ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Ζωτικής σημασίας η εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό

Αναστασιάδης: Ζωτικής σημασίας η εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό

Ο ρόλος της ΕΕ και η ενεργότερη εμπλοκή και στήριξη της αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας, ειδικότερα τώρα που οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε μια εντατική φάση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση και τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της της Αυστρίας Heinz Fischer ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Αναστασιάδης και Fischer είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό και ακολούθως οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες, ενώ υπεγράφη και Μνημόνιο Συναντίληψης στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των τεχνών από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και την Ομοσπονδιακή Υπουργό Παιδείας και Γυναικείων Θεμάτων της Αυστρίας Gabrielle Heinisch.

Κατά τη συνάντηση τους οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν μεταξύ άλλων τις διμερείς σχέσεις και συνεργασία τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο, το Κυπριακό και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ για την επίλυση του, την πρωτοφανή ανθρωπιστική μεταναστευτική κρίση, την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Κύπρου.

Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η ΕΕ αποτελεί τον καλύτερο προστάτη και εγγυητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους Κυπρίους, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε ακριβώς τον Αυστριακό ομόλογο του σε ό,τι αφορά το σημαντικό ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο, όπως είπε, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αυστρίας τόνισε ότι στην Αυστρία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και επεσήμανε ότι η επανένωση της Κύπρου αποτελεί σημαντικό στόχο για την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα.

«Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να είναι υποσχόμενες» σημείωσε και εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης θα φτάσουν σε μια συμφωνία προς όφελος, όπως είπε, των πολιτών της Κύπρου αλλά και προς όφελος της ίδιας της Ευρώπης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις