ΚΥΠΡΟΣ

Επίτροπος προεδρίας: «Πρωταρχικός στόχος το θέμα των αγνοουμένων»

Επίτροπος προεδρίας: «Πρωταρχικός στόχος το θέμα των αγνοουμένων»

Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων είναι και θα παραμείνει για την Κυβέρνηση, πρωταρχικός στόχος, δήλωσε ο νέος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου είχε τη Δευτέρα την πρώτη του συνάντηση με την Επιτροπή Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, λέγοντας ότι συνειδητά επέλεξε η πρώτη του σύσκεψη ως Επίτροπος Προεδρίας, να είναι για τα θέματα των αγνοουμένων.

"Αυτό το ευαίσθητο ανθρωπιστικό κεφάλαιο, αποτελεί την πιο συγκλονιστική πτυχή, απότοκο της τουρκικής εισβολής. Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, είναι και θα παραμείνει για την Κυβέρνηση, πρωταρχικός στόχος", είπε.

Ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστεί για την παροχή πρόσβασης σε όλες τις περιοχές που είναι αναγκαίες, και να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην εξακρίβωση της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφούν οι πιέσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όλων εκείνων των χωρών, που πραγματικά ενδιαφέρονται να δοθεί λύση σε αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα.

Ο παράγοντας χρόνος, είπε ο κ. Φωτίου, είναι εξίσου σημαντικός γι' αυτό και η επιτάχυνση της διαδικασίας εκσκαφής αλλά και της ταυτοποίησης των λειψάνων, είναι καθοριστικής σημασίας.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι συζητήθηκαν και τρόποι καλύτερου συντονισμού όλων των υπηρεσιών και φορέων που ασχολούνται με θέματα αγνοουμένων.

Σημειώνοντας ότι επιτελείται ήδη ένα πολύ σημαντικό έργο, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι μέσα από κατάλληλους χειρισμούς και στενή συνεργασία, μπορούμε να γίνουμε πιο αποδοτικοί, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκαν πιο ουσιαστικοί τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσης των ανθρωπιστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς των αγνοούμενων.

Η Κυβέρνηση, είπε, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα αυτά και πράττει ό,τι είναι δυνατόν για την επίλυσή τους.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι τις επόμενες μέρες, θα επιδιώξει να έχει σειρά επαφών με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες του κράτους, για να αναζητηθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, για το σημαντικό ανθρωπιστικό αλλά συνάμα και εθνικό έργο το οποίο επιτελούν.

"Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι, στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά με πολύ πόνο, θα με βρουν συμπαραστάτη τους", κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης δήλωσε ότι επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον νέο Επίτροπο Προεδρίας στον οποίο ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

"Αυτό και μόνο δείχνει σε μας τη σημασία που ο ίδιος και η Κυβέρνηση αποδίδουν στο θέμα των αγνοουμένων μας", είπε.

Ο κ. Σεργίδης ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να επιλυθούν προβλήματα, ιδιαίτερα εκείνα που προκύπτουν στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και που θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν έτσι που να μην υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις και δυσκολίες όσον αφορά την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

Ανησυχεί και η Κύπρος για τη Λιβύη