ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Yπέγραψε Πρωτόκολλα για μεταρρύθμιση του ΕΔΑΔ

Κύπρος: Yπέγραψε Πρωτόκολλα για μεταρρύθμιση του ΕΔΑΔ

Η Κύπρος και άλλες 20 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν χθες, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Στρασβούργο, το Πρωτόκολλο 15 του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο τροποποιείται προς το καλύτερο η Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Ανάμεσα στις χώρες που δεν το υπέγραψαν ακόμη είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.

Το Πρωτόκολλο, που θα πρέπει να υπογραφεί και από τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ, αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν να γίνουν στη νομολογία του ΕΔΑΔ, προκειμένου να επιτευχθεί, τόσον η αποσυμφόρηση του από το πλήθος των μη παραδεκτών προσφυγών που το έχουν κατακλύσει, όσον και η αποδοτικότερη λειτουργία του.

Με το Πρωτόκολλο εισάγεται στο προοίμιο της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρητή αναφορά στην αρχή της επικουρικότητας μεταξύ των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ανάμεσα στις άλλες αλλαγές που προβλέπει περιλαμβάνεται η μείωση του χρόνου υποβολής προσφυγής στο Δικαστήριο, στους τέσσερεις από έξι μήνες που ήταν μέχρι σήμερα, μετά την εξάντληση των ένδικων μέσων στην πατρίδα των ενδιαφερομένων.

Το Πρωτόκολλο 15 υπεγράφη κατά την τελετή από Αρμενία, Ανδόρα, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, και Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα θα υπογραφεί και από την Αυστρία και τη Σουηδία.

ΠΗΓΗ icyprus