ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δανειστές, όπως λέμε «εκβιαστές»: Τι ζητούν για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Δανειστές, όπως λέμε «εκβιαστές»: Τι ζητούν για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Η νύχτα της 24ης προς το ξημέρωμα της 25ης Μαΐου θα μείνει στην Ιστορία ως η «Νύχτα του Ταπεινωτικού Συμβιβασμού» και τούτος ο χαρακτηρισμός, μόνον άδικος δεν θα είναι, μιας και οι δανειστές, με πρώτο και καλύτερο τον επικεφαλής τουΕυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, θέτουν πέντε συνολικά βασικούς πυλώνες προϋποθέσεων, για να εκταμιεύσει η Ελλάδα τη δόση των 10,3 δισ. ευρώ.

«ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ» ΖΗΤΑ Ο ESM ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΑΣ

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην τύχη των «κόκκινων» δανείων. Οι Θεσμοί πιέζουν ασφυκτικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την εκχώρηση του συνόλου των δανείων, είτε αυτά είναι ενήμερα είτε μη εξυπηρετούμενα στα «κοράκια» των ξένων funds. Μάλιστα, τo «πρεσάρισμα» που δέχεται η Αθήνα ως προς το θέμα αυτό είναι τόσο ασφυκτικό, που ακούγονται ακόμη και απειλές για μη εκταμίευση της δόσης, σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν συμμορφωθεί.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ένα κεφάλαιο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά. Ως προς το θέμα αυτό εκκρεμεί η ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, με το Κουαρτέτο να επιμένει στην κατεπείγουσα εκχώρησή του στο νέο «Υπερταμείο» Αποκρατικοποιήσεων που συστάθηκε, με την ψήφιση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου.

Μεγάλο σημείο τριβής, ωστόσο, δημιουργεί ο τρίτος πυλώνας που αφορά στην επιστροφή του ΕΚΑΣ από 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με τους δανειστές να ζητούν από την κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφασή της για τη μη επιστροφή των χρημάτων. Εντούτοις, οι πιστωτές επιμένουν πως εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα κάποιο ισοδύναμο μέτρο.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά σε αυτή καθαυτή την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για τη σύσταση της οποίας είχε επιμείνει ιδιαίτερα το ΔΝΤ. Το Ταμείο ζητά διαρκώς εγγυήσεις από την Αθήνα, για την ανεξαρτησία του υπό σύσταση φορέα.

Τέλος, η πέμπτη προϋπόθεση αφορά στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, να ζητά την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου μη στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις