ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Η ανάκαμψη συμβαδίζει με την αποπληρωμή των δανείων...

Βαρουφάκης: Η ανάκαμψη συμβαδίζει με την αποπληρωμή των δανείων...

Έτοιμη να αναστείλει την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών υποσχέσεων για αργότερα, ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων της, είναι η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνει η Corriere della Sera, επικαλούμενη τις χθεσινές (14/3) δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεν είμαστε λαϊκιστές, δεν υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση οικονομικών ηγετών που οργανώθηκε στο Τσερνόμπιο, της ιταλικής επαρχίας του Κόμο.

«Είμαστε έτοιμοι να αναστείλουμε για αργότερα την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών δεσμεύσεων, αν αυτό αποδειχθεί απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες μπορεί να είναι αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει διάρκεια τεσσάρων ετών», διευκρίνισε ακολούθως ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, για να συμπληρώσει: «Θέλουμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας μέχρι τέλους. Όμως ζητούμε από τους εταίρους μας να μας βοηθήσουν για να επαναφέρουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα σταθεροποιηθεί η οικονομία μας, τόσο ταχύτερος θα είναι ο ρυθμός της αποπληρωμής μας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε επίσης πως η ιδέα του είναι «να μετατραπεί το χρέος σε ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης. Όσο περισσότερο η Ελλάδα ανακάμπτει, τόσο περισσότερο θα είναι σε θέση να αποπληρώνει τα δάνεια», δήλωσε, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει την «εξέλιξη» της ευρωπαϊκής προσέγγισης στο ελληνικό πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως η συζήτηση δεν αφορά «θεϊκούς κανόνες, αλλά καταναγκασμούς που δεν υφίσταντο πριν από το 2010 για την ελληνική οικονομία».

Παρόλα αυτά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απέκλεισε κατηγορηματικά την αναζήτηση μιας λύσης εκτός Ευρώπης. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν θα ζητήσουμε βοήθεια στο εξωτερικό. Καλλιεργούμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες. Όμως το πρόβλημά μας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο θα επιλύσουμε εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις