ΚΟΣΜΟΣ

«Μαύρα σύννεφα» πάνω από την Ιταλία: Νέο πολιτικό αδιέξοδο έπειτα από 12 εβδομάδες ακυβερνησίας

«Μαύρα σύννεφα» πάνω από την Ιταλία: Νέο πολιτικό αδιέξοδο έπειτα από 12 εβδομάδες ακυβερνησίας

Ιταλία | Πολιτική κρίση: «Πρόσω ολοταχώς» για νέες εκλογές ή σε σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών - Η χώρα αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική κρίση στην ιστορία της - Το «όχι» του Ματταρέλλα στην επιλογή του ευρωσκεπτικιστή Σαβόνα για τη θέση του ΥΠΟΙΚ άναψε «φωτιές» - Για «θεσμική εκτροπή και εσχάτη προδοσία» κάνει λόγο το Κίνημα των 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά υπό τον Σαλβίνι - Στο πλευρό του Ιταλού Προέδρου ο Μπερλουσκόνι και η Κεντροαριστερά

Στο χείλος του γκρεμού μοιάζει να στέκεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο η γειτονική Ιταλία, καθώς η απόφαση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, να απορρίψει τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα που προτάθηκε από το συνασπισμό της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και του Κινήματος των 5 Αστέρων υπό τον Λουίτζι Ντι Μάιο, για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και 85 συνολικά ημέρες.

Μετά και την απόφαση αυτή του Ιταλού Προέδρου, ο καθηγητής Τζουζέπε Κόντε παρέδωσε το βράδυ της Κυριακής (27/05/2018) την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Ματταρέλλα.

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ματαρέλα, ο Τζουζέπε Κόντε είπε: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν».

Ματταρέλλα: «Έχω έναν ρόλο εγγυητή, ο οποίος δεν δέχεται επιβολές»

mattarella

Από την πλευρά του, ο κ.Ματταρέλλα δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών, Πάολο Σαβόνα έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία.

«Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες», είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.

«Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία», είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε για σήμερα, Δευτέρα (28/05) στο προεδρικό μέγαρο τον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως έγινε γνωστό από πηγή της προεδρίας.

Όπως διέρρευσε από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ματταρέλλα πρόκειται να συναντήσει αύριο το πρωί τον οικονομολόγο Κάρλο Κοτταρέλλι για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο Κοτταρέλλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.

Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρόεδρος, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε:

«Είχε προκύψει πλειοψηφία της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Ευνόησα την προσπάθειά τους, περιμένοντας να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους και να το εγκρίνουν τα μέλη των δυο κομμάτων, παρά το ότι ήξερα ότι θα υπήρχαν επικρίσεις.

Δέχθηκα πρόταση να ηγηθεί της κυβέρνησης ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν είχε εκλεγεί στο κοινοβούλιο.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι παρεμπόδισα την δημιουργία της κυβέρνησης. Συνόδευσα με μεγάλο πνεύμα συνεργασίας αυτή την προσπάθεια. Είχα τονίσει στον εντολοδόχο πρωθυπουργό ότι θα έδειχνα ιδιαίτερη προσοχή για τις σχετικές επιλογές των επικεφαλής κάποιων υπουργείων.

Σήμερα το απόγευμα ο καθηγητής Κόντε μου παρουσίασε προτάσεις του για υπουργούς, που εγώ έπρεπε να επικυρώσω με την υπογραφή διαταγμάτων.Έχω έναν ρόλο εγγυητή, ο οποίος δεν δέχεται επιβολές.

Δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών. Ζήτησα να το αναλάβει κύριος πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει την γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ. Κάτι που διαφέρει από μια ισχυρή στάση υπέρ της αλλαγής προς το καλύτερο της κατάστασης στην ΕΕ.

Δεν υπήρξε, όμως, θετική διάθεση, και ο Κόντε επέστρεψε την εντολή. Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου. Οι απώλειες στο χρηματιστήριο καίνε αποταμιεύσεις με ουσιαστικό κίνδυνο για τα νοικοκυριά μας.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα αύξησης των τόκων των δανείων για ακίνητα και επιχειρήσεις.

Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ιταλική κυριαρχία, ενώ στέλνουμε πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Έκανα ό,τι μπορούσα για να σχηματισθεί πολιτική κυβέρνηση, αλλά υπερασπίζομαι το Σύνταγμα. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι βασική για την χώρα μας και την προοπτική των νέων μας. Αν κάποιος θέλει να το συζητήσει, χρειάζεται σαφής εμβάθυνση

Σε σχέση, τέλος, με το αίτημα για πρόωρες εκλογές από πολιτικά κόμματα, θα το αποφασίσω ανάλογα με το τι θα συμβεί στο κοινοβούλιο. Τις επόμενες ώρες θα αναλάβω μια πρωτοβουλία».

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγή του συνασπισμού των δύο κομμάτων, ο Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε τον Πάολο Σαβόνα για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα του Σέρτζιο Ματαρέλα:

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι ο συνασπισμός του κόμματός του με το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Σαλβίνι έγιναν την ώρα που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, για να συζητήσουν τον κατάλογο των υποψήφιων υπουργών που προτείνει ο συνασπισμός των δύο κομμάτων.

«Εάν έχουμε έναν υπουργό που δεν εγκρίνεται από το Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός...στην Ιταλία, αποφασίζουν οι Ιταλοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι - ο οποίος σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «La 7» είχε μεταβεί επίσης στο Προεδρικό Μέγαρο - προσθέτοντας: «Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν».

Νωρίτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «La 7», είχε μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι.

Τζεντιλόνι: «Τώρα πρέπει να σώσουμε τη μεγάλη μας χώρα»

gentiloni

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. «Τώρα πρέπει να σώσουμε τη μεγάλη μας χώρα», είπε.

Οργή στο Κίνημα των 5 Αστέρων: «Εσχάτη προδοσία από τον Ματταρέλλα»

Di Maio

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η απόρριψη του ευρωσκεπτικιστή καθηγητή Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι «απαράδεκτη». «Πρόκειται για μία πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών», δήλωσε ο Ντι Μάιο μέσω του Facebook. «Ποιος ο λόγος να ψηφίζει κανείς, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;».

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σε εκπομπή της Rai ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία, για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία. Ο Ντι Μάιο μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος. Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Αντίθετα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, αντιθέτως, υπερασπίσθηκαν τις θέσεις και τους χειρισμούς του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία χρειάζονται τα δυο τρίτα των ψήφων βουλευτών και γερουσιαστών, κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσει να επιτευχθεί.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:




Σχετικές ειδήσεις