ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκουρλέτης: Συνεργασία με το Ιράν στον τομέα φυσικού αερίου

Σκουρλέτης: Συνεργασία με το Ιράν στον τομέα φυσικού αερίου

Η Ελλάδα ελπίζει ότι η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης τον περασμένο μήνα θα τη βοηθήσει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της και να ενισχύσει τον ρόλο της ως περιφερειακού κόμβου διανομής ενέργειας

Η Ελλάδα βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με το Ιράν για να εξασφαλίσει φυσικό αέριο για τις ανάγκες της και να αποτελέσει πύλη εισόδου για τις εξαγωγές αερίου από την χώρα του Περσικού σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Το Ιράν είναι μέλος του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών) και έχει αποθέματα αερίου, τα οποία η BP θεωρεί ότι είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Οι δύο χώρες συμφώνησαν τον Ιανουάριο για την παροχή αργού πετρελαίου από το Ιράν στην «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ.) και την αγορά επεξεργασμένων προϊόντων πετρελαίου από τα διυλιστήρια της εταιρείας, σημειώνει το Bloomberg.

Αυτή η συμφωνία, που είναι πιθανόν η πρώτη τέτοια που έγινε με μία ευρωπαϊκή εταιρεία μετά την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία και στην αγορά του φυσικού αερίου, ανέφερε ο υπουργός.

«Είναι βέβαιο ότι το Ιράν θέλει να αρχίσει να πουλά το φυσικό αέριό του σε υγροποιημένη μορφή, χρησιμοποιώντας πλοία, και ενδιαφέρεται για την Ελλάδα», δήλωσε. Ο τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης στη Ρεβυθούσα αποτελεί ένα πιθανό σημείο εισόδου για το ιρανικό αέριο και ένα άλλο σημείο αποτελεί η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Το Ιράν ενδιαφέρεται και για τα δύο μέρη «για να εξάγει στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης τον περασμένο μήνα θα τη βοηθήσει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της και να ενισχύσει τον ρόλο της ως περιφερειακού κόμβου διανομής ενέργειας, σημειώνεται στο δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, ο Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια, συζήτησε την πιθανή ενεργειακή συνεργασία με τον κ. Σκουρλέτη στις 22 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Ιρανικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν μαζί με τη ΔΕΠΑ στην εταιρεία που θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται την πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου και επαναεριοποίησής του στην Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε ο υπουργός. Η επέκταση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας θα έχει ολοκληρωθεί το 2017 και, με επαρκή επένδυση, η εγκατάσταση θα μπορούσε επίσης να διοχετεύσει αέριο σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Και οι δύο εγκαταστάσεις θα διασυνδεθούν με τα δύο διεθνή συστήματα αγωγών αερίου, τον σχεδιαζόμενο Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό αερίου.

Η εξέταση, από την άποψη της αγοράς, του αγωγού που θα συνδέει τα συστήματα αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό τον μήνα. «Εάν αυτή δείξει ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο, θα ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση της Αλεξανδρούπολης», τόνισε ο υπουργός.

Το Ιράν ενδιαφέρεται, επίσης, για τα ελληνικά διυλιστήρια, πρόσθεσε ο υπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει, είπε, να μειώσει το ποσοστό 35% των μετοχών που έχει στα ΕΛΠΕ, επομένως κάθε αγορά πακέτου μετοχών θα μπορούσε να γίνει μόνο από τους ιδιώτες επενδυτές στην εταιρεία.

Σχετικές ειδήσεις