MEDIA

Όταν ο Μάκης κάνει γαργάρες…

Όταν ο Μάκης κάνει γαργάρες…

Σε τουλάχιστον έξι υποθέσεις ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ανήγγειλε αποκαλύψεις, πήρε φόρα κι έκανε εκκωφαντικές «γαργάρες»…

Αν ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος μελετούσε θέατρο, τότε θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του έργου «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο.

Εκτός από μια σειρά υποθέσεων που παρουσίασε ο «Δημοσιογράφος» ως αποκαλύψεις, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν απολύτως και τον έστειλαν για περαιτέρω εξηγήσεις στα δικαστήρια, υπάρχουν υποθέσεις που ξεχάστηκαν ή κάποιοι τις έκαναν… «γαργάρα».

Ας κάνουμε μια γρήγορη αναδρομή και να ξανασκεφτούμε όσα λέγονται για το περιεχόμενο, τα όρια και ό,τι άλλο έχει να κάνει με τη δημοσιογραφική έρευνα, η οποία ίσως να μη γίνεται με όρους απόλυτης αντικειμενικότητας ή και αξιοπιστίας.

Κραυγαλέο είναι το παράδειγμα με τις ροζ κασέτες των πολιτικών. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος άρχισε ένα πομπώδη αγώνα αποκαλύψεων της χυδαιότητας και της αναισχυντίας στον κόσμο των προβεβλημένων και των διάσημων, λίγο πριν εκπνεύσει το 1999. Αφού αναφέρθηκε σε προσωπικής υφής ζητήματα του συνθέτη κ. Στέφανου Κορκολή και του σχεδιαστή μόδας κ. Μιχάλη Ασλάνη, προανήγγειλε σοβαρές αποκαλύψεις για αίσχη πολιτικών που επιβεβαιώνονταν με ροζ κασέτες κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που θα κλόνιζαν τον πολιτικό κόσμο.

Οι εκλογές του 2000

Η ιστορία άρχισε να παίρνει διαστάσεις στις αρχές του 2000, λίγο καιρό πριν ανακοινωθεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη. Υπήρξαν συγκεκριμένα ΜΜΕ που ανακύκλωσαν τις προαναγγελίες του «Δημοσιογράφου» και μάλιστα αναπτύχθηκε ιδιαίτερη παραφιλολογία σχετικώς με ό,τι συνέβη εκείνη την εποχή.

Ύστερα από την παρέμβαση εισαγγελέα, με την οποία ζητήθηκαν στοιχεία και η προσωπική κατάθεση του Τριανταφυλλόπουλου ώστε να γίνει περαιτέρω έρευνα, ο «Δημοσιογράφος» δήλωνε από τα κανάλια ότι θα καθυστερούσε τις αποκαλύψεις του και οι εκλογές θα γίνονταν κανονικά.

Από την εισαγγελική έρευνα δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ένας δημοσιογράφος άφησε υπαινιγμούς για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι εκλογές του 2000, ένας πολιτευτής παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας κι ένας βουλευτής διαγράφηκε από το κόμμα του επειδή υποτίθεται πως έθιξε τα κακώς κείμενα.

Όσον αφορά στις συνταρακτικές αποκαλύψεις, έγιναν «γαργάρα». Ποιος ξέρει γιατί…

Μακαριστός Χριστόδουλος και Βαβύλης

Η γνωριμία και η συνεργασία με συγκεκριμένο δικηγόρο λέγεται ότι εξασφάλισε στον Μάκη την πρώτη επαφή και την επικοινωνία με τον Απόστολο Βαβύλη.

Έως ότου γίνει αυτή η γνωριμία, ο «Δημοσιογράφος» κατηγορούσε την ηγεσία της Εκκλησίας για διαπλοκές και δήθεν εμπλοκές με παρακρατικές οργανώσεις. Αφότου ο Βαβύλης συναντήθηκε με τον Μάκη και τού μίλησε σε μια συνέντευξη που χαρακτηρίστηκε ως «τηλε-απολογία», ξεχάστηκε το μένος. Όχι προς όλους, όμως!

