ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη Σόιμπλε: Εγώ συμβούλεψα τον Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα

Αποκάλυψη Σόιμπλε: Εγώ συμβούλεψα τον Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα

Στην αποκαλυπτική συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, παραδεχόμενος πως ο ίδιος είχε συμβουλεύσει τον, τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος – πρόταση που είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση πολλών Ευρωπαίων ηγετών κατά της Ελλάδας.

«Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε, στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποια ήταν η θέση του Βερολίνου για την πρόταση – βόμβα Παπανδρέου, προσθέτοντας: «Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Στη συνέντευξή του στη FAS, ο ίδιος προειδοποιεί για κίνδυνο ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, αν και επιμένει πως η Γερμανία θα κάνει το παν δυνατόν για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ: «Η εμπειρία αλλού στον κόσμο έχει δείξει ότι μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην αδυναμία πληρωμής» τόνισε ο κ. Σόιμπλε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρόνο.

Σε ερώτηση δε εάν η Ελλάδα θα είναι και το φθινόπωρο μέλος της ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας». Παράλληλα, υποστηρίζει πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί και πως το ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».

Σχετικές ειδήσεις