ΚΥΠΡΟΣ

Αποφασίστηκε πλαίσιο για τα Ταμεία Προνοίας της Κύπρου

Αποφασίστηκε πλαίσιο για τα Ταμεία Προνοίας της Κύπρου

Το πλαίσιο για την προστασία των ταμείων προνοίας, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup, αποφασίστηκε σε σύσκεψη του συμβουλίου επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας υπό τον Εφορο Ταμείων Προνοίας Θεοφάνη Τρύφωνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του icyprus, το πλαίσιο συνίσταται σε τρία σημεία: την πλήρη κατοχύρωση των ταμείων προνοίας, την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μελών των ταμείων προνοίας και την υιοθέτηση των απαραίτητων ρυθμίσεων που να αποτρέπουν την εκροή κεφαλαίων των ταμείων προνοίας δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στις τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι τα ταμεία προνοίας διαθέτουν κεφάλαια ύψους 560 εκατομμυρίων στη Λαϊκή Τράπεζα και 810 εκατομμυρίων στην Τράπεζα Κύπρου.

Διευκρινίζεται ότι τα ποσά αυτά αφορούν μόνο καταθέσεις και όχι περιουσιακά στοιχεία και άλλες επενδύσεις των ταμείων. Οι αποφάσεις αυτές θα μεταφερθούν στους πολιτικούς προϊσταμένους για λήψη περαιτέρω αποφάσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωπος του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, ενώ διά νόμου είχε προσκληθεί και η ΕΤΥΚ ως επηρεαζόμενη συντεχνία που θεσμικά δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο.