ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Αυτή είναι η λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη

Financial Times: Αυτή είναι η λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη

Την εμπλουτισμένη λίστα με τα μέτρα του Γιάνη Βαρουφάκη που παρουσιάστηκε στη σημερινή (1/4) τηλεδιάσκεψη Euroworking Group, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψαν οι Financial Times - Στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος τα εκτιμώμενα έσοδα βάσει των μεταρρυθμίσεων. 

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών στη σημερινή (1/4) συνεδρίαση η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα εμπλουτισμένο κείμενο 27 σελίδων που βασίζεται στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα, ενώ η τηλεδιάσκεψη Euroworking Group ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα και με βήματα σύγκλισης.

«Υπάρχει σύγκλιση ευρύτερα στις διαπραγματεύσεις» τόνιζε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας ωστόσο σαφές ότι υπάρχουν και σημεία μεγάλων διαφορών όπως η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά διαφωνούν οι πιστωτές μας.

Το επίσημο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το επόμενο Eurogroup θα γίνει στις 24 Απριλίου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Euroworking Group. Αυτό όμως, όπως διευκρινίζεται, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα αυτό ανάλογα με τις εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων.

Θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει μέσα στο 2015 γιατί «είναι ένας κακός φόρος» τόνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα. Θα καταργηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο μικρότερης εισπρακτικής απόδοσης. Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρξουν ισοδύναμα ώστε μαζί με τον νέο φόρο το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ όσα απέδωσε και ο ΕΝΦΙΑ το 2014.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι Financial Times κάνουν λόγο για την πλέον ολοκληρωμένη προσπάθεια έως τώρα της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκλειδώσει 7,2 δισ. ευρώ πριν οδηγηθεί σε πτώχευση.

Τα μέτρα στοχεύουν κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, προβλέποντας 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους σε μεταφορές κεφαλαίων off shore εταιρειών και 500 εκατ. από ένα σύστημα λοταρίας, το οποίο θα έχει στόχο να πειστούν οι καταναλωτές να ζητούν τις αποδείξεις ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΦΠΑ.

«Ο βασικός στόχος αυτού του κειμένου είναι στην πρώτη ευκαιρία να ξεκλειδώσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες. Η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί τον εαυτό της περήφανο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σύντομη εισαγωγή.

Το κείμενο περιλαμβάνει ακόμα, μεταξύ άλλων, 1,1 δισ. νέων δαπανών για φέτος, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά (660 εκ.) αποσκοπούν στην αποκατάσταση της λεγόμενης 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης ακυρώνει την αποκαλούμενη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία θα εξανάγκαζε σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων. Το μέτρο θα προσθέσει άλλα 326 εκ. ευρώ…

Όλο το παρασκήνιο από το σημερινό (1/04/2015) Euroworking Group

Νωρίτερα, και μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Euroworking Group στη οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πηγές της κυβέρνησης εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ από την πλευρά των δανειστών έβλεπαν το ποτήρι μισοάδειο και δεν έκαναν λόγο για Eurogroup μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έκανε λόγο για καλή πορεία των διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψει να καλυφθεί η απόσταση των δυο πλευρών και να πάμε σε ένα έκτακτο Eurogroup που θα επιβεβαιώσει τη συμφωνία.

«Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.

Από την πλευρά των δανειστών, υποβαθμίζονται οι ελληνικές προτάσεις και πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και δουλειά να γίνει. Η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη «προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», λένε οι δανειστές, ενώ κανείς δεν διευκρινίζει αν και πότε θα γίνει Eurogroup.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αργή, αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ωστόσο δεν θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Euro Insight του πρακτορείου ΜΝΙ ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία τον Απρίλιο, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά. «Η γενική αίσθηση είναι ότι οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι χρειάζεται για να επιτευχθεί ακόμα και κατ' αρχήν συμφωνία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η φτωχή πρόοδος κατά τη διάρκεια των τεχνικών συζητήσεων με τους θεσμούς στο Brussels Group, αύξησε το ρίσκο να μην υπάρξει εκταμίευση χρημάτων μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Δεύτερη πηγή ανέφερε ότι «κοινός τόπος» υπήρξε σε συγκεκριμένα σημεία από την Παρασκευή, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν τα προαναφερόμενα τρία «αγκάθια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προσδοκίες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από την τηλεδιάσκεψη. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του γερμανικού υπουργείου, Μάρτιν Γιέγκερ πριν την τηλεδιάσκεψη: «Στο καλύτερο σενάριο, προβλέπουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια προσωρινή αξιολόγηση, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Αναλυτικά τα κοστολογημένα μέτρα και τα ποσά που αναμένει να εισπράξει η κυβέρνηση

- Από τον έλεγχο στα εμβάσματα του εξωτερικού προβλέπονται έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ

- Από επιβολή ΦΠΑ στα τυχερά παιχνίδια, έσοδα 270-600 εκατ. ευρώ

- Από πάταξη φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών, 20-30 εκατ. ευρώ

- Από την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου στο πετρέλαιο, τον καπνό και το αλκοόλ από 250 έως 400 εκατ. ευρώ

- Από τη βελτίωση του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έσοδα 225-235 εκατ. ευρώ

- Από την καταπολέμηση της απάτης στο ΦΠΑ, έσοδα 350-420 εκατ. ευρώ

- Από την επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, έσοδα 50-70 εκατ. ευρώ

- Από το e-gaming, έσοδα 125-175 εκατ. ευρώ

- Από το φόρο πολυτελείας, έσοδα 20 εκατ. ευρώ

- Από την αύξηση εισιτηρίων (πολιτιστική κληρονομιά), έσοδα 5-10 εκατ. ευρώ

- Από τις τηλεοπτικές άδειες, 350-380 εκατ. ευρώ

- Από την πληρωμή δόσεων, 350-400 εκατ. ευρώ

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη τη λίστα όπως την παρουσίασαν οι Financial Times

Lista Varoufaki

Σχετικές ειδήσεις