ΚΥΠΡΟΣ

Συμφωνία ενίσχυσης σχέσεων Κύπρου-Σερβίας

Συμφωνία ενίσχυσης σχέσεων Κύπρου-Σερβίας

Ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Σερβίας συμφώνησαν να προωθήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίας πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Σε συνομιλίες τους στη Λευκωσία αποφάσισαν τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής των δυο χωρών, για να μελετήσει τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες στον οικονομικό τομέα. Ερωτηθείς για την επιθυμία της Σερβίας να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που την ταλανίζει, ο Σέρβος πρωθυπουργός απάντησε ότι η ένταξη θα είναι μεγάλο όφελος για τη χώρα του.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει θερμά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ενώ τόνισε και ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο 'Ιβιτσα Ντάτσιτς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη στήριξη της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της 'Ενωσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και επανέλαβε τη στήριξή του στα δίκαια της Κύπρου και σε λύση του Κυπριακού βάσει αρχών.

Πηγη ΑΠΕ