Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος της ISIS, ο πόλεμος της προπαγάνδας

Σοφία Βεργοπούλου

Όταν η ISIS ανέβασε στο youtube το video με την εκτέλεση στην πυρά του Ιορδανού πιλότου, τέθηκε ένα δημοσιογραφικό δίλημμα. Σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία το ερώτημα ήταν «δημοσιεύεται; ή όχι;».

Η θεωρία λέει ότι δημοσιοποιείς φωτογραφίες και video που περιέχουν ακραίο περιεχόμενο μόνο αν αυτό συμβάλει στην ενημέρωση του κοινού. Η απάντηση σε όλα τα διεθνή δίκτυα ήταν «όχι». Εκτός από το Fox News. Και κάπως έτσι παρακολουθήσαμε τη τζιχαντιστική εκδοχή μιας απάνθρωπης εκτέλεσης.

Το δίκτυο του Murdoch δεν ήθελε να ενημερώσει. Η δημοσιοποίηση του video έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής του συγκροτήματος που θέλει να πείσει το κοινό ότι το Ισλάμ είναι Ο Εχθρός. Για την ακρίβεια η New Corporation’s στην οποία ανήκει το κανάλι έχει μακρά παράδοση στην κατατρομοκράτηση του κοινού με διαφορετικό κάθε φορά εχθρό. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές της χρονιάς έξω από τα γραφεία της εταιρείας έγινε μαζική διαδήλωση από κινήματα όπως αυτό το Occupy Wall Street για την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση των Μέσων του Murdoch.

Το video της ΙSIS ήταν ιδανικό για να πείσει το αμερικανικό κοινό ότι έχει κάθε λόγο να φοβάται την επέλαση των μουσουλμάνων. Λίγο καιρό πριν από τη μετάδοση, ο Steve Emerson σχολιαστής-τζιχαντολόγος του καναλιού είχε κάνει τις πρώτες προσπάθειες για να « δουλέψει το θέμα». Στη Βρετανία είχε πει, υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για μη μουσουλμάνους. Το Μπέρμινχαμ, είπε και κάποιες άλλες περιοχές στο Λονδίνο διαθέτουν μουσουλμανικές ομάδες επιτήρησης που δέρνουν οποιονδήποτε κυκλοφορεί και δε φορά την παραδοσιακή στολή του ισλάμ. Όπως έγραψε κάποιος με χιούμορ ο David Cameron κόντεψε να πνιγεί με το πόριτζ του όταν έμαθε τι συμβαίνει στη χώρα του.
Οι αντιδράσεις ανάγκασαν το Fox να μαζέψει το θέμα αλλά ήδη στο twitter το #FoxNewsFacts είχε γίνει trend. To βρετανικό χιούμορ σε όλο του το μεγαλείο, αλλά πόσα από αυτά έφθασαν στο κοινό του Fox;

Η είδηση αποτέλεσε τη χαρά των εκπομπών σάτιρας, με γαλλικό δίκτυο να δημιουργεί δικό του video για το θέμα Fox News

Με άρθρα όπως «Σαουδάραβας κληρικός υποστηρίζει πως οι χιονάνθρωποι είναι αντίθετοι με την ισλαμική πίστη» το Fox πιστεύει ότι κάνει τη δουλειά του.

Οι αντιδράσεις

Την επόμενη της δημοσιοποίησης του video, ο Guardian δημοσίευσε άρθρο γνώμης στο οποίο υποστηρίζει πως η ISIS έχει δημιουργήσει πλέον μια νέα σινεματική εμπειρία για τις δολοφονίες της και κατόπιν αναρωτιέται για ποιο λόγο επιλέχθηκε να δημοσιευθεί. Καταλαβαίνουμε, λέει ότι είναι δόλωμα για περισσότερα clicks. Φυσικά! Όμως χρειάζεται στα αλήθεια να δει κανείς το video για να καταλάβει πόσο απάνθρωποι είναι οι τζιχαντιστές. Προσφέρει παραπάνω γνώση; Όχι, απαντά το άρθρο. Ξέρουμε όλοι ότι η ISIS είναι ικανή και ένοχη για τους χειρότερους εφιάλτες. Αυτό που παράγει είναι Terror Porn (πορνό τρομοκρατίας) και αυτό που κάνει το Fox είναι να τη βοηθάει στο έργο της.

Εν τω μεταξύ sites που πρόσκεινται στην ΙSIS υποστηρίζουν τώρα, ότι ο ιορδανός πιλότος ήταν σε κατάσταση μέθης, αφού του είχαν παρασχεθεί ναρκωτικά προκειμένου να μη νιώθει. Υποστηρίζει μάλιστα πως σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπέφερε αφού τα κέντρα του εγκεφάλου του που αισθάνονται τι συμβαίνει στο σώμα ήταν τα πρώτα που σταμάτησαν να λειτουργούν και συνεπώς δεν καταλάβαινε τι του συμβαίνει.

Όμως, όπως αναφέρει ο Guardian «Tο έγκλημα της ISIS δε σταμάτησε με το θάνατο του πιλότου, το video, η παρακολούθησή του και οι αντιδράσεις που προκάλεσε είναι η συνέχεια της ίδιας τρομοκρατικής πράξης. Αυτά τα video κάνουν τη δουλειά της ISIS ευκολότερη. Επιτυγχάνουν το στόχο της. Να μαζευόμαστε και να κοιτάμε έντρομοι αυτό που συμβαίνει. Κατόπιν έρχεται η οργή και η εν θερμώ αντίδραση. Αυτή που δίνει ενέργεια στην τρομοκρατική μηχανή».