MEDIA

Έρευνα: Οι αναγνώστες εμπιστεύονται τα ειδικά περιοδικά

Έρευνα: Οι αναγνώστες εμπιστεύονται τα ειδικά περιοδικά

Έρευνα της Focus Bari, για λογαριασμό της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), πιστοποιεί τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι περιφερειακές εφημερίδες και τα ειδικά περιοδικά.

Σύμφωνα με την Ξένια Κούρτογλου, ιδρύτρια της Focus Bari, η οποία ανέλυσε τα αποτελέσματα της έρευνας, τα έντυπα της ΕΔΙΠΤ έχουν σημαντική θέση στη ζωή των αναγνωστών οι οποίοι αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην ανάγνωσή τους. Η ίδια αναφέρθηκε και στη μεγάλη διείσδυση που έχουν τα έντυπα αυτά στο ευρύ κοινό. Ιδιαίτερη, όμως, είναι και το εύρημα της έρευνας πως οι αναγνώστες ξεχωρίζουν περιφερειακό και ειδικό περιοδικό τύπο για την αξιοπιστία, τον επαγγελματισμό και το αποκλειστικό τους περιεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο πως ένα μεγάλο ποσοστό αναγνωστών κρατάει αποκόμματα στο αρχείο του και ανατρέχει σε αυτά.

Η έρευνα διενεργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε δείγμα 1.500 ατόμων και παρουσιάστηκε την Δευτέρα (30/11/2015) σε εκδήλωση με θέμα: «Το ΕΝΤΥΠΟσιακό μέλλον του Περιοδικού Τύπου, Περιφερειακού & Κλαδικού».

Τα συμπεράσματα της έρευνας για τις περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες:

Παρουσιάζουν διείσδυση 80% πανελλαδικά.

Η σχέση με τους αναγνώστες έχει συναισθηματική διάσταση και σεβασμό για τον ενημερωτικό ρόλο τους:

Για το 83% των αναγνωστών οι περιφερειακές/τοπικές εφημερίδες είναι το μέσο για να κρατούν επαφή με τον τόπο τους και για το 75% συμβάλλουν στη διατήρηση τοπικών παραδόσεων.

Σχεδόν 8 στους 10 αναγνώστες εκτιμούν αφενός το τοπικό περιεχόμενο που δεν βρίσκουν αλλού και αφετέρου την προβολή τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων μέσα από τις εφημερίδες αυτές.

Οι περιφερειακές/τοπικές εφημερίδες έχουν σημαντική θέση στη ζωή των αναγνωστών, οι οποίοι αφιερώνουν κατά μέσο όρο 36 λεπτά στην ανάγνωσή τους, που γίνεται σε ποσοστό 73% στο σπίτι τους. Παρουσιάζουν δυναμική και πολλαπλούς αναγνώστες αφού, μετά την ανάγνωση, 37% τα προωθεί σε άλλους και σχεδόν ένας στους τέσσερις κρατά τεύχη ή αποκόμματα για μελλοντική αναφορά.

Για τα κλαδικά/επαγγελματικά έντυπα:

Διαβάζονται από το 62% του πληθυσμού 18-74 ετών.

Οι αναγνώστες είναι σε μεγάλο ποσοστό ηλικίας 25-54 ετών (66%), στην πλειονότητά τους (56%) με ανώτερη/ανώτατη μόρφωση.

Η πηγή απόκτησης είναι σε ποσοστό 31% το περίπτερο, ενώ με συνδρομή λαμβάνει τουλάχιστον έναν επαγγελματικό/κλαδικό τίτλο το 21% των αναγνωστών. Το ποσοστό συνδρομής είναι διπλάσιο μεταξύ ελεύθερων επαγγελματιών, στους οποίους αγγίζει το 42%.

Η εκτίμηση που δείχνουν οι αναγνώστες στα επαγγελματικά/κλαδικά περιοδικά που τους αφορούν, αποτυπώνεται στις συνήθειες, αλλά και στην άποψή τους για αυτά: 46% διατηρούν αρχείο τευχών, 28% κρατούν αποκόμματα που τους ενδιαφέρουν, στα οποία 31% δηλώνει ότι ανατρέχει συχνά. Κατά μέσον όρο, αφιερώνουν 45 λεπτά στην ανάγνωση και 41% τα προωθεί σε άλλους μετά την ανάγνωση.

Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αξιοπιστία (68%) και η σοβαρότητα/επαγγελματισμός (62%) μαζί με το αποκλειστικό περιεχόμενο (61%). Επίσης, τα περιοδικά αυτά αποτελούν εργαλείο δουλειάς για έναν στους δύο αναγνώστες.

Για τα Περιοδικά ειδικών ενδιαφερόντων:

Παρουσιάζουν διείσδυση 72% στον πληθυσμό 18-74 ετών πανελλαδικά και σε ποσοστό 47% διαβάζονται συχνότερα από μία φορά το μήνα.

Έχουν σύγχρονο προφίλ με αναγνώστες σε νεαρότερες ηλικίες (58%:18-44 ετών), με υψηλό μορφωτικό επίπεδο (53% με ανώτερες / ανώτατες / μεταπτυχιακές σπουδές), που κατά 89% είναι χρήστες Ιnternet.

Ένας στους δύο αναγνώστες τα αγοράζει από το περίπτερο, αλλά κυκλοφορούν και ευρύτερα, αφού 57% των αναγνωστών δηλώνει ότι έρχεται σε επαφή (και) μέσω του περίγυρου.

Περίπου 45 λεπτά είναι ο μέσος χρόνος ενασχόλησης με τα περιοδικά ειδικών ενδιαφερόντων/χόμπι και για επτά στους δέκα ενώ βρίσκονται στο σπίτι.

Αποτελούν μέσο ψυχαγωγίας για 63% των αναγνωστών, που δηλώνουν ότι είναι η ευχάριστη νότα στη ζωή τους. Το περιεχόμενό τους έχει αξία, αφού θεωρείται αξιόπιστο κατά 72% και μοναδικό κατά 63% (δεν το βρίσκουν αλλού).

Σχετικές ειδήσεις