MEDIA

Για 18 εκατ. ευρώ χαρίζουν για 15 χρόνια τις ψηφιακές συχνότητες

Για 18 εκατ. ευρώ χαρίζουν για 15 χρόνια τις ψηφιακές συχνότητες

Με 18,5 εκατ. ευρώ μια εταιρεία πάροχος δικτύου μπορεί να ελέγχει το φάσμα των ψηφιακών συχνοτήτων για 15 χρόνια.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης «ο πρώτος στόχος είναι να γίνει ένα αποδοτικότερο πλάνο κοινωνικής, τεχνολογικής και οικονομικής αξιοποίησης του ψηφιακού μερίσματος και ο δεύτερος, να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο πλαίσιο ως χώρα, για την ταχεία και αποδοτικότερη υλοποίηση του χάρτη ψηφιακής τηλεόρασης».

Ο πάροχος δικτύου «που θα προκύψει πολύ σύντομα μέσα από διαγωνιστική διαδικασία, θα είναι υποχρεωμένος να τον καλύψει μέσα σε ένα χρόνο με 156 κέντρα μετάδοσης σε όλη τη χώρα».

Ο χρόνος παραχώρησης ή εκχώρησης του δικαιώματος είναι 15 χρόνια και «το τίμημα και συγκεκριμένα η τιμή εκκίνησης είναι 16,39 εκατ. ευρώ για τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια και 2,1 εκατ. για τα περιφερειακά κανάλια». Στόχος της κυβέρνησης είναι από την 1η Οκτωβρίου 2014 να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση και στη συνέχεια να ακολουθήσει ο διαγωνισμός για το ψηφιακό μέρισμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας.

Στη διαδικασία αυτή της εκπομπής απουσιάζουν οι άδειες! Η Digea που έχει προβάδισμα, έναντι των υπολοίπων, έχει προσωρινή άδεια που έχει λήξει. Την ίδια ώρα οι πελάτες της, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν άδειες, αλλά θα έχουν το δικαίωμα ψηφιακής εκπομπής, αν είχαν σήμα στις 31 Αυγούστου και αν έχουν σύμβαση με νόμιμο πάροχο.

Αντιδρά η Κομισιόν

Η Κομισιόν αρνείται να συμφωνήσει στους όρους παράδοσης των ψηφιακών συχνοτήτων με έναν πάροχο δικτύου με τους οποίους φωτογραφίζεται η δημιουργία ενός ισχυρού μονοπωλίου στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις αντιδράσεις των φορέων της αγοράς που μετείχαν στη δημόσια διαβούλευση και προειδοποίησαν ακριβώς για αυτό το γεγονός.

Στ στόχαστρο της έντονης αμφισβήτησης μπαίνουν οι όροι που σχετίζονται με την παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων χωρίς προηγουμένως να υπάρχουν επίσημες άδειες λειτουργίας για τους πελάτες του παρόχου δικτύου δηλαδή τα τηλεοπτικά κανάλια αλλά και τα «παράθυρα» της προκήρυξης με τα οποία ευνοείται συγκεκριμένη εταιρεία στην Ελλάδα που μετείχε στο μεταβατικό στάδιο της ψηφιακής τηλεόρασης και εμφανίζεται περισσότερο έτοιμη να κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό ψηφιακών συχνοτήτων.

Διαβάστε επίσης: Τριγμοί στο Μαξίμου για το «δώρο» της ψηφιακής TV στους καναλάρχες