ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Σπάει όλα τα κοντέρ το ράλι στα ομόλογα - Μπαράζ από αγορές το Νοέμβριο

Σπάει όλα τα κοντέρ το ράλι στα ομόλογα - Μπαράζ από αγορές το Νοέμβριο
Associated Press

Οι επενδυτές ανέβασαν μανιωδώς την τιμή των ομολόγων, πυροδοτώντας τον καλύτερο μήνα από τη δεκαετία του 1980 και οδηγώντας σε ένα ισχυρό ράλι όλες τις αγορές

Σε μια χρονιά που η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, ο Νοέμβριος αποδείχθηκε «σωτήριος» μήνας για τα συγκεκριμένα assets.

Οι επενδυτές ανέβασαν μανιωδώς την τιμή των ομολόγων, πυροδοτώντας τον καλύτερο μήνα από τη δεκαετία του 1980 και οδηγώντας σε ένα ισχυρό ράλι όλες τις αγορές. Ακόμη και τα σκοτεινά κρυπτονομίσματα, τα κερδοσκοπικά και εξαιρετικά επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία που δυσκολεύονταν όταν οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων εκτινάσσονταν στα ύψη, κατέγραψαν μεγάλα κέρδη.

Για εκείνους τους επενδυτές ομολόγων που προετοιμάζονταν για ένα πιθανό τρίτο συνεχόμενο έτος ζημιών το άνευ προηγουμένου ανοδικό σερί στην αγορά ομολόγων ήταν «Μάννα εξ ουρανού». Ο αμερικάνικος Δείκτης Bloomberg επέστρεψε 4,9% αυτόν τον μήνα έως την Τετάρτη, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, το σημείο αναφοράς για τα πάντα, από στεγαστικά δάνεια έως εταιρικό χρέος, υποχώρησε κοντά στις 0,65 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,29%.

Το πόσο θα διαρκέσει το θετικό κλίμα στις αγορές ομολόγων εξαρτάται από την εικόνα στην οικονομία, την επιβράδυνση του πληθωρισμού και εάν παγιωθεί η αντίληψη που επικρατεί πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκλήρωσε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Τα δεδομένα στην αγορά εργασίας και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό αποδείχθηκαν ευεργετικά για τα ομόλογα τον Νοέμβριο,
«Λαμβάνουμε πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που ενισχύουν την άποψη περί ήπιας επιβράδυνσης στην οικονομία», δήλωσε η Rebecca Patterson, πρώην επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Bridgewater Associates.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται και την ίδια στιγμή δεν έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη», προσέθεσε. Τα σημάδια μιας λεγόμενης ήπιας προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία και η σημαντική υποχώρηση στο κόστος δανεισμού οδήγησαν τον παγκόσμιο σείκτη MSCI να εκτιναχθεί κατά 8,9% αυτόν τον μήνα, ενώ τα οι αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν άνοδο 7,4%. Την ίδια στιγμή ο δείκτης Bloomberg Galaxy Crypto Index, που μετρά την απόδοση των μεγαλύτερων ψηφιακών νομισμάτων, σημείωσε κέρδη 18%.

Στις αγορές ομολόγων τα αμερικανικά ομόλογα junk έχουν σημειώσει ράλι περισσότερο από 4%, το μεγαλύτερο από τον Ιούλιο του 2022, καθώς οι επενδυτές επένδυσαν ποσό ρεκόρ 11,9 δισ. δολ., σε χρηματιστήρια που παρακολουθούν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, το μεγαλύτερο από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Υπάρχει λίγος φόβος να χάσεις», είπε ο Ed Al-Hussainy, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle Investment. «Ξαφνικά οι αποδόσεις του 5% του 10ετούς ομολόγου έχουν γίνει μια μακρινή ανάμνηση».

Τα ομόλογα βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με έναν δείκτη του Bloomberg για κρατικό και εταιρικό χρέος να επιστρέφει πάνω από 5% τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2008. Την Πέμπτη, το ράλι των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων επεκτάθηκε, καθώς οι τιμές του πληθωρισμού σε όλη την περιοχή έπεσαν σε χαμηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα. Παράλληλα οι αναλυτές ποντάρουν σε μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά πρώτο τρίμηνο ή τον Απρίλιο και βαθύτερο κύκλο χαλάρωσης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχουν επίσης προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές προβλέπουν τώρα μείωση περίπου 1,15 ποσοστιαίες μονάδες για το 2024, με την πρώτη μείωση να αναμένεται στη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει από τη Fed να δράσει ακόμη νωρίτερα, λέγοντας ότι οι περικοπές ενδέχεται να υπάρξουν το πρώτο τρίμηνο.