ΕΡΓΑΣΙΑ

Κουτρουμάνης: Ελάχιστες οι επικουρικές άνω των 500 ευρώ

Κουτρουμάνης: Ελάχιστες οι επικουρικές άνω των 500 ευρώ

Πολύ λίγες είναι, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, οι υψηλές επικουρικές συντάξεις, άνω των 500 ευρώ, από τις οποίες εκτίμησε ότι το όφελος -από τυχόν- περικοπή τους θα είναι μερικών δεκάδων εκατ. το χρόνο.

Οι επικουρικές συντάξεις πάνω από 500 ευρώ είναι μερικές χιλιάδες και είναι κυρίως στα ταμεία ιδιωτικού δικαίου, ανέφερε συγκεκριμένα.

Mιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι "αν πούμε όταν δεν θα δώσουμε σε κανένα πάνω από 400 ευρώ επικουρική σύνταξη, είναι ζήτημα αν θα εξοικονομήσουμε 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο".

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης επισήμανε ακόμη ότι οι μεγάλες επικουρικές-της τάξης των 500-600 ευρώ- έχουν μειωθεί κατά 40-45%.

Είναι και άδικο πλέον να συζητάμε για την επικουρική σύνταξη των 400 ευρώ, που μπορεί να είναι μεγάλη για κάποιον αλλά αν έχει πληρώσει 35 χρόνια στην υψηλότερη ασφαλιστική κλάση, τον αδικούμε όταν σήμερα παίρνει 230 ευρώ και κάποιος ο οποίος δεν έχει πληρώσει ή έχει πληρώσει 10 χρόνια παίρνει 128 ευρώ, σχολίασε.

Πρόσθεσε πως "ή θα συμφωνήσουμε ότι οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να έχουν έναν ανταποδοτικό χαρακτήρα ή διαφορετικά θα πηγαίνουμε σε μια λογική που αποτελεί αντικίνητρο για ασφάλιση".

Αυτό που ζητούν οι δανειστές, όπως είπε, "είναι να μην έχουν ελλείμματα τα επικουρικά ταμεία και αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε υπογράψει". Ο ίδιος ανέφερε ότι προκειμένου να μην εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους, "αλλά αν αυτό οδηγήσει στο να ανοίξουμε συνολικά το ασφαλιστικό και πάμε στις κύριες συντάξεις όπως έγινε και παλιότερα τότε τα πράγματα είναι χειρότερα".

Σχετικές ειδήσεις