Εξαίρεση αποτέλεσε ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όταν σχολίασε τις τηλεοπτικές δίκες.

Η απάντηση του Τριανταφυλλόπουλου έγινε με τρεις ερωτήσεις σε 29 λέξεις: «Δηλαδή τι θέλει ο Μακαριότατος; Να ξαναπάω στην Μπολόνια, να βρω τον Βαβύλη και να συνεχίσουμε την ιστορία; Τι θέλει; Δεν είδε ότι η δημοτικότητά του έχει πέσει στα Τάρταρα;»

Η αποκαλούμενη «γαργάρα νούμερο 2» δεν θα είχε τόση σημασία αν δεν είχε δημοσιευθεί στις 12 Φεβρουαρίου 2005 στην «Ελευθεροτυπία» ρεπορτάζ με τίτλο «Βαβύλης, CIA, Εκκλησία».

«Μέχρι τώρα ο Βαβύλης έχει εμφανιστεί ως εκλεκτός άνθρωπος της Εκκλησίας, ως έμπιστος προσωπικά του (μητροπολίτη ακόμα) Χριστόδουλου, ως έμπορος ναρκωτικών, ως συνεργάτης της δίωξης ναρκωτικών, ως ευνοούμενος των υπηρεσιών ασφαλείας που μεσολαβούν στη δικαιοσύνη για να πέσει στα μαλακά, ως καταζητούμενος της Ιντερπόλ, ως εκπρόσωπος κάποιων μηχανισμών (εκκλησιαστικών ή ασφαλείας) στην προεκλογική εκστρατεία του Ειρηναίου, ως συνεργάτης εξ απορρήτων του Ειρηναίου, ως διώκτης του Ειρηναίου, ως προμηθευτής όπλων από το Ισραήλ, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου σε ειδικές αποστολές», έγραφε η εφημερίδα και ο νοών νοείτω.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Μαρτίου 2005, ο «Ριζοσπάστης» έγραψε σε δημοσίευμα: «Δούλευε για τη Μοσάντ ο Βαβύλης;».

Υπάρχει μια απορία σ’ αυτήν την ιστορία. Αφού ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις γιατί σταμάτησαν μετά τη συνέντευξη του Βαβύλη; Έγινε προσπάθεια αποσιώπησης θεμάτων που θα συγκλόνιζαν την κοινή γνώμη; Έγινε ή δεν έγινε «γαργάρα»;

Για τον Σάββα Ξηρό

Θόρυβο είχε προκαλέσει η επικοινωνία του Τριανταφυλλόπουλου και ο τρόπος με τον οποίο είχε εξασφαλίσει συνέντευξη από το μέλος της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» κ. Σάββα Ξηρό.

Η πρώτη συνέντευξη που είχε πάρει ο «Δημοσιογράφος», όπως γράφτηκε, χρησιμοποιήθηκε ως βάση για να στηθεί το κατηγορητήριο εναντίον του κ. Αλέξανδρου Γιωτόπουλου καθώς και κάποιους από τους κατηγορουμένους στην πρώτη δίκη της «17 Ν.».

Πολλοί ήταν εκείνοι που έθεσαν το ερώτημα αν είναι ποτέ δυνατόν να χρησιμοποιούνται συνεντεύξεις για την ενοχοποίηση κατηγορουμένων. Απάντηση του ερωτήματος δεν δόθηκε, επομένως μετράμε τη «γαργάρα νούμερο 3». Εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο…

Παραδικαστικό κύκλωμα

Επί εβδομάδες ο «Δημοσιογράφος» ασχολήθηκε την αποκάλυψη του παραδικαστικού κυκλώματος σε τέσσερα στάδια: α) την υπόθεση Γιοσάκη, β) το δικαστικό Ηλία Στάθη, γ) την υπόθεση «Κλοπόνιν» και τις δραστηριότητες της Τόνιας Ηλία, δ) την υπόθεση Καλούση και ε) την υπόθεση Μπουρμπούλια.

