ΚΥΠΡΟΣ

«Παραλήρημα» Τσαβούσογλου: Θα κρατήσω τον στρατό στην Κύπρο και θα τον χρησιμοποιήσω!

«Παραλήρημα» Τσαβούσογλου: Θα κρατήσω τον στρατό στην Κύπρο και θα τον χρησιμοποιήσω!

Κυπριακό | Ειδήσεις: Με τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχείρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να τινάξει στον αέρα τη διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση όλων των εμπλεκόμενων μερών.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ – ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου (mignatiou.com), ο κ. Τσαβούσογλου επέμεινε πως η Άγκυρα απαιτεί τη διατήρηση των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος τον ρώτησε: «Θα τα χρησιμοποιήσετε;».

Τότε, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε: «Ναι, εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε». Η απάντηση προκάλεσε παγωμάρα, με τον κ. Κοτζιά να επαναλαμβάνει το ερώτημά του ύστερα από λίγο και να λαμβάνει μια πιο «μαζεμένη» απάντηση του Τούρκου ομολόγου του: «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε».

Ωστόσο, το κακό κλίμα στο θέρετρο του Κραν Μοντανά υπήρχε ήδη από νωρίς, καθώς ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είχε προσέλθει στις συνομιλίες, με μονόπλευρη φιλοτουρκική θέση και αντί να θέσει ερωτήματα για την τούρκικη στάση, επιτέθηκε στο Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο κ. Έιντε ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να αλλάξει στάση σε μια σειρά θεμάτων, ώστε να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος επέκρινε τον κ. Έιντε για «μονομερή προσέγγιση», ενώ ο ίδιος τόνισε με έμφαση πως η τουρκική πρόταση είναι εκείνη που κινείται εκτός πλαισίου μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, κατά την άφιξή του στον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό (Crans-Montana, 4 Ιουλίου 2017)

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας. Τι έχετε να μας πείτε για τη χθεσινή ημέρα των συνομιλιών;

Ν. Κοτζιάς: Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους.

Με πληροφορίες από το mignatiou.com

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.com.cy

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για το Κυπριακό

Σχετικές ειδήσεις