MEDIA

Τηλεοπτικές άδειες: Ο Τσίπρας κερδίζει, το κράτος χάνει λεφτά!

Τηλεοπτικές άδειες: Ο Τσίπρας κερδίζει, το κράτος χάνει λεφτά!

Τα θαλασσοδάνεια και τα χρέη των καναλαρχών είναι τρεις φορές περισσότερα από τα 246 εκατ. που θα συγκεντρωθούν από τις τέσσερις άδειες.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός επαίρονται για τα 246 εκατομμύρια ευρώ που θα συγκεντρωθούν σε τρεις δόσεις από τη δημοπρασία των νέων τηλεοπτικών αδειών. Από τα ήδη λειτουργούντα τηλεοπτικά κανάλια Mega, Ant1, Star, Alpha, Σκάι, Ε τα οποία εκπέμπουν πανελλαδικά, μόλις τα δύο εξασφάλισαν θέση στο νέο τοπίο, για την επόμενη δεκαετία.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ήδη ότι μέρος των χρημάτων τα οποία θα εισπραχθούν θα δοθούν για την ενίσχυση κοινωνικών δράσεων, υπέρ των αδυνάτων. Κι όμως, πόσο τελικά θα είναι το όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Μήπως αντί για κέρδη τελικά θα εγγραφεί ζημία;

Αλήθεια έχει κάποιος κυβερνητικός παράγοντας υπολογίσει πόσα είναι τα χρήματα που θα χαθούν ή θα δαπανηθούν εφόσον ισχύσει τελικά η διακήρυξη πως τα κανάλια που λειτουργούν και δεν εξασφάλισαν άδεια θα πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν σε 90 ημέρες;

Ποιος υπολόγισε τα δάνεια που οφείλονται από τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις, εξαιρουμένου του νεόκοπου Ε που αντικατέστησε τον 90,2, προς τις τράπεζες; Ποιος υπολόγισε τους φόρους διαφημίσεων που δεν έχουν καταβληθεί; Τις ασφαλιστικές εισφορές, τους φόρους εισοδήματος, τα πρόστιμα του ΕΣΡ που εκκρεμούν;

Και ακόμη, ποιος υπολόγισε το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία από την απώλεια εσόδων και για την καταβολή επιδομάτων και τις γενικότερες δαπάνες στήριξης για όσους -περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων- χάσουν τη δουλειά τους πιθανότατα χωρίς καν να αποζημιωθούν καθώς οι επιχειρήσεις αναμένεται να προτάξουν το επιχείρημα της «ανωτέρας βίας» υποστηρίζοντας ότι τις κλείνει η κυβέρνηση και ότι δεν κλείνουν μόνες τους;

Και τέλος, ποιος υπολόγισε την πτώση του τζίρου που προέρχεται από παραγωγές, αγορά τηλεοπτικού προγράμματος, εκμίσθωση κυκλωμάτων καθώς και τα «φέσια» δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων εκατομμυρίων που θα προκύψουν από απλήρωτους λογαριασμούς σε εταιρείες παραγωγής και άλλους επαγγελματίες -πολλών ειδικοτήτων- που εμπλέκονται στην παραγωγή του τηλεοπτικού προϊόντος;

Συνολικά, τα χρέη των τριών τηλεοπτικών καναλιών που δεν έλαβαν άδεια λειτουργίας κατά την πρόσφατη διαδικασία ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά περισσότερα από 200.000.000 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται στις τράπεζες, τουλάχιστον 60 στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα είναι υποχρεώσεις προς την αγορά.

Ειδικά για τα πρώτα 200 εκατομμύρια οι τράπεζες -λόγω των ανεπαρκέστατων εγγυήσεων- θα χάσουν το συντριπτικό ποσοστό το οποίο θα εγγραφεί στο παθητικό τους και τελικά θα πληρωθεί από τον ελληνικό λαό, είτε μέσω νέας μελλοντικής ανακεφαλαιοποίησης είτε με όποιον άλλο τρόπο κριθεί πρόσφορος.

Είναι σαφές ότι και για το θέμα αυτό θα δημιουργηθεί μια διελκυστίνδα μεταξύ της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών σχημάτων που θα υποχρεωθούν τελικά να κλείσουν καθώς πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες που στην καλύτερη περίπτωση θα κηρύξουν πτώχευση και στη χειρότερη θα κλείσουν υποστηρίζοντας ότι τις κλείνει το κράτος και επιπλέον δεν αποκλείεται να προσφύγουν δικαστικά απαιτώντας και αποζημιώσεις.

Η κυβέρνηση προφανώς θα καλέσει τα επιχειρηματικά σχήματα να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να αποζημιώσουν εργαζόμενους υποστηρίζοντας ότι δεν κλείνει κανένα κανάλι και ότι αν θέλουν οι ιδιοκτήτες τους υπάρχουν να άλλοι τρόποι να συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως για παράδειγμα εκπομπή μέσω διαδικτύου, ιδιωτικές πλατφόρμες (Nova, ΟΤΕ) κ.λπ.

Είναι δε σαφές ότι τις τελικές αποφάσεις και γι αυτό το ζήτημα θα κληθούν να λάβουν τα δικαστήρια με προφανή πάντως τον κίνδυνο να χαθούν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενδεχομένως και διπλάσια χρήματα από όσα εξασφαλίζει στο δημόσιο ο διαγωνισμός.

Αφήστε δε, που η μεγαλύτερη κοροϊδια είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα μοιράσει τα χρήματα αυτά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τι ακριβώς θα μοιράσει;

Αφού τα 246 εκατομμύρια θα καταβληθούν σε διάστημα 2 ετών!

Και ποιούς θα ανακουφίσει;

Τους 1,5 εκατ. άνεργους;

Ένας πρόχειρος υπολογισμός αρκεί για να καταλάβετε τον άκρατο λαϊκισμό.

246 δια 1,5 = 164 ευρώ σε κάθε άνεργο σε βάθος διετίας.

Δηλαδή 6,8 ευρώ το μήνα!!!

Αυτά θα δώσει στον ελληνικό λαό ο κ. Τσίπρας. 6,8 ευρώ σε κάθε άνεργο.

Καληνύχτα και καλό φθινόπωρο

Σχετικές ειδήσεις