ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Θρίλερ» με Μαρινόπουλο: Στον «αέρα» 12.500 εργαζόμενοι, σε συναγερμό η αγορά

«Θρίλερ» με Μαρινόπουλο: Στον «αέρα» 12.500 εργαζόμενοι, σε συναγερμό η αγορά

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών μεταφέρεται μεθαύριο, Παρασκευή (01/07/2016) η διαμάχη της λιανεμπορικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» και των προμηθευτών της, ένα εικοσιτετράωρο μετά την προσωρινή αίτηση της εταιρείας για αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων εναντίον της στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ – ΤΙ ΑΞΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ – ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Μαρινόπουλος βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την πτώχευση, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός διαταγών πληρωμής από τους προμηθευτές, με τα συνολικά χρέη προς αυτούς, τις τράπεζες και τους εργαζόμενους να ανέρχονται στο ποσό των 1,32 δισ. ευρώ.

Συμφωνία εξυγίανσης για άμεση επικύρωση από το δικαστήριο κατά το άρθρο 106Β, όπως ήταν και το επιθυμητό σενάριο, δεν κατατέθηκε, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο πώς θα καταστεί η εταιρεία βιώσιμη.

Το πιο σημαντικό, όμως, στοιχείο, είναι τι θα γίνει με τους συνολικά 12.500 εργαζόμενους που απασχολεί ο εταιρικός όμιλος πανελλαδικά, οι οποίοι κινδυνεύουν, σε περίπτωση που η επιχείρηση καταρρεύσει, να βρεθούν στο δρόμο.

Εάν την Παρασκευή, το Πρωτοδικείο απορρίψει την αίτημα της εταιρείας, τότε ο Μαρινόπουλος οδηγείται σε πτώχευση, γεγονός που αναμένεται να συμπαρασύρει πολλές ακόμη επιχειρήσεις, αφού τα χρέη της αλυσίδας στους συνολικά 2.000 προμηθευτές της ανέρχονται σε 720 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας, το προσωρινό αίτημα κατά των καταδιωκτικών μέτρων υποβλήθηκε από την εταιρεία, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, ώστε να καταλήξει σε ένα βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης σε συνεργασία με τις τράπεζες και δυνητικούς επενδυτές.

Σημειώνεται πως η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα από το 2011, ενώ από το 2015 και ιδίως μετά την επιβολή των capital controls, η οικονομική της κατάσταση επιδεινώθηκε, με τις οφειλές της προς τους προμηθευτές να διογκώνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα πλέον να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Τι προβλέπει το σχέδιο αποπληρωμής χρεών

Στην έκθεση που συνοδεύει την 108 σελίδων αίτηση αναστολής καταδιωκτικών μέτρων και περιλαμβάνεται στην επιχειρηματολογία της εταιρείας για να εισέλθει σε διαδικασία εξυγίανσης, το σχέδιο αποπληρωμής χρεών του Μαρινόπουλου προβλέπει τα εξής:

• Αποπληρωμή των οφειλών της προς τις τράπεζες και εταιρείες leasing σε 15 χρόνια με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις με επιτόκιο euribor τριών μηνών (σήμερα είναι 0,283%) και 3%. Πρόκειται για συνολικές οφειλές 496,7 εκατ. ευρώ με ενεχυριασμένο το ποσό των 135,58 εκατ. ευρώ.

• Αποπληρωμή των οφειλών προς τους εργαζομένους ύψους 4,28 εκατ. ευρώ εντός ενός έτους.

• Αποπληρωμή των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο (101,49 εκατ. ευρώ) σε 180 μηνιαίες δόσεις, εντός δηλαδή 15 ετών.

Στάση αναμονής από τους επενδυτές

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (είτε πρόκειται για εγχώριες αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένου του Σκλαβενίτη, είτε πρόκειται για ξένα funds) θα προχωρήσουν σε οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) του Μαρινόπουλου, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η εμπλοκή τους έχει «κολλήσει» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, εξαιτίας ακριβώς του όγκου των συσσωρευμένων υποχρεώσεων της εταιρείας.

Σχετικές ειδήσεις