ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΝΟ: Απεργία - Πλήγμα στον Τουρισμό

ΠΝΟ: Απεργία - Πλήγμα στον Τουρισμό

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες των νησιών καθώς και οι ταξιδιώτες μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει τελικά σε 48ωρη απεργία.

Συγκεκριμένα, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης μέχρι τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης.

Η οικονομική ζημιά στον τουρισμό είναι ήδη πολύ μεγάλη, καθώς η προαναγγελία της απεργίας, οδήγησε πολλούς εκδρομείς του Πάσχα να μεταφέρουν τα εισιτήρια για άλλες μέρες ή ακόμα και να τα ακυρώσουν.

Χαρακτηριστική είναι η δραματική έκκληση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων έστω και στο «παρά πέντε», που απεύθυνε χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς.

Παράλληλα, θα αποκλειστούν τα νησιά της άγονης γραμμής τα οποία εξυπηρετούνται με ένα μόνο δρομολόγιο τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ προβλήματα θα έχουν και όσα εξυπηρετούνται δύο φορές την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δηλώνει ανυποχώρητη και προειδοποιεί με πολιτική επιστράτευση προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

«Δίνονται οι προτάσεις της κυβέρνησης που σε ορισμένα θέματα αφορούν και εξαιρέσεις, μιας και το ναυτικό επάγγελμα είναι ιδιαίτερο» δήλωσε η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι «μέσα από τη συζήτηση στην ΠΝΟ, είναι σαφές ότι συγκεκριμένα στελέχη της που εκφράζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν προειλημμένες αποφάσεις και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου τι κάνει η κυβέρνηση, αν θα υπάρξει δηλαδή συνεργασία και συμφωνία».

Μάλιστα, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι με την κίνηση της ΠΝΟ να προχωρήσει σε απεργία δεν ισχύει τίποτα από όσα είχαν συμφωνηθεί με τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας.

Η κ. Διαμαντοπούλου εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει «την όποια απόφαση της κυβέρνησης ακόμα και την ύστατη στιγμή», κάνοντας λόγο για κάποιους που «με την αμετακίνητη εμμονή τους», ακύρωσαν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης διά των τριών υπουργών.

Κλείνοντας η ίδια υπογράμμισε πως όλα τα άλυτα επί δεκαετίες θέματα που αφορούν την ελληνική ναυτιλία, θα πρέπει να τεθούν αμέσως μετά τις εκλογές επί τάπητος και να αποτελέσουν το πραγματικό αντικείμενο.

Μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, Μεγάλη Πέμπτη και Παρασκευή θα ξεκινήσουν τα περισσότερα πλοία με προορισμό την Άνδρο, την Τήνο και τη Μύκονο.

Σε ότι έχει να κάνει με την πληρότητα, οι Κυκλάδες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των ταξιδιωτών, καθώς τα εισιτήρια για Μεγάλη Πέμπτη και Παρασκευή έχουν ήδη εξαντληθεί.

Διαβάστε επίσης:

Δεν κάνει πίσω η ΠΝΟ – Κανονικά η απεργία

«Καρφιά» Διαμαντοπούλου κατά ΚΚΕ για την απεργία της ΠΝΟ