ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εφοπλιστές: Θησαυρίζουν και χάρη στα προνόμια που τους παρέχονται

Εφοπλιστές: Θησαυρίζουν και χάρη στα προνόμια που τους παρέχονται

Μετά το ποσό-μαμούθ που επένδυσαν το πρώτο εξάμηνο του 2013 για ναυπηγήσεις νέων πλοίων, οι Έλληνες εφοπλιστές σημειώνουν τώρα ένα ακόμα ρεκόρ, στις αγορές πλοίων από δεύτερο χέρι.


Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013 οι Έλληνες εφοπλιστές απέκτησαν 209 πλοία διαφόρων τύπων σε ένα σύνολο 867 πλοίων που άλλαξαν χέρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking. Το ποσό που επένδυσαν ανέρχεται σε 2,98 δισεκατομμύρια δολάρια και προστίθεται στα 6,5 δισ. που δαπάνησαν για τις ναυπηγήσεις νέων πλοίων, μέγεθος αυξημένο κατά 160% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Με τις τιμές των πλοίων να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ευνοημένοι βρέθηκαν αυτοί που διέθεταν «ζεστό» χρήμα για να σαρώσουν την αγορά: δηλαδή οι Έλληνες εφοπλιστές. Το προηγούμενο διάστημα άλλωστε επαναβεβαιώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η ισχύς των ειδικών προνομίων που απολαμβάνουν, με αποτέλεσμα ένα στα τρία ευρώ που δόθηκαν για αγορά πλοίου το 2013 να ανήκει σε ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία απέκτησε ένα στα τέσσερα πλοία που άλλαξε χέρια φέτος.

Ειδικότερα, στο πρώτο οκτάμηνο του 2013 οι Έλληνες εφοπλιστές απέκτησαν 109 πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου αντί 1,56 δισ. δολαρίων. Επίσης, επένδυσαν 1,09 δισ. δολάρια για την αγορά 71 δεξαμενοπλοίων. Τρίτος τομέας σε ενδιαφέρον ήταν τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες να επενδύουν 0,32 δισ. δολάρια για την αγορά 29 πλοίων.

Πρόκειται για γεγονός που εκτός άλλων επιβεβαιώνει ότι ο εφοπλιστικός είναι ο μόνος κλάδος που απολαμβάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το τραπεζικό σύστημα. Ο όγκος των αγορών πλοίων δείχνει το επίπεδο εξαιρετικής ρευστότητας των Ελλήνων εφοπλιστών, τη στιγμή που ακόμα και στη Γερμανία, οι τράπεζες αποφασίζουν να κάνουν στροφή στην πολιτική τους και να βάλουν τέλος στο πάρτι με τα θαλασσοδάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάζονται εκ βάθρων όλες οι δανειοδοτήσεις με στόχο την πώληση πλοίων των οποίων τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται ή εμφανίζουν χαμηλή εξυπηρέτηση.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που διασώθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού συνεχίζει να έχει τον εφοπλιστικό κλάδο στο απυρόβλητο και να κατασπαράζει τους μικροδανειολήπτες. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μελετά τους όρους για την άρση της απαγόρευσης στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ από τους εφοπλιστές ζήτησε μόνο μια «εθελοντική συνεισφορά», η οποία κατέληξε κατά πολλούς σε φιάσκο...

Διαβάστε επίσης:

«Η Ελλάδα παλεύει και η κυβέρνηση χορηγεί προνόμια στους εφοπλιστές»

Στο πόδι όλη η Σκιάθος για τα... καπρίτσια του εφοπλιστή!

Μόνο στην Ελλάδα δεν αγγίζουν τους εφοπλιστές

Έλληνες εφοπλιστές: Δίνουν 6,5 δισ. για νέα πλοία και κόβουν μισθούς

Φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών ζητά η πλειοψηφία των πολιτών

Φιάσκο η «εθελοντική εισφορά» για τους εφοπλιστές

Έλληνες εφοπλιστές: Με τζίρο 5% του ΑΕΠ φορολογούνται ...ως άνεργοι

Εφοπλιστές: Η αλήθεια για την πιο πλούσια ομάδα Ελλήνων