MEDIA

Τηλεοπτικές άδειες: Την Τρίτη η μάχη των «μνηστήρων»

Τηλεοπτικές άδειες: Την Τρίτη η μάχη των «μνηστήρων»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μέχρι και αυτή την ώρα η προσομοίωση της διαδικασίας δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ - ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗΣ «ΜΙΝΤΙΑΚΗΣ» ΜΑΧΗΣ

Την ίδια ώρα, μόλις ένα εικοσιτετράωρο απομένει μέχρι την εκκίνηση της τελικής διαδικασίας δημοπράτησης των τεσσάρων συνολικά τηλεοπτικών αδειών, που διεκδικούν συνολικά επτά εταιρικά σχήματα και ήδη το κλίμα δυναμιτίζεται ολοένα και περισσότερο, εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η μεγάλη μάχη των media ξεκινά το πρωί της Τρίτης (30/08/2016), οπότε οι επτά «μνηστήρες», μαζί με τις ομάδες τους θα δώσουν το «παρών» στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην Καλλιθέα.

Εξάλλου, σήμερα, Δευτέρα (29/08/2016), ολοκληρώνεται η ενημερωτική φάση απάντων των εμπλεκομένων, προκειμένου στη συνέχεια οι αίθουσες που θα αποτελέσουν το σκηνικό της όλης διαδικασίας - η οποία παραμένει άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει - να σφραγιστούν μέχρι την Τρίτη, οπότε θα ξεκινήσει η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Πώς θα γίνει η δημοπρασία - Η διαδικασία αναλυτικά

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξηγεί πως «τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, μετά θα σφραγιστούν οι αίθουσες παρουσία των εκπροσώπων των καναλιών και την Τρίτη το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία».

Όσο για το πώς ακριβώς θα γίνει η δημοπράτηση; Ο ίδιος απαντά: «Κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια».

- Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ.

- Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια.

Οι εννέα ομάδες, μία για κάθε υποψήφιο επιχειρηματικό σχήμα, θα κατανεμηθούν στους πέντε ορόφους του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

THLEOPTIKES ADEIES1

Από εκεί θα υποβάλουν τις προσφορές τους, στο ισόγειο θα βρίσκεται μία πενταμελής επιτροπή η οποία θα εποπτεύει τη διαδικασία, ενώ στο διάστημα που θα μεσολαβεί της κάθε δημοπράτησης προβλέπεται και ένα διάλειμμα τριών έως τεσσάρων ωρών.

Στον θάλαμο της κάθε αντιπροσωπείας θα υπάρχει υπολογιστής συνδεδεμένος με κλειστό κύκλωμα και εκτυπωτή, κάλπη για τη συλλογή έγγραφων προσφορών, στρατιωτικό ράντσο, χημική τουαλέτα, ενώ ένας αστυνομικός θα βρίσκεται μέσα στο θάλαμο για να επιτηρεί τη διαδικασία.

Η δημοπρασία για την κάθε άδεια αναμένεται να φτάσει περίπου τις δώδεκα ώρες.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια με δέκα περιπολικά και οχήματα της αστυνομίας θα φρουρούν το κτίριο, ενώ αστυνομικοί της ΔΙΑΣ θα φρουρούν και τη γύρω περιοχή. Στο προαύλιο του κτιρίου θα βρίσκονται επίσης δύο ασθενοφόρα.

Την περασμένη Πέμπτη έγινε και η πρόβα του διαγωνισμού, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλές εντάσεις.
Σε αυτό αναφέρθηκε επίσης ο Λευτέρης Κρέτσος, επιρρίπτοντας ευθύνες - με σκληρούς χαρακτηρισμούς μάλιστα - στις αντιπροσωπείες των υποψηφίων καναλαρχών.

THLEOPTIKES 2

«Δυστυχώς στην εκπαίδευση της Πέμπτης κάποιοι εμφανίστηκαν με στόχο να προκαλέσουν φασαρία. H διαδικασία, άρχισε στις 11 το πρωί και τελικά τελείωσε μετά τις οχτώ το απόγευμα, ενώ το σύστημα δεν χρειάζεται πάνω από μισή ώρα εκπαίδευσης κι αν υποθέσουμε ότι δουλεύεις με σενάρια, άλλες δύο ώρες. Τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού υπέδειξαν ιώβεια υπομονή παρά τις προκλήσεις και τους εκφοβισμούς», είπε ο κ. Κρέτσος.

Οι «μνηστήρες»

Συνολικά επτά εταιρικά σχήματα διεκδικούν μια... θέση στον «μιντιακό ήλιο» και είναι τα εξής:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)
7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).

Σχετικές ειδήσεις