MEDIA

Η απεργία των εκπαιδευτικών και η οικονομία στα πρωτοσέλιδα

Η απεργία των εκπαιδευτικών και η οικονομία στα πρωτοσέλιδα

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Πάλι μαύρα σύννεφα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μια καταιγίδα μέτρων απειλεί ξανά την Ελλάδα, που θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ύφεση και θα φτάσει στα ύψη την ανεργία, η οποία φλερτάρει ήδη με το 1.500.000 άτομα".

ΕΘΝΟΣ: "Ξένα κεφάλαια «ξαναβλέπουν» την Ελλάδα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στηριζόμενοι στις προοπτικές ανάκαμψης που εμφανίζει η οικονομία, σημαντικοί επενδυτικοί οίκοι διοχετεύουν κεφάλαια στην ελληνική αγορά. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκονται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων. Την προσδοκία σημαντικών αποδόσεων επισημαίνουν οι Financial Times".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ναός Σολομώντα Μεγάλο Ισραήλ και... «Νέος Χριστός»!!!

Η εφημερίδα γράφει "ανέγερση του τρίτου ναού του Σολομώντα σχεδιάζουν οι Ισραηλίτες, εκπληρώνοντας τις προφητείες της Ορθοδοξίας!... Εντός του 2013 η εμφάνιση του «Μεσσία»; Τουρκικό μαχητικό F-16 συνετρίβη κοντά στη μεθόριο με τη Συρία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μείωση εισφορών για 400.000 επαγγελματίες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "όσοι δεν έχουν οφειλές μπορούν να επιλέξουν χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες μειώνοντας έως 100 ευρώ το μήνα το κόστος ενσήμων. Όσοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ έως 5.000 ευρώ μπορούν επιπλέον να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 100 δόσεις, χωρίς να χάσουν το μπόνους της μείωσης εισφορών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πάμε καλά... με 8 δισ. νέα μέτρα!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "καταπέλτης για την κυβέρνηση και προάγγελος νέων βαρών για τους πολίτες η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε στο Eurogroup και η οποία θεωρεί απαραίτητη τη λήψη πρόσθετων μέτρων 7,7 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στον ΣΕΒ είδε τα πάντα να βαίνουν καλώς, δήλωσε αισιόδοξος ότι σε 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχει Μνημόνιο και αποφασισμένος «να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο». Για μεταρρυθμίσεις επιμένει το Eurogroup, αλλά μας γλυκαίνει με διπλή δόση".

ΕΣΤΙΑ: "Ασύδοτος συνδικαλισμός".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση για το θέμα της επιστρατεύσεως των εκπαιδευτικών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαιδεύσεως (ΟΛΜΕ) είπε το εξής απίστευτο. Ότι η Κυβέρνησις όφειλε να έχη φέρει προς ψήφιση το επίμαχο προεδρικό διάταγμα στο οποίο αντιδρούν τώρα οι εκπαιδευτικοί όχι λίγες ημέρες προ των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά τον Μάρτιο. Οπότε -όπως είπε- οι εκπαιδευτικοί θα είχαν κηρύξει τότε την απεργία και θα είχε αποφευχθή η σημερινή αναστάτωσις. Ερωτηθείς δε τί διάρκεια θα είχε η απεργία αυτή, απήντησε μπορεί και ένα μήνα!".

Η ΑΥΓΗ: "Στρατόπαιδον Σ/χου Αντ. Σαμαρά".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο πρωθυπουργός κουρελιάζει το Σύνταγμα με τις πλάτες του Συνταγματολόγου Ευ. Βενιζέλου. Μέσα σε τρεις μήνες η τρικομματική κυβέρνηση επιστράτευσε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, στην ακτοπλοΐα και τώρα στην εκπαίδευση. Στον γύψο το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, που τώρα επιβάλλεται προληπτικά, πριν οι εκπαιδευτικοί αποφασίσουν στις γενικές συνελεύσεις τους".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ο τουρισμός εφαλτήριο για την ανάκαμψη".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε, χθες, από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, η αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εξετάστηκαν ο προγραμματισμός και οι ετοιμασίες πρόληψης για την αποφυγή πυρκαγιών το καλοκαίρι".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "ΑΔΕΔΥ 24ωρη. ΕΛΜΕ Χ;"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "εκατοντάδες αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για να... επιστρατεύουν 86.000 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Στο μεταξύ, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της ΟΛΜΕ για αναστολή της επιστράτευσης. Με τα φύλλα πορείας στο χέρι, οι εκπαιδευτικοί παίρνουν σήμερα μαζικά μέρος στις 89 γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποίησεών τους".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Μνημόνιο α λα Τσίπρα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το δικό του Μνημόνιο ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας, που θα ονομάζεται Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον Μνημόνιο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει αμέσως μόλις έρθει στην εξουσία, επαναδιαπραγματευόμενος τη δανειακή σύμβαση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό τόνισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εύσημα και διπλή δόσης από Ε.Ε.".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εύσημα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου και για τη δέσμευση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, απέδωσαν στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που ενέκριναν χθες την καταβολή διπλής δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ".

