ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

G24: Ανησυχία για τη φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων

G24:  Ανησυχία για τη φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων

Οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ομάδας των 24 (G24) εξέφρασαν χθες Πέμπτη την ανησυχία τους για τις στρατηγικές που ακολουθούν οι πολυεθνικές προκειμένου να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους και ζήτησαν να εμπλακούν περισσότερο στο σχέδιο καταπολέμησης των πρακτικών αυτών, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της G20 στη Λίμα του Περού.

«Ανησυχούμε από τις αρνητικές επιπτώσεις (...) της φοροαποφυγής, κυρίως των πολυεθνικών, στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η G24.

Μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως αμερικανικές, βρίσκονται στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας των στρατηγικών που χρησιμοποιούν, οι οποίες τους επιτρέπουν να μειώνουν νόμιμα τα φορολογικά τους βάρη.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, οι πρακτικές αυτές κοστίζουν κάθε χρόνο περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια στις φτωχές χώρες. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε μάλιστα πρόσφατα ότι οι πρακτικές αυτές αποτελούν «ένα είδος διαφθοράς».

Οι χώρες που ανήκουν στη G20 αναμένεται να καταλήξουν σήμερα σε μια συμφωνία για ένα σχέδιο καταπολέμησης των πρακτικών αυτών, χωρίς όμως τη συμμετοχή των χωρών της G24.

«Ζητάμε να διασφαλιστεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή του σχεδίου αυτού επί ίσοις όροις» με τις πλούσιες χώρες, τονίζει η ανακοίνωση της G24.

Σχετικές ειδήσεις