MEDIA

«Μεγάλη Παρασκευή» η επόμενη των εκλογών

«Μεγάλη Παρασκευή» η επόμενη των εκλογών

Τι συζητήθηκε στην εκπομπή «Αποκαλύπτω» για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τη βουλευτική ασυλία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δύσκολες ημέρες έρχονται για τη χώρα μετά τις εκλογές. Αυτό είναι το συμπέρασμα των όσων συζητήθηκαν στην εκπομπή του “Newsbomb.gr” «Aποκαλύπτω» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο.

Τόσο οι πολιτικοί, όσο κυρίως οι πολίτες επισημαίνουν ότι τα μέτρα που θα επιβληθούν τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι πολίτες επισημαίνουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης ώστε να ξεπεραστεί η κρίση χωρίς περισσότερες εκπτώσεις από το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Ταυτοχρόνως όλο και περισσότεροι ζητούν την τιμωρία ενόχων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και σκοτεινές υποθέσεις.

Ο κ. Χαρδαβέλλας παρουσίασε στοιχεία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πολυκομματική και οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην εκπομπή κλήθηκαν να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα: Είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν και με ποιους την επόμενη ημέρα, που θα κλείσουν οι κάλπες.

Η συζήτηση «άναψε» όταν κοντραρίστηκαν στο πάνελ της εκπομπής ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αργύρης Ντινόπουλος και το πρώην στέλεχος και νυν υποψήφιος στη Β' Αθηνών με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» κ. Θανάσης Μπέλτσος.

Ντινόπουλος: Διεκδικούμε αυτοδυναμία

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος υπογράμμισε ότι «διεκδικούμε την αυτοδυναμία και μπορούμε να την πετύχουμε. Θα ήταν όμως ύβρις να προδικάσουμε την ετυμηγορία της ελληνικής κοινωνίας».

Ο βουλευτής Β’ Αθηνών αρνήθηκε κάθε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τόνισε με έμφαση: «Δεν κυβερνάμε με το ΠΑΣΟΚ, με αυτούς τους αποτυχημένους υπουργούς».

Βουδούρης: Υπέρ των συνεργασιών

Υπέρ της συνεργασίας προγραμμάτων και ικανών ανθρώπων τάχθηκε ο Οδυσσέας Βουδούρης, υποψήφιος με τη «Δημοκρατική Αριστερά». «Το θέμα δεν είναι η συνεργασία, αλλά η πολιτική. Εμείς δεν έχουμε στόχο να είμαστε συμπλήρωμα ενός κόμματος, αλλά ισότιμοι εταίροι και, γιατί όχι, κυρίαρχη δύναμη. Ασφαλώς και είμαστε υπέρ των συνεργασιών. Το θέμα είναι το πρόγραμμα και οι άνθρωποι».

Κοντογιάννης: Επιβεβλημένες οι συνεργασίες

Ο βουλευτής Ηλείας της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος θα κατέλθει στη Β’ Αθηνών σ’ αυτές τις εκλογές, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι επιβεβλημένες οι μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο κ. Κοντογιάννης τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 86, το οποίο αναφέρεται στην ασυλία των βουλευτών, καθώς και στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους διατηρούν βουλευτές στο εξωτερικό. Ο βουλευτής σημείωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση χρειάζεται ισχυρή κοινοβουλευτική και κοινωνική πλειοψηφία.

Δημαράς: Το διακύβευμα των εκλογών

Ο πρόεδρος του «Άρματος Πολιτών» κ. Γιάννης Δημαράς εκτίμησε ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι η αυτοδυναμία του ενός ή του άλλου μεγάλου κόμματος, αλλά η ποιότητα της δημοκρατίας που ζητεί και απαιτεί ο λαός.

