ΚΥΠΡΟΣ

Ανακοίνωση-βόμβα: Ο κολοσσός BG αποκτά το 35% του «Αφροδίτη»

Ανακοίνωση-βόμβα: Ο κολοσσός BG αποκτά το 35% του «Αφροδίτη»

Την συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής Noble και του βρετανικού κολοσσού BG ανακοίνωσαν σήμερα ταυτόχρονα στα Χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Λονδίνου οι δύο εταιρείες, για εξαγορά από την BG του 35% του ποσοστού (70%) των δικαιωμάτων της Noble Energy στο τεμάχιο «12» της Κυπριακής ΑΟΖ και ουσιαστικά στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

Το 35% των δικαιωμάτων της Noble, διατέθηκε στην BG έναντι $165 εκ. και η συμφωνία τελεί υπό την συνθήκη έγκρισής της από το Υπουργικό Συμβούλιο στην Λευκωσία. Κάτι που θεωρείται βέβαιο αφού εκτιμάται ότι η συμφωνία αυτή αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την Κύπρου. Ουσιαστικά με την εξέλιξη αυτή, η διανομή των δικαιωμάτων του «Αφροδίτη» διαμορφώνεται ως εξής: Noble Energy 35%, BG 35%, Delek-Avner 30%. Η «διαχείριση» παραμένει στην Noble.

Πρώτο, εμπλέκει άμεσα τον αγοραστή φυσικού αερίου και τα συμφέροντά του – ηBG είναι ο κύριος ιδιοκτήτης του τερματικού υγροποίησης στο Ιτκού της Αιγύπτου – με αυτά της ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Η BG με σημαντικό πλέον ρόλο και συμφέροντα στο «Αφροδίτη», έχει συμφέρον να προχωρήσει γρήγορα η ανάπτυξη του κοιτάσματος και η πώληση φυσικού αερίου, αφού θα εξασφαλίσει κρίσιμα αναγκαίες ποσότητες για το τερματικό της.

Υπενθυμίζεται ότι το άλλο τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου, αυτό στην Νταμιέτα, ανήκει στην ΕΝΙ η οποία έχει και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος – μαμμούθ «Ζορ» και άλλων στην Αίγυπτο. Δεύτερο, εξασφαλίζεται μέσω του κολοσσού ένα σημαντικό μέρος των τεράστιων κεφαλαίων – της τάξης των €2.5 δις έως €3 δις, που απαιτούνται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, αφού το 35% των κεφαλαίων αυτών θα εξασφαλίσει η BG.

Η εξασφάλιση του τεράστιου αυτού κεφαλαίου, θα βοηθήσει και τις άλλες εταιρείες – Noble και Delek – μικρότερου φυσικά εκτοπίσματος, να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες εκ μέρους τους χρηματοδοτήσεις σε μια περίοδο που τόσο οι πηγές χρηματοδότησης έχουν σχεδόν κλείσει λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, όσο και οι επενδύσεις στον τομέα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Τρίτο, είναι ότι πλέον άμεσα στον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής εντάσσονται και τα βρετανικά συμφέροντα πιο άμεσα. Η BG είναι ένας ενεργειακός κολοσσός με έντονη παρουσία σε 20 χώρες στις 5 ηπείρους, παράγει περίπου 680.000 βαρέλια πετρελαίου ή ισοδύναμων υδρογονανθράκων ημερησίως, με κύκλο εργασιών που πλησιάζει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Κύπρου, με 5.000 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών η Shell υπέβαλε πρόταση εξαγοράς της BG έναντι €70 δις. Έμπειροι παρατηρητές σημειώνουν ότι μια τέτοια «πράξη», δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς να έχουν τουλάχιστον βολιδοσκοπηθεί η Βρετανική κυβέρνηση και η ενδιαφερόμενη για εξαγορά Shell.

Τέταρτο, στο «Αφροδίτη» αλλά και γενικότερα στην Κυπριακή ΑΟΖ, εμπλέκεται πλέον ένας κολοσσός με τεράστιες οικονομικές αλλά και τεχνικές δυνατότητες και μέσα, με σοβαρό πολιτικό εκτόπισμα.

Υπενθυμίζεται ότι η BG από τον περασμένο Σεπτέμβριο με επισκέψεις και στην Κύπρο και συναντήσεις στην Αίγυπτο, βρίσκεται σε διάλογο με το Υπουργείο Ενέργειας και κυρίως την ΕΥΚ για το θέμα της εξασφάλισης ποσοτήτων από το «Αφροδίτη» για το τερματικό της στο Ιτκού.

πηγη philenews.com

Σχετικές ειδήσεις