ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα: Kέρδη 30 εκατ. δολ. από το χαλούμι

Κατεχόμενα: Kέρδη 30 εκατ. δολ. από το χαλούμι

Το χαλούμι αποτελεί πολιτιστικό προϊόν τόσο των Τ/κ όσο και των Ε/κ και αν προχωρήσει η διαδικασία καταχώρησής του στην ΕΕ ως ΠΟΠ, τότε η οικονομία των κατεχομένων θα επηρεαστεί αρνητικά, είπε ο "πρόεδρος" του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου Αλί Τσιραλί.

Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου χαρακτήρισε το θέμα σημαντικό και ευαίσθητο, ενώ πρόσθεσε ότι οι Τ/κ θα πρέπει να απευθυνθούν εκ νέου στην ΕΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε συνάντηση του "επιμελητηρίου" με τον κ. Έρογλου, ο κ. Τσιραλί είπε ότι το χαλούμι είναι πολύ πιο σημαντικό για την οικονομία των κατεχομένων, καθώς επηρεάζει το 17% των Τ/κ, ενώ αποτελεί το ένα τέταρτο των εξαγωγών, αξίας 30 εκ. δολαρίων το 2013.

Είπε ακόμη ότι το θέμα της εγγραφής του προϊόντος θα μπορούσε να συζητηθεί στο πλαίσιο των ΜΟΕ, κάτι που, όπως ανέφερε, απέρριψε η ε/κ πλευρά.

Ο κ. Έρογλου αναφέρθηκε σε «επιμονή» της ε/κ πλευράς. Είπε ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για το θέμα, ώστε να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα και των δύο πλευρών, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες επ' αυτού θα συνεχιστούν.

Πηγή ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 2500 οικογένειες στη Κύπρο επηρεάζονται άμεσα από το εμπάργκο