Στην τελευταία περίπτωση, ο Τριανταφυλλόπουλος όχι μόνο καλούσε συχνά – πυκνά στην εκπομπή του την Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια αλλά τη χρησιμοποιούσε επίσης και σαν πηγή του. Ωστόσο υπάρχει κάτι ανεξήγητο στην ιστορία: Γιατί κατέγραφε τις ιδιωτικές συζητήσεις με την πρώην δικαστικό; Ρητορική η ερώτηση ως σήμερα. Κι όταν οι συζητήσεις αυτές μεταδίδονται μεταχρονολογημένα και κατόπιν μιας σύλληψης τι γίνεται;

Αυτό δεν είναι μόνο ρητορικό ερώτημα αλλά και ηθικό ζήτημα. Όπως και να γίνει αυτή είναι η τέταρτη… «γαργάρα».

Η οικογένεια Αγγελόπουλου

Οι στιγμές που επιλέγει πάντα ο «Δημοσιογράφος» να θυμηθεί με ποιους θα ασχοληθεί γίνεται με… «σύστημα» για να συνδέεται με την επικαιρότητα και να απασχολήσει την κοινή γνώμη.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά πώς όταν το 2003 ακούγονταν ψίθυροι για εκβιασμούς επιχειρηματιών από δημοσιογράφος, ο Τριανταφυλλόπουλος θυμήθηκε τις κοινωνικές σχέσεις που είχε με τους κυρίους Θεόδωρο και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο σε απευθείας μετάδοση, όπως γράφτηκε και στον Τύπο, μεταστρέφοντας την προσοχή της κοινής γνώμης με επιτυχία.

Τότε ο «Δημοσιογράφος» είχε προαναγγείλει ότι θα αποκάλυπτε στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ανέλαβε η Ελλάδα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τελικά, ο Τριανταφυλλόπουλος είπε ότι ο κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος και η σύζυγός του κ. Γιάννα Αγγελοπούλου τού προσέφεραν 270 εκατ. ευρώ για τα έξοδά του, χωρίς εκείνος να τα δεχθεί.

Κατόπιν αυτού καταλάγιασε ο θόρυβος και μπροστά στον εθνικό στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η «γαργάρα 5» έχει και μία περίεργη πτυχή.

Στις 18 Ιανουαρίου 2003, η ομάδα του «Ιού» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» απεκάλυψε ότι ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος δείπνησε με τον κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Μεταξύ τυρού και αχλαδίου ο «Δημοσιογράφος» κατήγγειλε στον κ. Αγγελόπουλο ότι ο αδελφός του, Θεόδωρος, (σ.σ. με τον οποίο δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις τα τελευταία χρόνια) συντηρεί έναν «ολόκληρο μισθοφορικό στρατό δημοσιογράφων» (Αναλυτικό ρεπορτάζ από τον «Ιό», 18 Ιανουαρίου 2003 και 21 Νοεμβρίου 2005). Να σημειώσουμε ότι εκείνο τον καιρό, ο κ. Θεόδωρος και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου έκαναν πολλές κινήσεις στον χώρο του Τύπου.

Το ζεύγος Αγγελοπούλου μπήκε σε εκδοτικές δραστηριότητες, συζήτησε με τον κ. Γιώργο Μπόμπολα πιθανή εξαγορά του «Πήγασου» (αλλά η δουλειά τελείωσε άδοξα όταν άρχισε να γίνεται γνωστή), ανέλαβαν τον «Ελεύθερο Τύπο», εξαγόρασαν τον πάλαι ποτέ ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Planet και τον ονόμασαν City και ξαφνικά τα παράτησαν ενώ τώρα λέγεται πως υποστήριξαν την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν ξέρει τι έγινε έκτοτε και γιατί δεν ανέφερε ποτέ κάτι σχετικό ο «Δημοσιογράφος». Κι άλλη «γαργάρα» στον κατάλογο…

Και τα «παλαιότερα»…

Ένα ρεπορτάζ του Τριανταφυλλόπουλου που παρουσίασε στον «Σκάι», στάθηκε αφορμή για να αυτοκτονήσει 37χρονος αστυφύλακας αφού προηγουμένως πυροβόλησε την 30χρονη φίλη του! Το περιστατικό σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 1996.

