ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Το «πρόβλημα Βαρουφάκης» βαραίνει στις σχέσεις Ελλάδας-εταίρων

Reuters: Το «πρόβλημα Βαρουφάκης» βαραίνει στις σχέσεις Ελλάδας-εταίρων

«Με εμπρηστικές συνεντεύξεις, μη διπλωματική συμπεριφορά, φωτογραφίσεις τύπου "σελέμπριτι" και μία άσεμνη χειρονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης γίνεται μέρος του προβλήματος της Ελλάδας και όχι της λύσης ή έτσι πιστεύουν οι συνάδελφοί του στην ευρωζώνη» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το «πρόβλημα» έχει επισημάνει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να «ρίξει τους τόνους της ρητορικής του, για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα» στις διαπραγματεύσεις.

Στον κ. Βαρουφάκη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, καταλογίζουν «θεατρινισμούς, ασυνέπεια και αδιακρισία, που κατέστρεψαν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τρόμαξαν τους επενδυτές». Οι ίδιοι αξιωματούχοι είναι αυτοί, οι οποίοι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις αποκαλούν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικό «πρόβλημα Βαρουφάκης», υποστηρίζει το Reuters. Ένας ομόλογός του στην Ευρωζώνη, δηλώνει ότι τον συμπαθεί, όμως τονίζει ότι «δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Με τον Βαρουφάκη είναι δύσκολο να μείνουν οι συνομιλίες μακριά από τη δημοσιότητα» σημειώνει.

Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στέκεται στις «επιθέσεις» του Έλληνα υπουργού κατά της Γερμανίας και άλλων ισχυρών εταίρων. «Ο Βαρουφάκης έχει γίνει ένα σοβαρό μειονέκτημα στις σχέσεις της Ελλάδας με την ευρωζώνη», ιδιαίτερα σε ένα στενό περιβάλλον, όπως το Eurogroup.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τονίζει το δημοσίευμα. Όπως δήλωσε στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας «χαρισματικός διανοούμενος» που προκαλεί «και θαυμασμό και περιφρόνηση». «Η άνεσή του, τους αφήνει άφωνους» αναφέρει. «Ρωτά αλλά δεν παίρνει απαντήσεις: χάσαμε το ένα τρίτο από το εθνικό μας εισόδημα, πώς μπορούμε να ξεπληρώσουμε τα δάνεια; Η αποδόμηση του Βαρουφάκη ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδας, ως ένας τρόπος να τον ξεφορτωθούν» υποστηρίζει.

Πάντως, προς το παρόν, δεν έχει ζητηθεί από τους εταίρους το «κεφάλι» του Έλληνα υπουργού, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σχετικές ειδήσεις