ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όταν η καπνοβιομηχανία στρέφεται προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου

Όταν η καπνοβιομηχανία στρέφεται προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου

Ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου οραματίζεται -και σχεδιάζει ήδη μεθοδικά - η καπνοβιομηχανία Philip Morris International (PMI), η οποία κάνει στροφή 180 μοιρών στην παραγωγική της πολιτική. Το ερώτημα που προκύπτει εύλογο και η σκέψη εκ μέρους καπνιστών, και μη, λογική και αυτόματη: «Ποια καπνοβιομηχανία επιθυμεί ένα μέλλον χωρίς καπνό»;

Της Σοφίας Μαυραντζά

Απώτερος στόχος της καπνοβιομηχανίας δεν είναι η εξάλειψη των προϊόντων νικοτίνης, αλλά η εξάλειψη του συμβατικού καπνίσματος προϊόντων που λειτουργούν με τη διαδικασία της καύσης. Τελικός στόχος είναι, η εξεύρεση ενός πιο ασφαλούς τρόπου για να λαμβάνουν οι καπνιστές τη νικοτίνη, χωρίς να εισπνέουν άλλες χημικές και επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς για την υγεία, ουσίες. Είναι, επίσης, δεδομένο πως, μοιραία, αυτήν την πορεία, του ηγέτη στο χώρο, θα ακολουθήσουν και άλλες καπνοβιομηχανίες.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Επενδύοντας σε νέα προϊόντα, τα οποία θα είναι απαλλαγμένα από όλα τα βλαβερά συστατικά που παράγονται κατά την καύση ενός τσιγάρου. Άλλωστε, οι επιβλαβείς χημικές ουσίες στον καπνό των τσιγάρων -και όχι η νικοτίνη- αποτελούν την κύρια αιτία των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Για να επανέλθουμε στη νέα πολιτική της PMI, που έχει δηλώσει δημοσίως ότι «στόχος είναι να οδηγήσει τον κόσμο σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό», έχει επενδύσει πάνω από 3 δισ. δολάρια στην έρευνα, λανσάροντας το καινοτόμο IQOS.

«I Quit Ordinary Smoking» είναι η φράση που μπορεί κανείς να «αλιεύσει» στο διαδίκτυο, σε μία προσπάθεια ανάλυσης του αρκτικόλεξου IQOS, όμως σύμφωνα με επίσημη απάντηση της εταιρείας «δεν ήταν αυτή η πρόθεση». Περισσότερο συνδέεται, όπως διατείνονται οι αρμόδιοι, με την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία που το ίδιο το IQOS φέρει.

Η αλήθεια είναι ότι η εναλλακτική λύση είναι γεγονός. Μάλιστα, ίσως να μπορούμε ακόμη και να κάνουμε λόγο για «επανάσταση» στην καπνοβιομηχανία…

4

Η καινοτομία της θέρμανσης του καπνού

Η συσκευή, χάρις στην ειδική λεπίδα που βρίσκεται εντός της, θερμαίνει τη ράβδο καπνού (heets). Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει φωτιά, καπνός ή στάχτη. Στο διά ταύτα, επειδή δεν υπάρχει καύση, δεν παράγεται η γνωστή πίσσα των τσιγάρων.

Σύμφωνα με ήδη δημοσιευμένες εργαστηριακές δοκιμές, το αερόλυμα που παράγεται από τη θέρμανση του καπνού, έχει σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών συστατικών και είναι πολύ λιγότερο τοξικό από τον καπνό τσιγάρων. Να σημειωθεί πως καθώς το IQOS θερμαίνει τον καπνό αλλά δεν καίει το τσιγάρο, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση και ικανοποίηση στους καπνιστές από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, λόγω της πολύ πιο αποδοτικής πρόσληψης της νικοτίνης από τον χρήστη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εταιρεία.

Όσον αφορά στη δημόσια υγεία και τα οφέλη που οι μη καπνιστές θα τύχουν, με το IQOS το αποτέλεσμα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα είναι αερόλυμα που διαλύεται σε δευτερόλεπτα και δεν αφήνει τη μυρωδιά που αφήνει το συμβατικό τσιγάρο. Επιπλέον, σύμφωνα με τις δοκιμές ποιότητας του αέρα που έχει διεξάγει η PMI, το αερόλυμα δεν επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

iqos phillip morris

Καπνικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου… made in Greece

Όταν η εξάρτηση από το τσιγάρο ξεκινά από μικρή ηλικία, τότε είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες να αναφερόμαστε σε διά βίου καπνιστές, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που είδαν το φως της δημοσιότητας τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο, πέρασαν σχεδόν δύο δεκαετίες επενδύσεων και έρευνας για να μπορούμε σήμερα να αναφερόμαστε σε προϊόντα νικοτίνης που μειώνουν τον κίνδυνο.

papastratos

Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της PMI διαθέτει μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις που περιέχουν νικοτίνη, σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Καθώς η ανάπτυξη ασφαλέστερων προϊόντων νικοτίνης ήταν το ζητούμενο, τώρα πια, μετά την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, η PMI - Παπαστράτος θα αξιοποιήσει το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο για να παράγει, αποκλειστικά, καπνικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου. Θα στρέψει όλους της τους πόρους, παραγωγικούς, οικονομικούς και ανθρώπινους, προκειμένου να επικεντρωθεί 100% στην παραγωγή των ράβδων καπνού για το IQOS, για τη διάθεσή τους στην Ελλάδα, έχοντας ταυτόχρονα το βλέμμα στραμμένο στις εξαγωγές.