ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατηγορείται η εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου!

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατηγορείται η εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου!

Εδώ και τώρα η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να επιτελέσει το έργο της και να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο σε τέτοιες πρακτικές που ακολουθούν αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές όπως η κυρία Αγγελική Φράγκου που λάμβανε δάνεια χωρίς εγγυήσεις - Δείτε τις δικαστικές περιπέτειες της μεγαλοσχήμονος εφοπλίστριας στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει από το Newsbomb.gr ο κόσμος της ελληνικής ναυτιλίας μόνο όμορφος και αγγελικά πλασμένος δεν είναι...

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η κυρία Αγγελική Φράγκου εδώ και χρόνια παρουσιάζεται από διάφορα «καλοπληρωμένα» έντυπα του εσωτερικού και του εξωτερικού ως η «σιδηρά κυρία της ελληνικής ναυτιλίας» με τις τεράστιες επενδύσεις και τις επιχειρηματικές κινήσεις που δήθεν συγκλονίζουν το διεθνές jet set.

Αξέχαστοι θα μείνουν οι πηχυαίοι τίτλοι διαφόρων περιοδικών και φυλλάδων που την αποκαλούσαν «θηλυκό Ωνάση» και έκαναν λόγο για... πλωτές αυτοκρατορίες.

Πίσω βέβαια από κάθε «πληρωμένο» success story, κρύβονται πάντα αμαρτωλές ιστορίες και αυτό το γνωρίζουν άπαντες.

Το γνωρίζουν πολύ περισσότερο οι σημερινοί κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. που από πολέμιοι των εφοπλιστών έγιναν οι καλύτεροι... υπηρέτες τους.

Παρόλα αυτά, το success story της κυρίας Φράγκου αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού η εισαγγελία διαφθοράς άσκησε προ ημερών ποινική δίωξη κατά της κυρίας Φράγκου για ηθική αυτουργία σε απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για δάνεια συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε προφανώς χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Η δικογραφία σχηματίστηκε έπειτα προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγαν οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης.

Αφορά δάνεια ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που πήρε η εφοπλίστρια από τράπεζες, χωρίς εξασφαλίσεις κατά την εισαγγελική κρίση, στην επενδυτική εταιρεία IRF συμφερόντων της κυρίας Αγγελικής Φράγκου. Το αρχικό δάνειο ήταν 75 εκατ. ευρώ, χορηγήθηκε στην κ. Φράγκου 2006, αλλά με τις αναχρηματοδοτήσεις έφθασε τα 200 εκατ. ευρώ.

Τώρα λοιπόν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και ήρθε επιτέλους η ώρα να μάθει ο ελληνικός λαός πώς έπαιρναν τα δάνεια όλοι αυτοί οι παράγοντες της ναυτιλίας και πώς «αυγάτιζαν» τις περιουσίες τους και τα παλάτια τους στη Νέα Υόρκη και στο City, χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρο στη χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Η υπόθεση αυτή φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα όσα κατά καιρούς έχει στηλιτεύσει το Newsbomb.gr για τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται ο πλουτισμός των Ελλήνων εφοπλιστών.

Είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδειχθεί επιτέλους πώς όλοι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες, με βρώμικες μεθόδους ξεπλύματος πλουτίζουν σε βάρος του λαού που καθημερινά πληρώνει το «μάρμαρο» μέσω βαριάς φορολογίας και συνεχών περικοπών.

Σε ανύποπτο χρόνο το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει με απόλυτη ακρίβεια τους τρόπους με τους οποίους το εφοπλιστικό λόμπι ξεπλένει το μαύρο χρήμα (Διαβάστε εδώ) και όλες τις κομπίνες τις οποίες το επίσημο ελληνικό κράτος κάνει ότι δεν γνωρίζει (Διαβάστε εδώ)

Η δράση της κυρίας Φράγκου έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, αφού όπως έγινε γνωστό η κυρία Αγγελική Φράγκου και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Navios Maritime Holdings βρίσκονται αντιμέτωποι με μία συλλογική αγωγή ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης από μετόχους της εταιρείας.

Εν ολίγοις τους πήρανε χαμπάρι και στο εξωτερικό αφού έπαιζαν περίεργα παιχνίδια με τις μετοχές των εταιρειών που ελέγχουν.

Τις νομικές διαδικασίες κατά της ελληνίδας εφοπλίστριας, τις έχουν ήδη κινήσει οι δικηγόροι του Norman Roberts, που είναι κάτοχος προνομιούχων μετοχών σειράς G και H της Navios Maritime Holdings και υποστηρίζει ότι η προσφορά της εταιρείας για ανταλλαγή των δύο αυτών σειρών μετοχών παραβιάζει τα δικαιώματα των επενδυτών.

Ειδικότερα, η Navios προσφέρει 5,85 δολάρια ή 4,77 κοινές μετοχές για κάθε προνομιούχα μετοχή της σειράς G και 5,75 δολάρια ή 4,69 κοινές μετοχές για κάθε προνομιούχα μετοχή της σειράς H.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του Roberts υποστηρίζουν πως, μετά από δύο πληρωμές μερισμάτων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί προς τους κατόχους των εν λόγω προνομιούχων μετοχών (καθώς έχουν ανασταλεί από τον Φεβρουάριο, ενώ και η τρίτη πληρωμή μερίσματος που θα έπρεπε να γίνει εντός του μήνα αναμένεται πως δεν θα καταβληθεί), στόχος της εταιρείας είναι να αναγκάσει τους κατόχους των μετοχών να χάσουν τα συσσωρευμένα μερίσματά τους, σε περίπτωση που τουλάχιστον τα δύο τρίτα των κατόχων συμμετάσχουν στην προσφορά.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν συμπληρωθούν έξι διαδοχικά μερίσματα που δεν έχουν καταβληθεί, τότε οι κάτοχοι των μετοχών αυτών θα έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, και οι δικηγόροι του Roberts υποστηρίζουν πως και αυτό είναι κάτι που η Navios θέλει να αποφύγει με την επίμαχη προσφορά.

«Η μεγαλύτερη μέτοχος και το διοικητικό συμβούλιο της Holdings προσπαθούν να εκδιώξουν τους κατόχους προνομιούχων μετοχών μέσω εξαιρετικά καταναγκαστικών προσφορών ανταλλαγής που επιχειρούνται παραβιάζοντας σκανδαλωδώς τα συμβολαιακά και καταπιστευματικά δικαιώματα των επενδυτών σε προνομιούχες μετοχές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αγωγή που έχει υποβάλει η δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τον Roberts, ενώ σκοπεύει να εκπροσωπήσει και άλλους κατόχους προνομιούχων μετοχών σειράς G και H με αντίστοιχες απαιτήσεις.

Από την πλευρά της, η Navios υποστηρίζει, σύμφωνα με το Tradewinds, ότι η εταιρεία και το διοικητικό της συμβούλιο θα «αμυνθούν με σθένος» στην εις βάρος τους αγωγή.

Με δεδομένο ότι η δράση των Ελλήνων εφοπλιστών έχει αρχίσει να απασχολεί σφόδρα και την Κομισιόν, η περιπέτεια της κυρίας Φράγκου αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εδώ λοιπόν θα φανεί αν η Δικαιοσύνη μπορεί να κάνει ανεπηρέαστει το έργο της και όχι μόνο να αποδόσει ευθύνες εκεί που υπάρχουν, αλλά να ξεσκεπάσει όλο το βρώμικο σύστημα που επί δεκαετίες πλουτίζει σε βάρος της χώρας.

Παράλληλα θα αποδειχθεί αν το πολιτικό προσωπικό και η αριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα έχει το σθένος και την πολιτική βούληση να σηκώσει το ανάστημα ή αν θα συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο της ορντινάτσας για τους εφοπλιστές.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν ξαναπληρώνω φόρους μέχρι να πληρώσουν φόρους και οι εφοπλιστές»

Σχετικές ειδήσεις