ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου στις συζητήσεις Λαφαζάνη με τον Ρώσο υπ. Ενέργειας

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου στις συζητήσεις Λαφαζάνη με τον Ρώσο υπ. Ενέργειας

Η προέκταση του υπό σχεδίαση αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στο έδαφος της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη με το Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Σύμφωνα με τον κ. Νόβακ αντικείμενο ήταν τα τεχνικά βήματα. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια εργώδη διαδικασία, καθόσον έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία πρέπει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες».

Πρόσθεσε δε πως με την ελληνική πλευρά συζητήθηκαν επίσης ζητήματα ανάπτυξης των σχέσεων στον τομέα της ενέργειας.
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό, δεν συζητήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, οι οποίες δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν τα ελληνορωσικά ενεργειακά σχέδια, όπως η συνεργασία στο πλαίσιο του νέου αγωγού φυσικού αερίου, ο κ. Νόβακ είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ: «Εάν σκεπτόμαστε κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε αυτές οι συνομιλίες μπορούν να επηρεάσουν όλα τα επενδυτικά σχέδια της Ελλάδας. Δεν νομίζω ότι είναι έτσι».

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ιντερφάξ, «η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου "Τurkish Stream", η οποία θα διέλθει μέσω του ελληνικού εδάφους, μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα στην Ευρώπη. Ο κ. Λαφαζάνης αποκάλεσε "Greek Stream" αυτή τη διακλάδωση».

Το σχέδιο του αγωγού αυτού, κατά το ρωσικό πρακτορείο, μπορεί να υλοποιηθεί από ρωσο-ευρωπαϊκή κοινοπραξία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ρωσική «Γκαζπρόμ» σχεδιάζει να μεταφέρει μέσω του ελληνικού εδάφους 47 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.
«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ετοιμότητα της Μόσχας να παράσχει στις ελληνικές εταιρείες χρηματοδότηση για τη συμμετοχή τους στο έργο», καταλήγει το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου.

Σχετικές ειδήσεις