MEDIA

Δημοσκόπηση: Yπέρ της αλλαγής στο τηλεοπτικό τοπίο η κοινή γνώμη

Δημοσκόπηση: Yπέρ της αλλαγής στο τηλεοπτικό τοπίο η κοινή γνώμη

Την αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης στο τηλεοπτικό τοπίο επικροτεί η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε, για λογαριασμό της «Εφ.Συν.» η εταιρεία Bridging Europe.

Με βάση τις απαντήσεις, το 86% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το τίμημα είναι πολύ παραπάνω από όσο υπολόγιζαν, το 65% ότι πρέπει τώρα να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή και να εκπέμπουν μόνο οι αδειοδοτημένοι, ενώ το 30% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιμένει να τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές.

Εξάλλου, το 53% συμφωνεί με τη μέθοδο της δημοπράτησης ενώ το 26% διαφωνεί. Το 51% θεωρεί ότι η διαδικασία ήταν αδιάβλητη, ενστερνιζόμενοι την άποψη της κυβέρνησης, με το 29% να θεωρεί ότι υπήρξε διαδικασία τζόγου, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Επίσης, το 60% θεωρεί κοινωνικά δίκαιη την απόφαση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα 246 εκατ. υπέρ των ευπαθών ομάδων ενώ το 36% το θεωρεί επικοινωνιακό τρικ.

Το 75% πιστεύει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν προχωρούσαν στην αδειοδότηση για να συντηρούν τη διαπλοκή ενώ το 22% πιστεύει ότι είχαν άλλες προτεραιότητες.

Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί νόμιμο και επιτακτικό τον επικείμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, υπερασπίζεται τη συνταγματική επιταγή της αντικειμενικής ενημέρωσης από τα κανάλια και θεωρεί ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αντιδρώντας στον διαγωνισμό, ουσιαστικά λειτουργούν ως υπερασπιστές της διαπλοκής.

Επίσης επικροτεί την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής να καλέσει να καταθέσουν ενώπιόν της οι σημερινοί καναλάρχες και σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Mega Channel, κοινή πεποίθηση είναι πως την ευθύνη την έχουν οι μέτοχοί του.

Στους ερωτηθέντες ζητήθηκε να τοποθετηθούν για ορισμένες απόψεις που έχουν διατυπωθεί.

Κατ’ αρχάς, για την άποψη του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι «υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι εθνικού συμφέροντος να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες» και για την άποψη των σημερινών καναλιών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ο διαγωνισμός είναι αντισυνταγματικός».

Με την άποψη του ΣτΕ τάχθηκε το 65% των ερωτηθέντων, με την άποψη των καναλιών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 23%, ενώ δεν απάντησε το 12%.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία της κυβέρνησης ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν γίνει υπερασπιστές της διαπλοκής, συμφωνία εκφράζει το 69% των ερωτηθέντων, διαφωνία το 24%, ενώ αρνείται να τοποθετηθεί το 7%.

Τέλος, το 71% επικροτεί την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής να καλέσει τους καναλάρχες.

Σχετικές ειδήσεις