Εκτίμησε μάλιστα ότι από το φθινόπωρο του 2009 έχουν ληφθεί αποφάσεις και έχει εφαρμοστεί πολιτική που προσβάλλει το Σύνταγμα και την ποιότητα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Μπέλτσος: Δεν συνεργαζόμαστε με όσους έχουν λογική υποταγής

«Χρειαζόμαστε φιλοσοφία εθνικής αξιοπρέπειας, να βάλουμε και κάποιες κόκκινες γραμμές. Εμείς πιστεύουμε ότι ως λαός πρέπει να πούμε το όχι, να κάνουμε το χρέος μας. Δεν συνεργαζόμαστε με κανένα κόμμα που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη λογική του Μνημονίου και της υποταγής», υποστήριξε ο υποψήφιος Β’ Αθηνών με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» κ. Θανάσης Μπέλτσος.

Ο ίδιος κάλεσε τον κ. Ντινόπουλο να περπατήσουν μαζί στους δρόμους των Βριλησσίων για να ακούσουν τι λένε οι πολίτες.

Παναγιωτίδης: Προδιαγεγραμμένη η πορεία

Για προδιαγεγραμμένη πολιτική εξαιτίας της υπογραφής του Μνημονίου έκανε λόγο ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης, υποψήφιος με τη «Δράση» του κ. Στέφανου Μάνου: «Η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση έχει μία πολύ μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες. Υπάρχει υπογεγραμμένη πολιτική, το Μνημόνιο, που οφείλει να εφαρμόσει η επόμενη Βουλή, όποια και αν είναι. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: αυτή η πολιτική, που περιγράφεται μέσα, πώς μπορεί να υλοποιηθεί και ποιος μπορεί να το πετύχει. Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες με ανθρώπους, που είναι ικανοί και οι οποίοι το επόμενο πρωί θα πρέπει να υλοποιήσουν αυτά τα πράγματα, ανεξαρτήτως κόστους».

Τσιρώνης: Πρωταγωνιστές οι πολίτες

Ο κ. Γιάννης Τσιρώνης από τους «Οικολόγους Πράσινους» υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν σωτήρες σήμερα: «Αν οι πολίτες περιμένουν πάλι έναν σωτήρα ή πολλούς σωτήρες, είναι καταδικασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας πολιτικός σχεδιασμός, είτε συνεργασίας είτε όχι, που μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Οι πολίτες πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους είτε με νηφάλιο τρόπο, όπως το κίνημα της πατάτας, είτε με τον άλλο τρόπο, τον κακό, που είδαμε στο παρελθόν σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και αυτός είναι ο φασισμός. Εμείς είμαστε υπέρ του πρώτου».

Ράζος: Ο λαός απαιτεί την αλήθεια

Για την ανάγκη των πολιτών να ακούσουν αλήθειες και γίνουν συγκεκριμένοι, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της «Politics» κ. Γιάννης Ράζος: «Δεν ξέρω αν θα υπάρξει αύξηση της συσπείρωσης, αλλά οι πολίτες θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα. Και οι νέοι σχηματισμοί, όσο μεγάλοι ή μικροί κι αν είναι, θα αναγκαστούν να απαντήσουν συγκεκριμένα».

Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης του κοινού, με το οποίο ήταν σε επαφή ο Χάρης Λαζαρόπουλος, μεταφέροντας ερωτήματα, μηνύματα και παρατηρήσεις των πολιτών.

  • Η επόμενη «Αποκαλύπτω» θα μεταδοθεί την Τρίτη του Πάσχα.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν

1) Κάρτες εκλογικής επιρροής

2) Βουδούρης: Υπό την επήρεια φόβου ο κόσμος

3) Ράζος: «Ο κόσμος θέλει να ακούσει συγκεκριμένα πράγματα»

4) Κάρτες - Πολυκομματική Βουλή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

5) Ντινόπουλος: Η Ν.Δ. διεκδικεί την αυτοδυναμία

6) Ντινόπουλος: Δεν κυβερνάμε με το ΠΑΣΟΚ

7) Βουδούρης: Είμαστε υπέρ των συνεργασιών.

8) Παναγιωτίδης: Έχουμε υπογράψει την πολιτική που θα ακολουθήσουμε

9) Τσιρώνης: Καταδικασμένοι αν περιμένουμε έναν σωτήρα

10) Μπέλτσος: Να βάλουμε κόκκινες γραμμές

11) Μπέλτσος: Δεν συνεργαζόμαστε με τη Ν.Δ.

12) Κόντρα Μπέλτσου - Ντινόπουλου