ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχες για το χρέος σε αρνητικό κλίμα

Μάχες για το χρέος σε αρνητικό κλίμα

Μάχη σε όλα τα επίπεδα δίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις ΗΠΑ ενώ θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον έως την Κυριακή συνεχίζοντας εντατικές συναντήσεις ώστε όταν επιστρέψει στην Αθήνα να έχει διαμορφώσει μια σαφή εικόνα για το πώς αντιμετωπίζουν τα βασικά ζητήματα της αξιολόγησης όλοι οι δανειστές, καθώς και τις θέσεις τους για το θέμα του χρέους. Αν και πήγε στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ για να συζητήσει το χρέος και να εξασφαλίσει κάποιες θετικές δηλώσεις, η πεισματική διαφωνία του Βερολίνου ήταν αναμενόμενη ενώ η σύγκρουση με τους δανειστές ακόμη κι αν δεν ξαφνιάζει οδηγεί σε άγνωστους δρόμους τη διαπραγμάτευση.

Σε περισσότερα ανέφικτα μέτρα καταλήγει η μάχη για το χρέος

Κι αυτο γιατί τις τελευταίες λίγες εβδομάδες, κι ενώ η συμφωνία, για άλλη μια... χρονιά «ήταν πολύ κοντά», η κυβέρνηση επιλέγει να συγκρουστεί με τους δανειστές, να επαναστατήσει κατά του ΔΝΤ, να μην συμφωνήσει στα μέτρα και να διεκδικήσει ρύθμιση του χρέους.

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε –μάταια- μία δήλωση στήριξης από το Γάλλο Πρόεδρο, η οποία εκτιμούσε ότι θα λειτουργούσε ως πολιτική παρέμβαση στη διαπραγμάτευση που διεκόπη στις αρχές της εβδομάδας.

Αντιπροσωπευτική του κλίματος είναι η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μιλώντας στην Αμερικανική πρωτεύουσα όπου βρίσκεται και αυτός διαπίστωσε ότι η «εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών της παραμένει αδύναμη».

Η προσπάθεια Τσακαλώτου

Ο Ελληνας υπουργός στις αποσκευές του μετέφερε την ελληνική πρόταση για το χρέος, με μετατροπή του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας από κυμαινόμενο σε σταθερό, και με θέσπιση πλαφόν 8% του ΑΕΠ για την αποπληρωμή ομολόγων, δόσεων και επιτοκίων και 7% του ΑΕΠ για έντοκα γραμμάτια. Και για άλλη μια φορά αντιμετώπισε τη σκληρή αντίδραση του Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, γειώνοντας για άλλη μια φορά τα ελληνικά επιχειρήματα. Εξάλλου για το Βερολίνο, οι μεταρρυθμίσες, η συμφωνία για τα μέτρα και η ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προέχει.

«Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μάς αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα», επεσήμανε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann. Ο γερμανός υπουργός τόνισε για μια ακόμη φορά πως ένα ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα ήταν δυνατό για τη Γερμανία χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μπλοκάροντας τα ελληνικά σχέδια για αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος επίσης συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μέτρα ανέφικτα ή κούρεμα

Λίγο νωρίτερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% από το 2018 και μετά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί το καλοκαρί μπορεί να επιτευχθεί μόνο «χάρη στον ηρωισμό των Ελλήνων», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα μέτρα που θα συνόδευαν τέτοιου είδους στόχους θα ήταν πολύ σκληρά.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι το 3,5% πλεόνασμα είναι μια δέσμευση της χώρας για αρκετά χρόνια, κάτι που όπως διαβεβαίωσε η κα Λαγκάρντ είναι ανέφικτο. Κι επειδή το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο, αν τα πλεονάσματα που υπολογίζονται δεν είναι εφικτό η μόνη λύση είναι μια γενναία ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους. Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ φέρνει τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος μαζί με τη συζήτηση για τα μέτρα, αφού εμφανίζεται ως η άλλη λύση αν τα μέτρα δεν βγαίνουν.

Όμως συζήτησης για το χρέος η Γερμανία δεν δέχεται, αν και θέλει το ΔΝΤ και ...τις συμβουλές του. Έτσι οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου θα ρίξουν φως στις αντικρούμενες απόψεις μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης και όλοι θα επαναλαμβάνουν μονότονα τις δεδομένες θέσεις τους. Και από Δευτέρα, η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει ξανά με τους επικεφαλής των δανειστών, να έχουν μάθει καλά αυτό που ήδη ξέρουν...τις διαφορές τους.

Σχετικές ειδήσεις