ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψυχρολουσία» για την κυβέρνηση: Δεν φαίνεται λύση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου

«Ψυχρολουσία» για την κυβέρνηση: Δεν φαίνεται λύση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου

Παρά τα σκληρά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό και την αποδοχή του αυτόματου «κόφτη» για μισθούς και συντάξεις, οι δανειστές χαμηλώνουν απότομα τον πήχη των προσδοκιών για το κλείσιμο της συμφωνίας.

«ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ «ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΗ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με δηλώσεις του τις οποίες μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, «γείωσε» κανονικά την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, πως θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου».

Όπως φαίνεται, το «παζάρι» για το θέμα του χρέους, το οποίο με το …ζόρι συζητούν οι δανειστές και κυρίως το Βερολίνο, μόλις άρχισε.

Αναφερόμενος δε στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ φάνηκε να τα έχει …γυρίσει λέγοντας πως η χώρα μας έχει χρέος μακράς διάρκειας, για το οποίο της έχουν δοθεί χαμηλά επιτόκια.

Την ίδια επιφυλακτική στάση κρατάει και ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος δεν κατονομάστηκε. Όπως είπε η συμφωνία είναι «δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη».

Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα εφεδρικά μέτρα και μια πολιτική συμφωνία για το θέμα του χρέους που θα ικανοποιεί τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. «Γι αυτό δουλεύουμε. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, η προσδοκία είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη μορφή των μέτρων, την αναγκαιότητά τους και το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ο ίδιος.

Όσον αφορά στο πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι υπάρχει συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς μια λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί "αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας" που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ», δήλωσε, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εφεδρικός μηχανισμός αποτελεί πλέον μέρος του Μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως το ιδανικό σενάριο είναι να υπάρχει απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα με το ΔΝΤ «σχετικά σύντομα, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές». «Έχω την ισχυρή εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε συνέχεια και στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, και δε θα μετατεθεί για την 2η ή την 3η αξιολόγηση» σημείωσε, παραπέμποντας και στη δήλωση της 13ης Ιουλίου, όπου τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης «ζητούν» τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε σχέση με τις προτάσεις του ΔΝΤ για σταθεροποίηση των επιτοκίων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως είναι δύσκολο να αποφασιστεί καθώς θα επέφερε κόστος στον ESM και θα είχε στοιχεία «νομισματικών μεταβιβάσεων», οι οποίες απαγορεύονται από τις συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά ατον πρακτικό προγραμματισμό, ανέφερε πως οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με στόχο να προετοιμάσουν ένα προσχέδιο δήλωσης, το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup της Τρίτης. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος είναι μεγάλη -αφού το κείμενο θα περιλαμβάνει εισήγηση για το χρέος- και σημείωσε πως ακόμα και εάν φτάσουν σ’ ένα προσχέδιο συμπερασμάτων με πολλές «αγκύλες», θα είναι «τεράστια επιτυχία». «Στόχος είναι να έχουμε κάτι σε χαρτί και οι υπουργοί θα κάνουν τα υπόλοιπα», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Τέλος, όσον αφορά την επόμενη δόση, είπε ότι το ποσό θα λαμβάνει υπόψη την εξυπηρέτηση του χρέους τους επόμενους μήνες, και κυρίως τις σημαντικές πληρωμές που έχει η Ελλάδα γύρω από την 20η Ιουλίου.

Σχετικές ειδήσεις