ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Όργιο» κακοδιαχείρισης στον Μαρινόπουλο: «Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της εταιρείας

«Όργιο» κακοδιαχείρισης στον Μαρινόπουλο: «Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της εταιρείας

Σκελετούς... στην ντουλάπα βρίσκει ο όμιλος «Σκλαβενίτη» που πραγματοποιεί οικονομικό, νομικό και φορολογικό έλεγχο (due diligence) στην εταιρεία σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» και το ερώτημα είναι αν θα αποφασίσει να την αναλάβει ή θα εγκαταλείψει το πλοίο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ – ΠΟΣΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ DEAL ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

Εδώ και δύο ημέρες, η Price Waterhouse Coopers έχει ξεκινήσει το due diligence για λογαριασμό της «Σκλαβενίτης» και θα σχηματιστούν ομάδες εργασίας που θα ασχοληθούν επισταμένα προκειμένου να προτείνουν και να τεκμηριώσουν τις πιθανές επιλογές ενός deal μεγάλης σημασίας, λόγω του μεγέθους αλλά και της κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος Μαρινόπουλου.

Και όλα αυτά, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, αφού πλέον σήμερα η δυνατότητα χρηματοδότησης των καταστημάτων αρκεί για λίγες εβδομάδες.

Έτσι, το χρονικό διάστημα για την υλοποίηση μιας συμφωνίας δεν φτάνει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει η κύρια συζήτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την αίτηση της Μαρινόπουλος να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Πρέπει να υπάρξει μια «κατ’ αρχήν συμφωνία», μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην καταρρεύσει ολοσχερώς ο εφοδιασμός των καταστημάτων και η προσέλευση πελατών, εξέλιξη που θα μειώσει δραματικά την αξία του ομίλου και τη δυνατότητά του να επανέλθει στην κανονικότητα.

Ποιοι κάνουν τα... στραβά μάτια στην κακοδιαχείριση;

Η εταιρεία την τριετία 2012-2014, είχε συνεχιζόμενα αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα, μεγάλες καθαρές ζημίες, ασυμμάζευτες ταμειακές ροές και σειρά παρατηρήσεων από τους ορκωτούς ελεγκτές όπως αποκαλύπτεται από τις λογιστικές της καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κακοδιαχείριση, με την ανοχή των τραπεζών, εντυπωσιάζει, αφού τα κατά καιρούς φιλόδοξα προγράμματα αναδιάρθρωσης που υλοποιούνταν, δεν έφεραν αποτέλεσμα, αλλά οι αναχρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες δεν έλειπαν παρά τα προβλήματα και τις ολοένα και αυξημένες του υποχρεώσεις.

Τόσο οι τράπεζες όσο και οι προμηθευτές έβαζαν «γερή πλάτη», γιατί απλά αν έπαυαν να στηρίζουν το μεγάλο όμιλο, οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες.

Η κατάσταση στα τέλη του 2014 στις λογιστικές εμφανίζεται πολύ καλύτερη από τη σημερινή (όσον αφορά στο ύψος υποχρεώσεων και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές), αποδεικνύοντας ότι η υπόθεση θα μπορούσε να είχε καλύτερη εξέλιξη με άλλους χειρισμούς.

Σχετικές ειδήσεις