τρίτη ημέρα της, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κανένα κίνητρο για τη σφαγή, το τέταρτο φονικότερο περιστατικό με πυροβολισμούς σε δημόσιο σχολείο των ΗΠΑ στη σύγχρονη ιστορία.

Η εκπαιδευτική περιφέρεια της Σάντα Φε απέρριψε τους ισχυρισμούς ορισμένων συμμαθητών του σύμφωνα με τους οποίους ο Παγουρτζής ήταν θύμα μπούλινγκ (σχολικού εκφοβισμού), μεταξύ άλλων και από έναν προπονητή αμερικανικού φούτμπολ.

«Η διοίκηση ερεύνησε τους ισχυρισμούς αυτούς και επιβεβαίωσε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε σε δήλωση που ανήρτησε το Σάββατο στο Facebook.

Δεν έχει δώσει πολλές πληροφορίες στις αρχές για τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δικηγόρος του Νίκολας Πόελ ο οποίος πρόσθεσε: «Ειλικρινά, λόγω της συναισθηματικής κατάστασής του, δεν έχω να πω πολλά γι΄ αυτό».

Η οικογένεια του Δημήτρη Παγουρτζή σε ανακοίνωσή της εξέφρασε τη λύπη της για το μακελειό και δήλωσε σοκαρισμένη από όσα συνέβησαν. «Αν και παραμένουμε στο σκοτάδι αναφορικά με τις λεπτομέρειες της τραγωδίας, όσα μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι συμβατά με το αγόρι που αγαπάμε», αναφέρει η ανακοίνωση.

TEXAS2

Η σφαγή στο σχολείο της Σάντα Φε, βορειοανατολικά του Χιούστον, είναι η τέταρτη πιο αιματηρή που έχει σημειωθεί σε σχολείο των ΗΠΑ.

Μαθητές και προσωπικό πήγαν χθες Σάββατο (19/05) σε μικρές ομάδες στο σχολείο για να πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, αν και οι ερευνητές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε κάποια σημεία του σχολικού συγκροτήματος.

Όλα τα σχολεία στην περιοχή της Σάντα Φε θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη (22/05).

«Δεν τους σκότωσα όλους για να λένε την ιστορία μου»

Μετά την αποτρόπαια πράξη o 17χρονος, εμφανίστηκε αμετανόητος ενώπιον του ανακριτή, λέγοντας: «Δεν σκότωσα όσους συμπαθούσα, για να λένε μετά την ιστορία μου», σύμφωνα με την Washington Post.

Ο δράστης σκόπευε αρχικά να βάλει τέλος στη ζωή του, όμως τελικά παραδόθηκε στην Αστυνομία, αποκάλυψε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ.

Ο ήρωας αστυνομικός και η «μάχη» με τον Έλληνα μακελάρη

Οι δύο αστυνομικοί που επενέβησαν κατά τη διάρκεια της σφαγής μέσα σε λύκειο της πόλης Σάντα Φε της Πολιτείας Τέξας «έκαναν ό,τι μπορούσαν», δήλωσε ο επικεφαλής τους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στη σφαγή της Παρασκευής έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 13, σύμφωνα με τον - αναθεωρημένο προς τα πάνω - απολογισμό που έδωσε χθες το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI). Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας αστυνομικός, ενώ σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των 10 νεκρών είναι δύο εκπαιδευτικοί και μια πακιστανή μαθήτρια που συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Έλληνας μακελάρης

Στο δράστη του μακελειού, τον Δημήτριο Παγουρτζή, μαθητή του λυκείου, 17 ετών, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και αντιμετωπίζει μάλιστα το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

Ο Γουόλτερ Μπράουν, επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που είναι αρμόδια για τη φύλαξη των σχολικών ιδρυμάτων της Σάντα Φε, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο υφιστάμενός του, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση, καθώς κι ένας άλλος αστυνομικός, «αντάλλαξαν πυρά» με το δράστη.

«Οι αστυνομικοί έκαναν ό,τι μπορούσαν»

«Οι αστυνομικοί μας μπήκαν μέσα» στην τάξη, ενεπλάκησαν και «έκαναν ό,τι μπορούσαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κάνουμε γυμνάσια συνεχώς με τους μαθητές και με το προσωπικό και (σ.σ. οι αστυνομικοί) είναι έτοιμοι να περάσουν στη δράση. Αυτό αντανακλάται στο γεγονός ότι οι δύο αστυνομικοί ενεπλάκησαν αμέσως» σε μάχη με τον δράστη του φονικού, είπε ο Μπράουν, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως το πόσες φορές πυροβόλησαν οι υφιστάμενοί του.

Ο ήρωας αστυνομικός του σχολείου

Ο δικαστής της Κομητείας Γκάλβεστον, ο Μαρκ Χένρι, ανέφερε, από την πλευρά του, σε δημοσιογράφους ότι ο αστυνομικός που φρουρούσε το σχολείο «έτρεξε προς τον κίνδυνο» σαν «ήρωας».

Σημειώνεται ότι πολλά αμερικανικά σχολεία φυλάσσονται από ένοπλους αστυνομικούς, όπως αυτοί που έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το δράστη του μακελειού στο λύκειο της Σάντα Φε.

Σχετικές ειδήσεις