Η ΝΙΚΗ: "Σύνταξη: ποιοί και πώς βγαίνουν έως τα 58".

Η εφημερίδα γράφει "κι όμως υπάρχουν και κερδισμένοι ασφαλισμένοι οι οποίοι μπορούν να βγουν μια ώρα νωρίτερα στη σύνταξη. Αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι ασφαλίστηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982. Κερδισμένοι είναι μεταξύ άλλων όσοι αποχωρούν με 35ετία και οι μητέρες ανηλίκων, που ανήκουν στην κατηγορία των «παλαιών» ασφαλισμένων".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Στα «χακί» οι καθηγητές , 24ωρη απεργία από την ΑΔΕΔΥ".

Η εφημερίδα αναφέρει "εικοσιτετράωρη απεργία για σήμερα προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, το οποίο «κλήθηκε» από την ΟΛΜΕ να τοποθετηθεί επί της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε πάντως το αίτημα της ΟΛΜΕ να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που «παγώνει» την επιστράτευση...".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κοινωνική ασφάλιση με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά όλες τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, όλες τις ηλικίες. Αφορά τις συντάξεις, την Υγεία, την Πρόνοια. Όλα έχουν μπει σε κίνδυνο. Κάθε επιμέρους μάχη, για να μπει εμπόδιο στα νέα σχέδια ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ξαφνικός έρωτας Τσίπρα-βιομηχάνων".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ξαφνικός έρωτας Τσίπρα - βιομηχάνων προέκυψε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου να βγάζει αντιμνημονιακές κορόνες και τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχεται παροχές στις επιχειρήσεις με χάρισμα κόκκινων δανείων και φθηνότερη ενέργεια. Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως τα χειρότερα πέρασαν και ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Συντεχνίες τέλος διαμηνύει ο Σαμαράς".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν το 2015-2016".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δεν είναι αναγκαία η λήψη διορθωτικών μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2013 και το 2014, αλλά θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ για το 2015 και 2016, τονίζεται σε έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκε στο Eurogroup και η οποία εισηγείται την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τραπεζική έκρηξη".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στα ύψη οδηγήθηκαν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών χθες καθώς παρατηρήθηκε αγοραστικός πυρετός, που προήλθε κυρίως από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο διοχετεύουν κεφάλαιο στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο προσδοκώντας σε μεγάλες αποδόσεις, παρά το ότι η χώρα εξακολουθεί να παλεύει για την επαναφορά της οικονομίας σε ορθή τροχιά, καθώς η κυβέρνηση προχωρεί σε βαθιές περικοπές δαπανών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Το Χρηματιστήριο έχει... στόρι".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με καθαρές εισροές οι ξένοι πάνω από 250 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο στο ΧΑ, υπάρχει διάχυτη αμφιβολία, αν τα κεφάλαια που επενδύονται στο ΧΑ «έρχονται» για να μείνουν ή αποτελούν προσωρινές τοποθετήσεις. Οι εντολές στις τράπεζες προήλθαν κυρίως από ξένα funds αλλά και τα desks ξένων οίκων μετά τις πληροφορίες ότι επίκειται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σύντομα".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρόσθετα μέτρα 7,7 δισ. για τη διετία 2015-1016".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "πρόσθετα μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ, για τη διετία 2015-2016, προαναγγέλλει συνοπτικό σημείωμα της Κομισιόν, που εκδόθηκε μετά τον πρόσφατο έλεγχο της τρόικας, σε μια περίοδο που εκθέσεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών συγκλίνουν στη διαπίστωση πως η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλα μέτρα".