ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έλληνες μαθητές σχεδιάζουν τις πιο εξελιγμένες ρομποτικές κατασκευές με τη στήριξη της COSMOTE

Έλληνες μαθητές σχεδιάζουν τις πιο εξελιγμένες ρομποτικές κατασκευές με τη στήριξη της COSMOTE
Έλληνες μαθητές σχεδιάζουν τις πιο εξελιγμένες ρομποτικές κατασκευές με τη στήριξη της COSMOTE

Όλα όσα έγιναν στον 9ο Εθνικό Διαγωνισμό World Robot Olympiad™ από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE

1

Η Ρομποτική φαίνεται να είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία, με σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις να συντελούνται και να βελτιώνουν σημαντικά τη ζωή μας. Και μπορεί οι «παλιοί» να μην είμαστε εξοικειωμένοι με αυτόν τον σύγχρονο κλάδο της αυτοματοποίησης, τι ισχύει όμως για τα παιδιά μας;

Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ακόμη και μαθητές του δημοτικού να ασχολούνται με έναν τόσο εξειδικευμένο κλάδο και να δημιουργούν μερικές από τις πιο εξελιγμένες ρομποτικές κατασκευές. Με πολλή φαντασία, καινοτόμες ιδέες και δημιουργικότητα οι λεγόμενοι digital natives, που γεννήθηκαν στην εποχή των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων, φαίνεται να είναι πιο ικανοί από τον καθένα να «σχεδιάσουν» το μέλλον μας.

Αυτό ήταν εμφανές, σε όσους παρακολούθησαν τον 9ο Εθνικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που πραγματοποιήθηκε από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Τι είδαμε εκεί;

Sustainabot. Ρομπότ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

2

Ένα έξυπνο λεωφορείο χωρίς οδηγό, ένα αιωρούμενο τραίνο, μία αυτόνομη υδροκινητήρια μονάδα παροχής ενέργειας σε μικρούς οικισμούς και ένας καινοτόμος ρομποτικός εξερευνητής που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, τροφοδοτώντας αγροτικές καλλιέργειες ήταν μόνο μερικές από τις εξελιγμένες ρομποτικές κατασκευές που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι μαθητές για το θέμα «Ρομπότ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Τι ακριβώς είναι τα Sustainabot που δημιουργήσαν οι μικροί συμμετέχοντες; Πρόκειται για ρομπότ που σχεδιάζονται ώστε να ενδιαφέρονται για τον πλανήτη, τους ανθρώπους και τους εαυτούς τους. Θα κάνουν τον κόσμο μας λίγο καλύτερο, με την προσφορά τους σε τομείς όπως το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, φέρνοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη ζωή στο σπίτι μας, τον πλανήτη μας.

Ένα συναρπαστικό ρομποτικό ταξίδι στην Κόστα Ρίκα ξεκινά για τους Έλληνες μαθητές

3

Κάπως έτσι, οι πιο ταλαντούχοι νέοι της χώρας μας κατάφεραν να εξασφαλίσουν το «εισιτήριο» για ένα συναρπαστικό ρομποτικό ταξίδι στην Κόστα Ρίκα. Ποιο είναι το επόμενο βήμα για τους μικρούς επιστήμονες;

Το Νοέμβριο οι έντεκα ομάδες(*) που κατάφεραν να διακριθούν θα βρεθούν στην Κόστα Ρίκα για να ζήσουν μία εμπειρία που θα τους συντροφεύει για ολόκληρη τη ζωή τους. Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής - WRO™ είναι η κορυφαία διοργάνωση που συνδυάζει επιστήμη, τεχνολογία και εκπαίδευση και κάνει τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας να γίνονται πραγματικότητα. Έτσι, οι Έλληνες μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αναμετρηθούν με 600 ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο, να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες συνδυάζοντας την επιστήμη, τα μαθηματικά και τη μηχανική και να δημιουργήσουν καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα που θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

4
5

Ας μην ξεχνάμε ότι οι νέοι είναι το μέλλον για αυτό, είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε την εκπαίδευση που χρειάζονται, προκειμένου να καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, να εξελιχθούν και να αγγίξουν την κορυφή. Μία ευκαιρία, είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να καταφέρουν να κατακτήσουν τον κόσμο με τις ιδέες και τις γνώσεις τους!

Η γνώση είναι δύναμη και η διάδοσή της είναι πολύ σημαντική, ώστε οι μικροί επιστήμονες μέσω των ψηφιακών τους δεξιοτήτων να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.

(*) Οι έντεκα νικήτριες ομάδες που αναδείχθηκαν ανά κατηγορία είναι:

• Regular Δημοτικό: Robocaptains και Linkage, Ανεξάρτητες Ομάδες

• Regular Γυμνάσιο: Πυθαγόρας από το Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης και Robot Direction από το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας

• Regular Λύκειο: Le Velo Ανεξάρτητη Ομάδα και Kalamata Storm II από το Κέντρο Ρομποτικής & Προγραμματισμού Καλαμάτας

• Open Δημοτικό: SMARTBIRDS NEXT από τα Δημοτικά Σχολεία Πατρών (44o & Ν. Σουλίου)

• Open Γυμνάσιο: η G.R.I.D Ανεξάρτητη Ομάδα

• Open Λύκειο: Minders από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση

• Advanved Robotics Challenge: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 2 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

• Football: bitbot2 από bitLab

H COSMOTE, μέσα από διαφορετικές δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην εκπαίδευση των νέων. Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία στοχεύει στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκπαιδευτική ρομποτική και τους διαγωνισμούς θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.wrohellas.gr