ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ίδρυμα Robert Bosch: Όταν η τεχνολογία συναντά το φιλανθρωπικό έργο…

Ίδρυμα Robert Bosch: Όταν η τεχνολογία συναντά το φιλανθρωπικό έργο…

Συνδέεις τη Bosch αποκλειστικά με την τεχνολογία; Και όμως, αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει ότι το 92% των μετοχών της φημισμένης εταιρείας ανήκει στο Ίδρυμα Robert Bosch, το οποίο προσφέρει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο για περισσότερο από 50 χρόνια...

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ξεχώρισε συνεχίζοντας πιστά το ανθρωπιστικό και κοινωνικό όραμα του ιδρυτή του αλλά και αργότερα διακρίθηκε χάρη στις δράσεις του τα προγράμματα υποτροφιών που προσφέρει βοηθώντας σημαντικά τους νέους στην Ελλάδα...

Ποιος ήταν ο Robert Bosch;

Ο Robert Bosch δεν έχει καμία σχέση με τη στερεοτυπική εικόνα του επιχειρηματία που έχεις στο μυαλό σου. Ξεχώριζε καθώς ήθελε να συνεισφέρει στην κοινωνία ως πολίτης αλλά και ως ιδρυτής, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο. Μία από τις φράσεις του με ιδιαίτερη βαρύτητα που εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του είναι η εξής: «Να έχετε πάντα ανθρωπιστικά ιδεώδη και να σέβεστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στις συναλλαγές σας με τους άλλους».

Το φιλανθρωπικό του έργο ξεκινά αρκετά χρόνια πίσω, το 1910, με μία σημαντική δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων που έκανε στο Πολυτεχνείο της Στουτγάρδης. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1940 η δράση του κορυφώνεται με την κατασκευή ενός νοσοκομείου στη Στουτγάρδη, το οποίο θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Γερμανίας.

Η αλλαγή έρχεται με καινοτόμες ιδέες, για αυτό στόχος του Robert Bosch ήταν η υποστήριξη ιδρυμάτων και οργανισμών που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυθεντικές ιδέες και να επιφέρουν την αλλαγή. Είναι γεγονός, πως ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο για αυτό και ο Robert Bosch προσπαθούσε να ενθαρρύνει τον κόσμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής. Η παροχή κινήτρων που τους ωθούσε να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητές τους ήταν ένας ακόμη από τους βασικούς του στόχους.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρώνει τη δράση του το Ίδρυμα;

Το Ίδρυμα Robert Bosch ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό να ανακουφίσει τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και να προωθήσει την ηθική, σωματική και πνευματική ανάπτυξη των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώνει τη δράση του σε πέντε τομείς: Την υγεία, την επιστήμη, την εκπαίδευση, την κοινωνία και τις διεθνείς σχέσεις.

Αναλυτικότερα, στον τομέα της υγείας επιχειρεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα για άτομα με χρόνιες παθήσεις, εκπαιδεύοντας όσους εργάζονται σε υπηρεσίες της υγείας τόσο σε νέες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας όσο και σε νέες μεθόδους προσέγγισης και υποστήριξης των ασθενών. Στον τομέα της επιστήμης ενισχύει την έρευνα για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη πόρων και η αστικοποίηση. Στον τομέα της εκπαίδευσης το Ίδρυμα προσφέρει νέες μεθόδους διδασκαλίας, υποτροφίες για σπουδές, προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, ενώ στο κοινωνικό τομέα επικεντρώνεται στο να έχουν όλοι οι άνθρωποι ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνίας, ανεξαρτήτου φύλλου, θρησκείας, χρώματος, κουλτούρας και ηλικίας. Όσον αφορά τον τομέα των διεθνών σχέσεων το Ίδρυμα Robert Bosch από την αρχή της σύστασής του φρόντιζε να δραστηριοποιείται όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές, ενισχύοντας υπάρχουσες συνεργασίες και δημιουργώντας νέες.

Η προσφορά του Ιδρύματος στην εκπαίδευση: Υποτροφίες και εξειδικευμένα προγράμματα

Στην Ελλάδα το Ίδρυμα Robert Bosch σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe χρηματοδοτεί από το Σεπτέμβριο του 2015 το πρόγραμμα «START», ένα πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών για όσους Έλληνες πτυχιούχους επιθυμούν να ασχοληθούν με το τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης.

Από φέτος το Σεπτέμβριο υλοποιεί σε συνεργασία με την Bosch Ελλάδας το πρόγραμμα «Προπονούμαι για το Μέλλον». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προσφέρει αφιλοκερδώς στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την αφύπνιση, την παρακίνηση και τον προσανατολισμό των νέων, ώστε να θέσουν, να επιδιώξουν και να πετύχουν τους στόχους τους για το μέλλον. Μέσω διαδραστικών παρουσιάσεων οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με ερωτήματα του τύπου: «Τι μου αρέσει να κάνω;», «Σε τι είμαι καλός;», «Tι χρειάζεται να βελτιώσω;», «Ποια χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για τη προσωπική και επαγγελματική μου επιτυχία;». Έτσι, μπαίνουν σε μια διαδικασία αυτογνωσίας και εσωτερικών αναζητήσεων και προετοιμάζονται να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.

Περισσότερα για το Ίδρυμα Robert Bosch και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε εδώ