Δεκατρείς ημέρες πριν, ο «Δημοσιογράφος» παρουσίασε τη γυναίκα και κατηγόρησε τους υπεύθυνους του κέντρου «Μητέρα» ότι ήθελαν να της πάρουν τα παιδιά. Στο ρεπορτάζ έγινε αναφορά στα προσωπικά δεδομένα του θύματος, όπως ήταν ο δεσμός της με τον αστυφύλακα.

Μετά το φονικό, το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα» στις 31 Μαρτίου 1996 είναι το αδιάψευστο στοιχείο. Γι’ αυτήν την τραγωδία, όπως λένε κι άνθρωποι που γνωρίζουν, δεν ειπώθηκε ούτε μια απλή συγγνώμη. Έκαναν «γαργάρα» όχι μόνο ο «Δημοσιογράφος» αλλά κάτι «άλλοι περίεργοι», «ειδικοί» και «γκουρού» που τον ενθάρρυναν στην αποκαλυπτική «κιτρινιά» και στο φαντασιακό «ρεπορτάζ».

Άλλο ένα χαρακτηριστικό αυτής της κανιβαλικής αντίληψης που επικρατούσε τότε ήταν ο καυγάς του Τριανταφυλλόπουλου με τον κ. Κώστα Τσαρούχα. «Συκοφάντησε βαρύτατα τον εγκαλούντα συνάδελφο κ. Κ. Τσαρούχα, αποδίδοντάς του απολύτως αβάσιμα τις μομφές του εκβιαστή και του υπερασπιστή εμπόρων ναρκωτικών» όπως απεφάνθη στη συνέχεια το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Στην ίδια περίοδο, ο «Δημοσιογράφος» παρουσίασε ως ντοκουμέντο τη λήψη ναρκωτικών ουσιών από τοξικομανείς με χρήση κρυφής κάμερας, προσβλητικές και βλαπτικές σκηνές για την υπόληψη και την προσωπικότητα του μητροπολίτη Κυθήρων Ιακώβου.

Λέγεται επίσης ότι τον Οκτώβριο του 2000 ο τότε εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ κατήγγειλε τον «Δημοσιογράφο» για όσα έλεγε στις εκπομπές του σχετικώς με τον βουλευτή Αχαΐας και τότε αντιπρόεδρο της Βουλής Παναγιώτη Κοσιώνη.

Τον Απρίλιο του 2005, παρουσίασε τον πρώην πρόεδρο του «Συνασπισμού» ότι φερόταν βάναυσα στην τέως σύζυγό του χρησιμοποιώντας συνομιλία (την οποία είχε καταγράψει με κρυφή κάμερα) με την τότε διαχειρίστρια του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών κ. Ειρήνη Δορκοφίκη. Παρά τις δικαστικές εξελίξεις έπεσαν και πρόστιμα από το ΕΣΡ για την υπόθεση αυτή. Ωστόσο δεν έγινε κάποια άλλη αναφορά ακόμα κι όταν δικαιώθηκε ο πολιτικός από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2006. Τέτοιες ομορφιές…

Επειδή αναφερθήκαμε αρχικώς στον Πιραντέλλο και στο έργο «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», νομίζουμε πως είναι η ώρα να μελετήσουν κι άλλα έργα του, όπως «Η ηδονή της τιμιότητας».

Διαβάστε επίσης:

Ποιες «αποκαλύψεις» οδήγησαν τον Μάκη στο εδώλιο

Ώρα να τελειώνουμε με τις αυθαιρεσίες Τριανταφυλλόπουλου!