ΕΡΓΑΣΙΑ

Έφη Αχτσιόγλου: Η υπουργός Εργασίας με το... αντιμνημονιακό παρελθόν! (vds)

Έφη Αχτσιόγλου: Η υπουργός Εργασίας με το... αντιμνημονιακό παρελθόν! (vds)

Κάποτε κουνούσε το δάχτυλο. Σήμερα της το κουνάνε οι δανειστές και εκείνη σφυρίζει κλέφτικα...(όπως λέμε και στην Κρήτη). Η απόλυτη μετάλλαξη της κυρίας Αχτσιόγλου είναι γεγονός. Το Newsbomb.gr παραθέτει βίντεο στα οποία η νεοφερμένη υπουργός μίλαγε για ένα επαναστατικό μοντέλο ανατροπής των εργασιακών δεδομένων...

ΒΙΝΤΕΟ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ!

Της Αμέλιας Αναστασάκη

«Το Δίκαιο το φτιάχνουν οι λαοί και όχι οι τεχνοκράτες της τρόικας. Αν σηκώσουμε εμείς το κεφάλι, αυτοί (οι δανειστές) θα είναι σκυφτοί». Αυτό ήταν το βασικό σύνθημα της Έφης Αχτσιόγλου, όταν ακόμα «καμάρωνε» για τις αντιμνημονιακές της απόψεις! Η 31χρονη Υπουργός Εργασίας δεν έχανε ποτέ ευκαιρία να δηλώνει ότι «η νέα εποχή για την εργασία είναι απογοητευτική», ότι «στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τεράστια μείωση στους μισθούς τους» και ότι «οι μνημονιακές πολιτικές αποδομούν το κοινωνικό κράτος».

Βέβαια, όταν ακόμα υποστήριζε αυτές τις θέσεις ήταν ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όχι μόνο υπήρξε υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος τον Ιανουάριο του 2015, αλλά είχε περάσει και από τα κομματικά του όργανα, ως μέλος της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής, και ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. Ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν βασική συνεργάτης του απερχόμενου υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι πριν αρκετό καιρό, η ίδια εξέφραζε τη συμπαράστασή της στον αγώνα τους και δήλωνε: «Οι μαζικές απολύσεις, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, το κλείσιμο των εταιρειών δεν είναι το δίκιο. Είναι οι νόμοι τους. Το δίκιο το φτιάχνουν οι λαοί και όχι οι τεχνοκράτες της τρόικας. Κι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί είμαστε σκυφτοί, σύντροφοι. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το κεφάλι και τότε αυτοί θα είναι σκυφτοί».

ΒΙΝΤΕΟ 1

Σήμερα η Υπουργός Εργασίας κρατά στα χέρια της ένα από τα δυσκολότερα χαρτοφυλάκια. Μία «κινητή βόμβα» που εάν διαχειριστεί λάθος και αφήσει τους δανειστές να επιβάλλουν τα «θέλω» τους, όσο αφορά στις ομαδικές απολύσεις, στα εργασιακά δικαιώματα, στο συνδικαλιστικό νόμο και στον κατώτατο μισθό, θα είναι σαν να αποποιείται το παρελθόν της! Θα είναι σαν να ξεχνά όσα έλεγε. Αν επιλέξει να κάνει στροφή 180 μοιρών στις θέσεις και τις απόψεις της στα Εργασιακά, θα είναι σαν να αποδέχεται ένα μνημονιακό μοντέλο.

ΒΙΝΤΕΟ 2

Η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η επαναφορά της 13ης σύνταξης έως 700 ευρώ. Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις. Είναι μόνο λίγα από όσα υποστήριζε με σθένος, η Έφη Αχτσιόγλου, κάθε φορά που της δίνονταν η ευκαιρία να εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις της.

Η τωρινή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι η «ευκαιρία» της να δείξει στον κόσμο που την πίστευε και την ακολουθούσε, ότι διατηρεί τις θέσεις της και μάλιστα ότι κατορθώνει και τις επιβάλλει. Το νεαρότερο μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να αποδείξει ότι υπάρχουν και πρόσωπα στο κόμμα που ακολουθούν πιστά τα πιστεύω τους... «Κοντός ψαλμός αλληλούια»...

Προς το παρόν, μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου επαφών του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών, τα δεδομένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι:

1. Διαπιστώνεται τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών.

2. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

3. Στις ομαδικές απολύσεις, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.

4. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει επίσης στην θέσπιση του lock out.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...

Σχετικές ειδήσεις