ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Στα 900 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη

ΔΝΤ: Στα 900 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων και Κεφαλαιοαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χοσέ Βινάλς, υποστηρίζει πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα «κόκκινα» δάνεια, δηλώνει ο Χοσέ Βινάλς ο οποίος επισημαίνει πως μπορεί να έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στην Ευρώπη για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα για τα προβληματικά δάνεια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Βινάλς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Σημαντικά πράγματα έχουν γίνει, όπως η αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, αλλά υπάρχουν ακόμη περίπου 900 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά».

Η μεγαλύτερη πληγή εντοπίζεται στις τράπεζες των νότιων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και φυσικά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων άγγιξε τα 879,1 δισ. ευρώ.

«Αυτά τα δάνεια βλάπτουν συνολικά την οικονομία και θα μπορούσαν να πλήξουν τη συγκρατημένη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Δεσμεύουν κεφάλαια και μειώνουν την κερδοφορία των τραπεζών, με συνέπεια να είναι μειωμένη η δυνατότητα των τραπεζών να δίνουν πιστώσεις στην οικονομία».

Για τον Βινάλς, η Ευρώπη χρειάζεται τράπεζες που δανείζουν τις επιχειρήσεις ή τα νοικοκυριά, για να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Σχετικές ειδήσεις