ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταβός: Ανάμεσα σε πολυτελή ξενοδοχεία και κλειστές βραδινές δεξιώσεις

Νταβός: Ανάμεσα σε πολυτελή ξενοδοχεία και κλειστές βραδινές δεξιώσεις

Η κινεζική επιβράδυνση δεν θα επιφέρει οικονομική καταστροφή, υποστήριξαν σήμερα πολλοί ηγέτες κατά την παραδοσιακή συζήτηση για την παγκόσμια οικονομία με την οποία ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ήταν σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένο στον πολλαπλασιασμό των κινδύνων.

Όπως κάθε χρόνο, προσωπικότητες της οικονομίας και της πολιτικής συγκεντρώθηκαν επί τέσσερις ημέρες στο χιονισμένο χωριό των ελβετικών Άλπεων, κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας.

Από συζητήσεις σε σεμινάρια, από συνεδριάσεις σε ραντεβού, οι συμμετέχοντες κινήθηκαν ανάμεσα στα πολυτελή ξενοδοχεία, το οχυρωμένο Κέντρο Συνεδρίων και τις περισσότερο ή λιγότερο κλειστές βραδινές δεξιώσεις.

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, οι αναταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών είναι τα μεγάλα σύννεφα που έρχονται από τον οικονομικό τομέα. Η κρίση των μεταναστών, ο λαϊκισμός, οι πόλεμοι, οι διπλωματικές εντάσεις είναι τα προβλήματα που έρχονται από τον τομέα της γεωπολιτικής.

"Σε 46 χρόνια (από τότε που υπάρχει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ή WEF) δεν θυμάμαι ποτέ να είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσο πολλά προβλήματα ταυτοχρόνως", δήλωσε ο επικεφαλής του WEF Κλάους Σβαμπ.

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, η οποία κατέγραψε το 2015 την ασθενέστερη ετήσια ανάπτυξη της εδώ και 25 χρόνια (6,9%) αναφέρθηκε εκτενώς τις τελευταίες ημέρες, όμως πολλές σημαντικές φωνές φάνηκαν καθησυχαστικές.

"Δεν βλέπουμε μια βίαιη προσγείωση" της Κίνας. "Βλέπουμε μια εξέλιξη, μια μεγάλη μετάβαση που ίσως κλονίσει, ίσως προκαλέσει αναταράξεις, αλλά οφείλουμε να το συνηθίσουμε", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ενώ μεγάλη ένταση επικρατεί στις αγορές ("Είναι απλό, είχαμε τη χειρότερη αρχή χρονιάς που έχει ποτέ καταγραφεί στις αγορές", σχολίασε ο γενικός διευθυντής της Credit Suisse Τιτζάν Τιάμ.

Την Πέμπτη, πάντα στο Νταβός, η Λαγκάρντ είχε δηλώσει πάντως ότι το Πεκίνο έχει "ένα πρόβλημα επικοινωνίας" όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές και τη συναλλαγματική στρατηγική του.

"Η Κίνα ήταν ένα από τα μεγάλα θέματα αυτής της εβδομάδας στο Νταβός", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν. "Ακόμη και μ' αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης, στο τέλος αυτής της δεκαετίας η Κίνα θα έχει προσθέσει στην παγκόσμια οικονομία το ισοδύναμο του οικονομικού μεγέθους της Γερμανίας", πρόσθεσε.

"Πιστεύουμε πως η Κίνα θα έχει μια ήρεμη προσγείωση, αυτό δεν μας ανησυχεί αληθινά", συμφώνησε ο Τιάμ.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, μια φυσιογνωμία της παγκόσμιας οικονομίας, είχε δηλώσει πως η βίαιη προσγείωση έχει ήδη συμβεί, "αλλά η Κίνα έχει τους πόρους για να την διαχειριστεί και έχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών από πολλές άλλες χώρες".

Μεταναστευτική κρίση

Αν οι συμμετέχοντες στο φόρουμ του Νταβός φάνηκαν τελικά πιο ήσυχοι όσον αφορά την Κίνα, είναι πολύ λιγότερο ήσυχοι στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη που, σύμφωνα με πολλούς εξ αυτών, απειλεί την επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο Σόρος εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η συρροή μεταναστών στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη θεσμών οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν μια λύση, ωθώντας τις χώρες μέλη να αναλαμβάνουν δράση ατομικά.

Γύρω από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, ένα άλλο θέμα ανησυχίας, οι απόψεις διίστανται.

Ορισμένοι πιστεύουν πως είναι κάτι κακό για την παγκόσμια οικονομία, καθώς μεταφράζει την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, εξασθενεί τις αναδυόμενες οικονομίες, θέτει σε κίνδυνο τις μεσοπρόθεσμες επενδύσεις.

Άλλοι αντιθέτως εκτιμούν πως η χαμηλή τιμή του πετρελαίου είναι κάτι θετικό. "Πιστεύουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι καλές για την παγκόσμια οικονομία, καλές για τον Αμερικανό καταναλωτή, για την Ευρώπη, καλές για πέντε δισκεατομμύρια ανθρώπους που καταναλώνουν πετρέλαιο", δήλωσε ο Τιάμ.

Σχετικές ειδήσεις