ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΠΑΠ: Με επιτυχία στέφθηκε η έκδοση ομολόγου – Στο επίκεντρο η επένδυση στα πρακτορεία

ΟΠΑΠ: Με επιτυχία στέφθηκε η έκδοση ομολόγου – Στο επίκεντρο η επένδυση στα πρακτορεία

Η μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε το επενδυτικό κοινό στο ομόλογο τουΟΠΑΠυπερκαλύπτοντας μάλιστα κατά 2,1 φορές το ποσό που ζητήθηκε από την εταιρεία, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι οι αγορές είναι πάντα πρόθυμες να μετέχουν δυναμικά σε επιχειρηματικά σχέδια που έχουν ξεκάθαρους στόχους και στηρίζονται κυρίως σε γερά θεμέλια, όπως αυτά του ΟΠΑΠ.

Ο ΟΠΑΠ έπεισε τις αγορές με τις επενδύσεις που έχει κάνει, καθώς και με το δυνατό επενδυτικό του πλάνο που ήδη ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας, βάζοντας στο επίκεντρο το δίκτυο πρακτορείων του.

Παρά την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα και έχει επηρεάσει αρνητικά διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και των τυχερών παιχνιδιών, ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να επενδύει στο δίκτυό του και το χαρτοφυλάκιο των παιχνιδιών του. Μόνο από τις αλλαγές των τελευταίων ετών (απόκτηση νέων αδειών - Ελληνικά Λαχεία, ΣΚΡΑΤΣ, Ιππόδρομος- και τη βελτίωση υφιστάμενων παιχνιδιών -KINO Bonus, Πάμε Στοίχημα Live), δημιουργήθηκε επιπρόσθετος τζίρος για το δίκτυο, ο οποίος βάσει στοιχείων του 2015 ανέρχεται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση.

Και όλα αυτά, την ώρα που σε άλλα δίκτυα πωλήσεων λιανικής (σε προϊόντα και υπηρεσίες) σημειώθηκε σύμφωνα με πηγές της αγοράς μείωση του αριθμού των καταστημάτων σε διψήφια ποσοστά, λόγω της σημαντικής κάμψης πωλήσεων και κερδών που επέφερε η κρίση. Ανάλογη είναι και η εικόνα ως προς τη μείωση των εσόδων και προμηθειών για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων λιανικής.

Αναμενόμενα μεγάλο το ενδιαφέρον για απόκτηση πρακτορείου

Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, η ανθεκτικότητα του δικτύου σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του ΟΠΑΠ είναι βασικοί λόγοι για το ενδιαφέρον που δείχνουν ιδιώτες (και μάλιστα νέοι σε ηλικία) για να αποκτήσουν άδεια πρακτορείου ΟΠΑΠ. Αναγνωρίζεται ουσιαστικά, ότι πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα με σταθερότητα και προοπτικές, συγκρινόμενη ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα μάλιστα με κλαδική έρευνα σε ευρωπαϊκές εταιρείες τυχερών παιγνίων, το ποσοστό της μέσης προμήθειας που λαμβάνουν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ είναι σημαντικά υψηλότερο, άνω του 25%, από το μέσο ποσοστό προμηθειών που καταβάλλουν άλλες εταιρείες τυχερών παιγνίων διεθνώς.

Επενδύσεις σε εξέλιξη, οφέλη για τους πράκτορες

Όπως προβλέπει το υπό εξέλιξη επενδυτικό πλάνο του ΟΠΑΠ, τα αντληθέντα κεφάλαια από την έκδοση του ομολόγου θα αξιοποιηθούν κατά 72,1 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των πρακτορείων, κατά 25,2 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου παιγνιομηχανών (VLTs) και κατά 20,3 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση τερματικών στοιχηματισμού τύπου self-service (SSBTs) και Virtual Sports στα πρακτορεία.

VLTs στα πρακτορεία

Προφανώς, ο ΟΠΑΠ έχει ήδη ξεκινήσει τις μεγάλες αλλαγές. Όσον αφορά στα VLTs, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πιλοτική εγκατάσταση σε 10 πρακτορεία στην Αθήνα και συνεχίζεται το πλάνο εγκατάστασης τριών παιγνιομηχανημάτων ανά πρακτορείο σε 40 νομούς, εντός των επόμενων δύο μηνών. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας των Virtual Games σε 91 πρακτορεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα ενώ η εισαγωγή των Virtual Games σε όλο το δίκτυο αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τις 18 Απριλίου. Πρόσφατα μάλιστα, σε μια επιπλέον κίνηση στήριξης των πρακτόρων του, ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε νέα κεντρική συμφωνία με την εταιρεία ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ, εξασφαλίζοντας προνομιακές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος (έκπτωση έως και 32%) για τα πρακτορεία του και ελαφρύνοντας περαιτέρω τα λειτουργικά τους κόστη.

Σχετικές ειδήσεις