MEDIA

Κακουργήματα για το «φαγοπότι» της ΕΡΤ

Κακουργήματα για το «φαγοπότι» της ΕΡΤ
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το μεγάλο "φαγοπότι" που είχε στηθεί στην ΕΡΤ επί διακυβέρνησης ΝΔ...

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το μεγάλο "φαγοπότι" που είχε στηθεί στην ΕΡΤ επί διακυβέρνησης ΝΔ και επί προεδρίας Χρήστου Παναγόπουλου άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά πρώην μεγαλοστελεχών της Δημόσιας Τηλεόρασης, τεχνικών συμβούλων και εκπροσώπων εταιρειών.

Ειδικότερα, κατόπιν πολύμηνης προκαταρκτικής εξέτασης η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για 3 κακουργήματα, αυτά της απιστίας στην υπηρεσία κατά συν αυτουργία και κατ' εξακολούθηση από την οποία επήλθε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της δημόσιας περιουσίας, της άμεσης συνέργιας στην απιστία από κοινού και της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.

Οι διώξεις αφορούν σε συμβάσεις της ΕΡΤ την περίοδο 2006 για την καταγραφή θέσεων εκπομπών της Δημόσιας Τηλεόρασης, για το φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, για τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και για τα περιβόητα μπόνους προς συμβούλους, διευθυντές και μεγαλοδημοσιογράφους.

Μάλιστα όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μπόνους ήταν πολύ μεγάλα, ανώτερα και από αυτά που προβλέπονται στον κανονισμό της ΕΡΤ, και δίδονταν στα ίδια πρόσωπα με την επαναλαμβανόμενη αιτιολογία "για την επίτευξη των στόχων". Ιδιαίτερη εντύπωση στις εισαγγελικές αρχές προκάλεσε και το υψηλό κόστος για τον ανασχεδιασμό των λογοτύπων της ΕΡΤ.

Το τίμημα που καταβλήθηκε στην εταιρεία "RedBee" με έδρα τη Βρετανία ανέρχονταν στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Η χρονολογία ανάθεσης του έργου αφορά στην περίοδο 2007 - 2008.

Το μεμπτό στοιχείο στο σκέλος αυτό είναι όχι μόνο το ιδιαίτερα υψηλό κόστος αλλά και το γεγονός ότι οι επίμαχη σύμβαση έσπασε σε 4 κομμάτια με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο όπως απαιτείται για συμβάσεις πάνω από 1 εκατ. ευρώ.