MEDIA

Ο απερχόμενος διευθυντής του ABC προτείνει τη συγχώνευση των δύο δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων

Ο απερχόμενος διευθυντής του ABC προτείνει τη συγχώνευση των δύο δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων

Η δημόσια συζήτηση για τη συγχώνευση της SBS με το ABC επανήλθε στο προσκήνιο, μετά τα όσα δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας, ο απερχόμενος γενικός διευθυντής του ABC, Mark Scott.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για το πώς ο σταθμός διαθέτει τα χρήματα των φορολογουμένων, ο Mark Scott είπε, μεταξύ άλλων, ότι αν η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει χρήματα, μιας και αυτή την περίοδο εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το ποσόν που δαπανά για τη λειτουργία του ABC, καλό θα είναι να εξετάσει το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των δύο δημόσιων φορέων.

Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, ότι η SBS δεν ανταποκρίνεται πια στις ιδρυτικές της υποχρεώσεις, θυμίζοντας ότι με την ίδρυσή της απέβλεπε στη δημιουργία ενός σταθμού που θα καλύπτε τις ανάγκες των διαφόρων μεταναστευτικών εθνικοτήτων.

Αυτό έχει σχεδόν εκλείψει τα τελευταία χρόνια και τα προγράμματα της SBS δεν διαφέρουν από αυτά του ABC και των υπόλοιπων εμπορικών σταθμών.

Να προσθέσουμε εδώ ότι η SBS άρχισε πριν μια δεκαπενταετία να εγκαταλείπει σιγά-σιγά τα προγράμματα που απευθύνονταν στις εθνικότητες και να επικεντρώνεται στην ίδια αγορά που απευθύνονται και οι εμπορικοί σταθμοί.

Όσο απομακρύνονταν με τον καιρό τα στελέχη του σταθμού που προέρχονταν ή είχαν δεσμούς με τις εθνικές μειονότητες και τους αντικαθιστούσαν διευθυντές και στελέχη που προέρχονταν από τους εμπορικούς σταθμούς, άλλαξε εντελώς το τηλεοπτικό πεδίο της SBS.

Στην μεγάλη αυτή στροφή συνέβαλε, παράλληλα, το ότι η κυβέρνηση επέτρεψε στην SBS να μεταδίδει και διαφημίσεις, πράγμα που ανάγκασε το σταθμό να στραφεί στη γενικότερη τηλεοπτική αγορά για να αυξήσει τα έσοδά του.

Συνεπώς, έχει δίκιο ο διευθυντής του ABC που προτείνει στην κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά τη συγχώνευση των δύο σταθμών, μιας και οι ανάγκες των τηλεθεατών της SBS θα καλύπτονται από το ABC.

O Mark Scott είπε τα όσα είπε μετά από δήλωση του διευθυντή της SBS, Michael Ebeid, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι το ABC προέβη στην αλλαγή των όρων μετάδοσης του γνωστού προγράμματος «Foreign Correspondence» στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης, αντί στις 8μμ. για να «σαμποτάρει» το πρόγραμμα της SBS «Dateline» που μεταδίδεται την ίδια ώρα.

Το ABC απάντησε ότι τα δύο προγράμματα είναι διαφορετικά και η SBS είναι αυτή που επέκτεινε, πριν χρόνια, κατά μισή ώρα το δελτίο ειδήσεων των 6.30μμ. για να συμπίπτει με το βραδινό δελτίο ειδήσεων των 7 που για 40 χρόνια μεταδιδόταν την ίδια ώρα.

Σχετικές ειδήσεις