MEDIA

Tαγματάρχης: «Η ΕΡΤ δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται»

Tαγματάρχης: «Η ΕΡΤ δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται»

ΗΕΡΤυποστήριξε πέρσυ περισσότερες από 350 δράσεις πολιτισμού που αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, θέτοντας στο επίκεντρο τους θεσμικούς φορείς πολιτισμού αλλά και τα νεανικά καλλιτεχνικά σχήματα .


Aκόμη έδωσε την ευκαιρία σε πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές καλλιτεχνικές ομάδες και δημιουργούς να προβάλουν το έργο τους.

Απευθύνθηκε στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να ενταχθούν σε αυτήν , με δεκάδες πρωτοβουλίες όπως με τη δράση «Κάνε την εκπομπή σου» και τις ανοιχτές συναυλίες στο κοινό.

Αυτά αναφέρθηκαν στη διάρκεια του δημόσιου απολογισμού των δράσεων της δημόσιας τηλεόρασης για το 2011 που έγινε σήμερα από τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη, στο θέατρο «Ακροπόλ», παρουσία προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.

«Το 2011 ήταν μία δύσκολη χρονιά. Γίναμε φτωχότεροι όχι μόνο σε οικονομική διάσταση, αλλά και σε προσωπικότητες του πολιτισμού που χάσαμε μέσα σε αυτή τη χρονιά. Η ΕΡΤ θεωρεί υποχρέωσή της να τους τιμήσει. Τον Μανώλη Ρασούλη, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Θανάση Βέγγο, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Ντίνο Κατσουρίδη, την Λουκία Ρικάκη, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τόσες ακόμη μεγάλες απώλειες που είχαμε μέσα στην χρονιά που έφυγε», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Ταγματάρχης.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η ΕΡΤ προσφέρει την τιμή και την υπερηφάνεια ο Έλληνας πολίτης να έχει τη δική του ραδιοτηλεόραση», σημειώνοντας πως υποχρέωσή της, μεταξύ άλλων είναι, η ανάδυση και η καταγραφή της ιστορίας και η προσφορά στον πολιτισμό.

Στον απολογισμό δράσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προστίθεται η πολύπλευρη στήριξή της στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων και ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή της σε διεθνείς συμπαραγωγές, την συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κα.

Η ΕΡΤ βέβαια ανταποκρινόμενη στον θεσμικό και κοινωνικό της ρόλο ανέπτυξε ποικίλες δράσεις για τη στήριξη, την ενίσχυση και την προβολή δράσεων φορέων που δραστηριοποιούνται στην προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

«Η ΕΡΤ, στα 46 της χρόνια δεν είναι κοριτσάκι, αλλά ούτε και μεγάλη κυρία. Αν δεν την θεωρούσε όλα αυτά τα χρόνια ένα γερασμένο πολιτικό σύστημα παραπαίδι του, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά», τόνισε ο κ. Ταγματάρχης προσθέτοντας ότι είναι άδικο να λοιδορείται για κάθε της πράξη. «Η ΕΡΤ πουλάει για τις αδυναμίες της, γι' αυτό και την λασπολογούν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ να διατεθεί ποσό 3 εκατ. ευρώ σε κοινωνικούς σκοπούς αλλά και την προσβασιμότητα της ΕΡΤ σε κινητά τρίτης γενιάς, την αγορά του φωτογραφικού υλικού του Αριστοτέλη Σαρηκώστα και την διάθεση μέρους των εσόδων της Eurovision στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

«Η ΕΡΤ δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Είναι η ΠΟΣΠΕΡΤ, είναι οι συμβασιούχοι που ζουν κάτω από το άδικο καθεστώς, είναι οι μουσικοί της, είναι η φωνή της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου, είναι η πρώτη σκέψη κάθε δημιουργού... είναι τελικά η ίδια η χώρα που ανασυγκροτείται και προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στην ελληνική κοινωνία», είπε ο κ. Ταγματάρχης και πρόσθεσε ότι «ξέρουμε πόσο σας έχει πικράνει, γι' αυτό ξεσπάτε πάνω της, άλλοτε δίκαια, άλλοτε άδικα. Να αγαπάτε την ΕΡΤ με τα λάθη της, τα πάθη της και τις εμμονές της. Γιατί η ΕΡΤ είμαστε εσείς».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακολούθησε βράβευση ανθρώπων που τίμησαν με το έργο τους και την προσφορά τους τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ο γενικός διευθυντής Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου απένειμε βραβείο στην μουσική παραγωγό του Τρίτου Προγράμματος, Ράνια Βισβάρδη. Για τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση βραβεύτηκε η εκπομπή -«εθνικό αρχείο»- «Μονόγραμμα». Ο παραγωγός και σκηνοθέτης της εκπομπής, Γιώργος Σγουράκης, που μαζί με τη γυναίκα του Ηρώ Σγουράκη, είναι οι δημιουργοί της εκπομπής κατά την απονομή ευχαρίστησαν τους συνεργάτες που συνέβαλαν σε αυτό το διαχρονικό έργο, καθώς και τη σημερινή διοίκηση που στάθηκε δίπλα στην εκπομπή.

Ο προεδρεύων του ΔΣ, Στέλιος Στεφάνου που απένειμε το βραβείο σημείωσε πως «η πρωτοφανής κρίση που ζούμε είναι και αξιακή και είναι ανάγκη η επιστροφή σε διαχρονικές αξίες. Η ανάδειξη τέτοιων αξιών στην ΕΡΤ είναι προτεραιότητα. Μία από αυτές τις αξίες είναι και η εκπομπή «Μονόγραμμα», που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να καταγράφει την συνέχεια του πολιτισμού».

Μία από τις πιο ιστορικές εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «Παρασκήνιο», που συμπληρώνει 36 χρόνια ζωής βράβευσε ο κ. Ταγματάρχης. «Μέσα από την εκπομπή δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο αξιών, μέσα στο οποίο στεγάστηκαν άνθρωποι. Καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να μην δημιουργήσουμε καλλιτεχνικές φούσκες. Θα είμαστε ευτυχείς αν οι νεότερες γενιές συνεχίσουν αυτό το έργο» είπαν οι δημιουργοί της εκπομπής, Λάκης Παπαστάθης και Τάκης Χατζόπουλος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής και χορωδίας της ΕΡΤ με τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού.